Tio över ett

Jag insåg precis att jag läst två andra böcker av författaren Ann-Helén Laestadius, SMS från Soppero och Hej vacker - som jag verkligen tyckten om <3 Den här boken heter Tio över ett och ges ut av Rabén & Sjögren. Alla tre böcker har same-tema, vilket jag älskar. Även om jag bara är sextondels-same, blir jag glad och stolt när jag läser böcker där samer finns med. Det känns viktigt och bra. 
 
Tio över ett handlar om om Maja som bor i Kiruna, i den delen av staden som ska flyttas. Hennes pappa arbetar i gruvan, som många andra gör i Kiruna. Flytten av deras kvarter, pappans arbete och att hon kan känna marken skaka blir för mycket. Hon ställer klockan på 01.10 varje natt och inväntar mullret och skakningar från sprängningar. Under sängen finns en väska packad och redo, ifall de skulle behöva fly. 
 
Alla som haft en dålig natt vet hur mycket det kan påverka ens mående/humör/känslor osv. Maja ställer klockan under lång tid och mår sämre för varje dag. Sömnbristen och oro kombineras med att Maja absolut inte vill flytta och inte vill att något ska förändras. Hon spelar in filmer med sin mobil där hon pratar om flytten, politikerna, gruvan och oron. Och en dag drabbas Maja av en panikångestattack i skolan. 
 
 
Maja har en bästa kompis som heter Julia. Och Maja är kär i Albin, som inte direkt lägger märke till henne. Dessutom ska Julia flytta 35 mil från staden eftersom hennes mamma träffat en ny kille. - det är mycket som händer i den här boken! Det är rika beskrivningar av Kiruna, Majas mående, terapisamtal, familjeliv, ångest - samtidigt som det är "vanliga saker" som kärlek och vänskap. Relationen mellan Maja och Julia är så jävla fin<3 dom är bästa vänner som nu riskerar att säras på, vilket är så jävla hjärtekrossande. Och allt pirr mellan Albin och Maja beskrivs riktigt fint :)))) 
 
 
Jag tyckte väldigt, väldigt mycket om den här boken. Jag vet inte om det var pga Maja som karaktär, beskrivningarna av hennes mående som var verklighetstroget och fint, att det var lite om samer med eller kombon av allt. <3 Tio över ett får fem av fem palmer. 
Bilden föreställer författaren Ann-Helén Laestadius iklädd samedräkt. Bilden är snodd här. 
Rabén & Sjögren
0 kommentarer