Brorsan är kung!

Jag läste ut denna ljuvliga bok på några timmar, och det är nog den viktigaste boken som getts ut under 2016? Brorsan är kung! är skriven av Jenny Jägerfeld och ges ut på Rabén & Sjögren
 
Tidigare har jag läst Hål i huvudet och Här ligger jag och blöder av Jägerfeld, och det är ganska fascinerande att böckerna inte liknar varandra. Det är ju ändå en och samma författare! Men språket är olika, karaktärerna är vitt skilda och handlingarna liknar inte varandra på något sätt. Det är inte många författare som lyckas med det. 
 
 
Den här boken handlar om Måns som följer med sin mamma från Stockholm till Malmö. Hon ska jobba och Måns har ändå sommarlov. Det blir som en nystart för Måns. Ingen vet vem han är. Tills han råkar träffa Mikkel med sin bräda - och dom blir snabbt bästa kompisar. Dom skejtar, hänger runt i Malmö, njuter av sommaren och har sådär roligt en kan ha när sommaren pågår i en evighet och en precis funnit varandra.
 
I Malmö får Måns chansen att vara sig själv, fullt ut. Men en dag hittar Mikkel Måns gamla pass, och får veta att Måns tidigare varit döpt till något annat. Måns har även en pappa som inte vill tro på Måns när han förklarar att han är en kille. Och hans farmor tror att "det bara är en fas". Men Måns känner ju sig själv bäst. 
 
Och det vet vi ju redan, ingen annan kan bestämma över hur en själv känner och identifierar sig. Det gäller såväl könsidentitet och sexualitet. 
 
Denna bok var helt fantastisk! Att få följa Måns när han blir bästis med Mikkel, hur hans tankar går kring hans korkade pappa och farmor som först inte fattar någonting, och samtidigt få veta mer om hans uppväxt och hur han resonerar kring sin identitet.  Det är så jävla snyggt skrivet. Det är verklighetstroget, ärligt och fint. Självklart gör det ont i en också, vilket gör det hela ännu mer verklighetstroget. 
 
Jag skulle så gärna vilja att denna bok blev obligatorisk för kids på mellanstadiet. Kids behöver den här infon om könsidentitet och trans, och den skulle fungera så bra som diskussionsunderlag. Boken skulle även bli en bra tv-serie. <333 Brorsan är kung! får fyra av fem palmer! 
 
Rabén & Sjögren
0 kommentarer