Flickan på hotellet

Det är knappast en hemlighet att jag älskar Katarina Wennstam. Jag har läst exakt alla hennes böcker, vissa har jag tom läst om vissa och jag tipsar alltid alla om hennes olika serier. Flickan på hotellet är första delen i en planerad triologi i ungdomsserie som ges ut av Rabén & Sjögren
 
Inledningsvis är det ju såklart alltid nervöst att läsa en ny bok av en författare som en redan innan älskar. Det kan ju bli krispigt om det inte är en bra bok, eller så kan det som i detta fall leda till ännu mer kärlek för författaren. Flickan på hotellet är en ungdomsserie, men jag kände direkt att alla över typ 13 kan och gärna bör läsa boken. Alex Skarp heter huvudkaraktären som snart fyller 17. Hon har bästisen Bianca som inte lämnat hemmet på flera månader och bästisen Charlie som hon dansar med. Förutom dessa två har Alex en mormor som är pensionerad domare, pappan är spanskalärare och mamman är på turné med sitt band. Styvmamman Valentina är polis. Och jag gillar att alla karaktärer beskrivs detaljerat och under hela boken. Det kan lätt bli fokus på huvudkaraktären och sen nämns bara dom andra i förbifarten. Jag gillar när en får lära känna alla andra också. 
 
Trion bestående av Alex, Bianca och Charlie börjar nysta i fallet med Olivia, den unga flickan som hittas död på ett hotellrum, (OBS: ingen spoiler, det står på baksidan av boken!) och hamnar ganska snabbt närmare fallet än vad de kanske hade tänkt från början. 
 
Det jag gillar mest och fascineras mest av är hur Wennstam får in detaljer från hur det går till i riktiga världen, på ett lättbegripligt sätt. Fallet som boken handlar om har ju hänt på riktigt. Unga tjejer har hittats döda på hotell. Unga flickor blir misshandlade, våldtagna och mördade av män. Och vetskapen om att detta pågår kan ju göra en galen, förbannad eller helt handfallen. Men det kan också göra att en vill tillåta dödsstraff, höja alla straff till maxgräns och skada folk som skadat andra. Eller i alla fall sätta dit folk som begår vidriga brott. Men samtidigt har vi ett rättssystem som vi följer. Lagar och förordningar som vi förhåller oss till på olika sätt. 
- och dessa två områden kan ju göra en galen. Att å ena sidan vilja sätta någon i fängelset i hundra år, å andra sidan se att någon slags förklaring till varför vi inte oljar upp giljotin så fort en våldtäktsdom är klar. Det är svårt och det krockar ganska ofta i min egen hjärna. Vilket det även gör för Alex. Till sin hjälp har hon ju polisen Valentina och mormor Astrid som förklarar rättsväsendet, lagar och polisarbete på rimlig nivå.
 
Och det är så bra, förbannat bra! Jag älskar att boken är jag-perspektiv samt att det är politiskt och feministisk - men hela tiden lättförståeligt. Vettiga budskap har bakats in på ett smidigt sätt och jag kan förstå hur den här boken kommer att förändra för många unga som läser den. Dessutom är jag redan nu peppad på bok två! Flickan på hotellet får fem av fem palmer. 
 
Min absoluta favoritförfattare Katarina Wennstam<333
Rabén & Sjögren boktips! deckare
0 kommentarer