Rent spel

Vi läste Rent Spel av Tove Jansson som månadens bokklubbsbok. Jag är med i en lesbisk bokkklubb som ses en gång i månaden och pratar om lesbiska böcker, kvinnor och lesbiskhet. + massa annat såklart. 
 
Och jag var ju inget fan av boken alls. Den handlar om två konstnärliga och arbetande kvinnor, Jonna och Mari. Dom arbetar ihop med olika projekt, bor nära varandra och umgås mycket. De bor i samma hus men olika lägenheter, fast ibland sover dom ihop. En får följa deras vardag in i minsta detalj, vad dom gör om dagarna, hur deras arbeten går och hur de hjälper varandra med konstnärsskapet.
 
Jag hade mina aningar om att boken handlade om Janssons egna liv och lesbiska erfarenheter, men hade inte någon större koll på det. Dels för att jag aldrig tyckt om Mumintrollen, dels för att jag aldrig läst något annat av Jansson. Jag har liksom inte haft intresset för vilka personerna är bakom boken.
 
 
När jag läste boken läste jag bara om två äldre kvinnors dagliga liv, deras skapande och så var det inte mer med det. Jag väntade hela tiden på att det skulle komma någon beröring, någon lesbiskhet, något ögonkast eller något slags "bevis" på att dom var lesbiska. Det kom liksom aldrig. Eller jag läste inte det.
Men sen fick jag veta att boken skrevs över 20 år innan den släpptes, dvs innan 1969. Vilket innebar att kontexten ändrades och jag kunde få en större bild av boken och deras relation. Hur folk såg på homosexualitet och lesbiska under 60-talet i Finland har såklart påverkat boken och vad som står med i boken.
 
 
Om en har läst andra böcker av Jansson och tycker om den eller vill veta mer om Janssons privatliv och relationer kan jag rekommendera boken. Om en är pepp på att läsa om lesbisk kärlek, flatsex eller något annat än lugn vardag - då är det inte en bok för dig. Rent spel får 1 av 5 palmer. 
 
Tuulikki Pietilä och Tove Jansson, vars liv och relation som boken handlar om. Snodd här. 
Lesbisk bokklubb lesbiskhet
0 kommentarer