Århundradets kärlekskrig

Jag har läst Århundradets kärlekskrig av Ebba Witt-Brattström. Det är en så kallad punkroman, vilket innebär att varje rad består av några ord. Det är Norstedts som ger ut den. 
 
En punktroman. Det kan ju låta ganska torrt? Eller tråkigt? Men det var långt ifrån tråkigt. Styckena är antingen ur hennes perspektiv eller hans perspektiv. Ibland kommer flera stycken på rad från henne/honom. Och det var bra. Inte det bästa jag läst, men inte heller det sämsta. Det var såklart ovant att läsa i punktform, men inte lika ovant/dåligt som en essä. 
 
Det beror nog mycket på Witt-Brattströms språk. Det behövdes liksom inte mer än några få rader för att skapa ångest/oro/hjärtklappning hos mig. Boken är från sida a-ö genomvidrig. Jag har ont i magen hela tiden jag läser och kom på mig själv med att stress-läsa. Boken handlar om två personer som haft en längre relation och som nu ska skiljas. Hon pratar om fysisk misshandel, deras relation och att han trycker ner henne. Han kallar henne för "fitta" och att hon gnäller. 
 
Hur mycket som är taget från verkligheten har jag ingen aning om, jag har för mig att Horace Engdahl skrivit en svarsbok? Men jag har ca noll intresse av att läsa Horace bok. Det känns obehagligt att läsa om deras relation på detta sätt, och det blir vidrigare om det är delar från deras verklighet. Varför har karaktärerna fortsatt vara ihop om dom inte gjorde varandra lyckliga, förstörde för varandra och om relationen dessutom innehöll psykisk/fysisk misshandel. Boken är ett bra exempel på vad som händer när två personer håller ihop för länge samt att en ska avsluta relationer tidigare och inte hålla ihop för att en har media/samhällets ögon på sig. Det är såklart lättare sagt än gjort. Och såklart är det lättare för mig som läsare att vilja tro att det är baserat på verkliga historier och att hennes ord stämmer. Det ligger i min natur att tro på kvinnor i alla lägen. Som ni förstår blev jag ganska förvirrad av denna bok.
 
Men boken har fått mig att vilja läsa fler av Witt-Brattströms böcker. Hennes språk är fantastiskt och hela hon är fantastisk! Jag har sett henne föreläsa och prata flera gånger och hon är ju helt fantastisk <333 Detta är visserligen hennes första roman, så jag får gå på hennes faktaböcker. 
 
Århundradets kärlekskrig får tre av fem palmer. 
 Författare Ebba Witt-Brattström, bild är snodd här
Norstedts
0 kommentarer