pcos + behandling

 
Nu har jag haft diagnosen PCOS i lite mer än en månad, och alla ni som också har den diagnosen känner till alla miljoner googlingar en kan göra. Och en kommer in på källor som Familjeliv, Flashback, engelska diet-sidor och ytterst få medicinska sidor. Det är få läkare eller medicinskt kunniga som skriver om PCOS. Utan det är patienter sjävla som ställer frågor, delar med sig, berättar osv osv. Erfarenheter byts, skräckscenarier målas upp, huskurer sprids och ingen vet riktigt vad som ens händer med den egna kroppen. 
- det blir bara så extremt tydligt att detta inte är någon prioriterad diagnos. För då skulle det finnas forskning, information och vettiga diskussioner att ta del av. 
 
Först fick jag Provera utskrivet. Och jag åt i 10 dagar (en kur) och sen ringde jag upp min gynekolog för att avbryta. De biverkningar jag fick var: mellanblödningar, mensvärk, nedstämdhet och jag var hela tiden stressad över att de vanligaste biverkningarna var viktuppgång och vätskefyllnad. + depression. Knappast efterlängtat.
 
Därefter fick jag p-piller som heter Yasmin. Det har jag ätit i snart en månad och har blödit mer eller mindre hela tiden. Eftersom mellanblödningar kickade igång av Provera och sen fortsatte med Yasmin, har det gått över en månad med blödningar. Men enligt säkra källor som Familjeliv och Flashback är det tydligen vanligt...
 
Som påföljd av att jag börjat med kostråd som finns kring PCOS, har jag även fått B12-brist, men det är tydligen vanligt när en har PCOS. Så då äter jag även tabletter mot det. 
 
 
Det som är grejen med diagnosen är att en får olika tabletter baserat på vilka symptom en har. Enligt min gynekolog finns det följande symptom:
1) oregelbunden mens
2) lätt för att gå upp/ner i vikt
3) acne
4) hårväxt på bröstkorg/rygg/ansikte
5) äggblåsorna sitter i en cirkel som ett armband
 
Har en tre av dessa fem, då har en diagnosen. Och hen bockade för 1, 2 och 5 för min del. De instruktioner jag fick var följande: ät Provera (som nu är utbytt mot Yasmin) och sen gå ner i vikt. "Att jag har sommaren på mig" för det... 
 
 
Nu när det har gått några veckor och jag kunnat smälta det typ, är min inställning följande: jag äter tabletterna för att få en regelbunden menscykel och få upp b12-bristen. Sen kommer jag träna som vanligt och följa de kostråd som finns på ett ungefär. Kan skriva mer om det senare. 
 
Hur mår ni andra som har diagnosen? Har ni fått vettig hjälp? Bra instruktioner? Fint bemötande? Ni kan väl maila på carowikbrocarlen (@) gmail.com <3 
pcos ppiller preventivmedel
1 kommentar
Anita

Hej!
Jag har haft långvarig brist på bl.a vitamin B12. Något som hjälpt mig väldigt mycket och som rättat till mina värden idag var när jag hittade denna blogg och började förstå hur allt hänger ihop, genom att ta del av både inlägg och böcker som rör ämnet vilket jag kan rekommendera att fler gör.
Här är en länk dit: http://gluten-celiaki.blogspot.se

Mvh Anita