sexualupplysare och bokälskare

Hon bad om det

Publicerad 2016-06-15 09:00:00 i böcker, girls <3,

 
Jag blev tipsad om denna bok via Massolits instagram. Jag föll direkt för omslaget och titeln. Och jag anade redan innan att den skulle vara jobbig att läsa. Svar ja: 285 sidor ångest. Genomskärande ångest som stannar kvar länge efter att en läst ut boken. 
 
Hon bad om det är skriven av Louise O´Neill och ges ut på Massolit förlag. Som en kan förstå av titeln och omslaget handlar det om sexuella övergrepp och våldtäkt. Och jag vill börja med att varna. Boken innehåller mycket beskrivningar av sexuella övergrepp, våldtäkt och hur en som utsatt kan må/känna/tänka efter att ha blivit utsatt. 
 
Bokens huvudkaraktär är Emma ODonovan. Emma är skolans snyggaste tjej. Eller skolan räcker inte, stadens absolut snyggaste? Hon är känd för att vara snygg, vacker och som hela tiden blir tipsad om att hon ska bli modell. Hon kan vara en bitch mot sina vänner, uppkäftig mot snubbar och behöver knappt anstränga sig - för hon är ju så snygg. Hon är sitt utseende. 
 
Hon hänger med sina vänner och livet bara leker. Tills hon går på en fest och blir brutalt gruppvåldtagen av fyra vänner. Allt filmas, fotas och sprids via sociala medier. 
 
 
Först fattar Emma ingenting. Sen förnekar hon allt. Kommer med bortförklaringar och försöker skämta bort det med sina vänner som är arga eftersom dom tycker att hon är en hora som gjort allt detta. Låtit vem som helst göra vad som helst med henne. Och Emma inser att det är hennes fel. Hennes vänner, familj och alla som får se bilderna/filmerna är enade - hon bad om det. 
 
Därefter sker ytterligare uthängningar, ångest, undersökningar, familjen får veta, anmälningar, mediadrev, rykten i staden dom bor i och på nationell/internationell nivå. Folk delas in i gruppen "tror på Emma" eller "tror hon bad om det". 
 
Och boken är så briljant skriven att varenda jävla sida gör ont att läsa. Förutom att detaljer om allt som sker Emma, får en även följa Emmas tankar i form av paranteser. Vilket enbart gör boken ännu mer verklig och vidrig. 
 
 
Det som händer Emma är knappast något taget ur luften eller påhittat. Det finns mängder av Emmor världen över. Unga kvinnor som blir våldtagna, som ingen tror på, som hatar sig själva, som skyddar sina förövare, som blir stämplade som horor/slampor/lösaktiga/luder/vider osv. 
 
Så länge vi lär unga tjejer att klä sig på ett visst sätt, inte dricka för mycket, inte knarka, inte sminka sig för mycket eller att ständigt vara snubbar till lags. Och vi aldrig lär unga män att inte bete sig som rövhål i grupp eller ta på kvinnors kroppar som de vill - kommer vi inte framåt. 
 
Jag skulle önska att Hon bad om det blev obligatorisk läsning för samliga kids i åttonde klass. Hon bad om det får fem av fem palmer. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Caro Wikbro Carlén

jag arbetar som sexualupplysare och har huvudfokus hivprevention och säkrare sex. förutom det gillar jag att läsa, feminism, hångla med min donna, mina queens, New York, att äta, vettiga serier, genus, att resa och att diskutera. och det är ungefär det jag bloggar om.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela