sexualupplysare och bokälskare

Mordbrännaren

Publicerad 2016-06-12 09:00:00 i böcker, feminism, genus osv.,

 
Jag har läst fortsättningen i Singö-serien som Anders Gustafson och Johan Kant skrivit. Den heter Mordbrännaren och ges ut av Bokfabriken. Här kan du läsa om första boken.
 
Precis som första delen i boken är det rika miljöbeskrivningar, detaljer om vad dom äter till middag som ger en mysig känsla och en tycker om karaktärerna väldigt mycket. Samtidigt skildrar boken hemska attacker mot romer, mordbränning och en fortsättning av jakten på ex-militären Sven Löwengrip. Det är en blandning av mysigt och läskigt. I denna del får Solbritts dotterdotter Isabelle mer utrymme. I första delen blir hon utsatt av ett sexuellt övergrepp av en äldre kille ute på ön. Och i denna del vill hon hämnas. 
- givetvis älskar jag att läsa om en ung kvinna som vill hämnas och som begår brottsliga handlingar enbart för att hon vill. Det är väldigt sällan dessa sorters beskrivningar får finnas med i böcker/film/musik osv. 
 
För en vill så gärna förklara kvinnors brottsliga handlingar med psykisk sjukdom, svagt psyke eller att det sker för att en man sagt åt henne att göra det. Kvinnor får sällan begå brottsliga handlingar för att de vill hämnas, för att de är arga,för att de känner för det eller för att de vill. Men i denna bok får Isabelle utlopp för sin ilska. 
 
Samtidigt som Isabelle hämnas har det brunnit hos romerna på en camping och ett annat sommarhus sätts i brand. Har dessa händelser något samband med varandra? Eller vem/vilka ligger bakom vilka handlingar? 
 
Jag älskar att följa Solbritt Andersson som kriminalinspektör med Lena Karlsson som närmsta kollega. Jag gillar hur dom tar plats, har mycket makt och stöttar varandra såväl på arbetet som privat. Det är väldigt intressant att följa tre kvinnliga karaktärer som alla bryter mot normerna på olika sätt. Det är två kvinnor som låter arbete gå före barn och familj gång på gång. Och en ung kvinna som vill begå brott för att hämnas. Och det är så befriande att läsa en deckare där kvinnor inte sexualiseras eller framställs som våp. Utan får vara porträtterade precis som män alltid omskrivs, som självklara varelser. Det finns liksom inga förklaringar/bortförklaringar till varför kvinnorna har dom positionerna dom har. Dom bara är. Och det är ljuvlig läsning. 
 
 
Mordbrännaren får fem av fem palmer. 
 
 
ps. boken tar även upp rasism och hatbrott mot romer. Vilket gör att boken känns extremt aktuell med tanke på hur vårt samhälle ser ut. Detta är en ytterligare anledning till varför ni ska läsa boken. Nu har jag främst fokuserat på feminism + kriminologi. Men det finns mycket politik inflätat mellan raderna. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Caro Wikbro Carlén

jag arbetar som sexualupplysare och har huvudfokus hivprevention och säkrare sex. förutom det gillar jag att läsa, feminism, hångla med min donna, mina queens, New York, att äta, vettiga serier, genus, att resa och att diskutera. och det är ungefär det jag bloggar om.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela