Skarven

 
Jag hittade denna pärla under sista kvällen på Stockholm Pride! Det är fantastiska Sara Lövestam som skrivit Skarven, en bok för kids mellan 9-12. Jag kände direkt att det där med åldern var lite onödligt, jag var fast efter någon sida. Och vid vissa scener upplevde jag samma känsla som när jag var liten, att jag var lite för nervös för att våga byta blad, samtidigt som jag längtade efter att läsa vidare. Jag minns inte när jag senast kände så?
 
Bokens tre huvudkaraktärer är Johanna som alla kallar Johan, Ludde som har Sherlock Holmes som idol och Olivia som knappt får göra någonting för sina föräldrar. Johanna och Ludde känner varandra sedan tidigare, Olivia kommer in i deras gäng av en ren slump. Till en början kanske en tror att detta bara är som vilken deckare för personer i åldern 9-12 år, men så är det inte. Kidsen ska försöka lösa ett fall med en person som hittades död för några år sedan, vilket kan vara huvudstoryn enligt många. Jag föll istället för de tre karaktärerna och ville bli kompis med alla tre. 
 
Olivia är på ön för första gången, har föräldrar som vill vakta varje steg och det kommer snart fram att det även funnits ett syskon. Kombinationen av att Olivia jämt blir överbeskyddad och kommer från en rik bakgrund gör att hon kan uppfattas som snobbig? Men jag gillade Oliva allra mest. Hon växer för varje sida och är en ljuvlig person. Dessutom vävs bakgrunden till föräldrarnas oro in och fram växer ännu en sido-historia som var fin och sorglig.  
 
Fast jag föll även för Ludde och Johanna också. Jag tror nog att en kan känna igen sig i alla tre, beroende på bakgrund och erfarenheter. Ganska snabbt förstår en som läsare att Johanna blir läst och sedd som en Johan. Fast alla andra har ju fel, Johanna vet ju bäst själv. Alla delar som rör Johannas transition inklusive våga berätta för sina vänner, hur familjen pratar om/till henne och alla känslor hon går runt med, är så hjärtskärande. Och så jävla bra och viktiga. Jag läste ut boken på ett tåg mellan Lissabon och Gouveia, och storbölade högt under slutscenen. Jag vill ju beskriva mer, men då avslöjar jag för mycket. Det är nog första gången jag läser om någon så ung? Otroligt viktigt för kids att ta del av. 
 
Jag rekommenderar Skarven till alla kids mellan 7-100 (beroende på hur mörkrädd en är som 7 år såklart.), jag blev själv rädd flera gånger... Men det är nog för att jag har sjukt bra fantasi + Lövestams förmåga att beskriva alla platser. Karaktärerna är fantastiska, trans-delarna är otroligt viktiga och det är en lagom läskig historia. Jag ger Skarven fem av fem palmer. <3
 
Sara Lövestam är tredje personen från vänster med ljuvliga regnbågsstrumpor. Sen är resten några av deltagarna från Flatkollot i Sitges <3 Bilden togs under Pride efter min och Suzanns fitt-föreläsning! 
Lilla Piratförlaget
0 kommentarer