Stanna

Jag har suktat efter denna bok så himla länge! Jag följer Flora Wiströms blogg dagligen sen några år tillbaka, språket är fantastiskt och det är en blogg alla borde läsa. Vi stod och kikade på present till mini-mini-E när jag såg Wiström stå och signera på bokmässan. Stanna är Flora Wiströms debutroman och ges ut på Bonnier Carlsen
 
Varje kapitel är mellan 1-5 sidor långa, något som jag verkligen gillar. Det är inte alla som kan hantera sådär korta kapitel, men Wiström kan det galant. Boken handlar om Ester som arbetar i ett bokantikvariat, bor på söder med sin bästa kompis Hanin och minglar runt som en lätt gör några år efter gymnasiet. Livet ska "börja" och fyllas på med utbildning, "riktiga" jobb och kanske partners. För många kan detta vara en stress, som att livet bara är på paus. 
- livet i bokhandeln består av dammiga böcker, en kass chef och dålig lön. Men även en härlig och återkommande kund Lotta, som har bra boksmak och är snäll. Jag kunde verkligen känna igen mig i scenerna i bokhandeln efter min tid på PS. 
 
Livet får sig en knuff när Eli kliver in i butiken och de blir sen ett par. Som så många andra blir Ester uppslukad av den nya relationen - vilket en lätt blir. En ska lära känna en helt ny person, ligga i alla positioner som finns, veta allt om barndomen/favoritgodis/bästa stället för en kyss osv. Det beskrivs bra hur den nya relationen krockar med vänskapen till Hanin. Och Hanin - jag gillar verkligen henne! Om det blir en till bok med gänget vill jag ha Hanin som huvudroll. Jag vill veta varför hon inte är sams med sin mamma, vad hon drömmer om och vad hon vill göra av sitt liv. Jag hade nog velat ha lite mer av Hanin, även om deras relation får fint och bra utrymme i boken. <3 
 
Lotta visar sig vara Elis mamma, som blir allvarligt sjuk. Så från att vara nykär och hantera allt vad det innebär, blir Ester nu en person som måste finnas där för Elis skull och även för Lotta. 
- min första tanke var "tack gode gud att det inte var cancer, för det hade jag inte pallat läsa". Lottas sjukdomsförloppet och hur det påverkar hennes utseende, Elis mående, Esters reaktioner och hela familjens känslor är så jävla bra beskrivet. Det var flera meningar som var extremt starka och kändes i magen. 
 
Att läsa en bok där huvudkaraktären är någon som är anhörig till en som blir sjuk, fast ändå inte helt, var häftigt och starkt. Jag har tidigare läst böcker där det är ett barn eller partner som är huvudkaraktär, men nu var det ju partner till en son till sjuk som var i fokus. Och det påminner lite om När hundarna kommer, där fokus är på anhörig till en som begått brott, om ni hänger med? Jäkligt intressant och jävligt bra porträtterat. 
 
Jag kunde även känna igen mig i Eli och det var nog inte så lämpligt att läsa den så nära inpå pappas dödsdag, men men. Jag kom på mig själv att vara glad över att jag inte var ihop med någon under hans sista sjukdomstid. Det var en ganska obehaglig känsla. 
 
Oavsett vad en har för erfarenheter kan en tycka om denna bok. Det är en kärleksbeskrivning till Stockholms gator och till vänskapen. Beskrivningarna av förälskelse, kärlek, sorg, ilska och uppgivenhet är magiska! Spring till närmaste biblo och låna den. Stanna får fem av fem palmer. 
 
Bilden är tagen av fotograf Thron Ullberg och är snodd härifrån
Bonnier Carlsen
0 kommentarer