Ordbrodösen

Åhh, jag hörde om denna bok i podden En förbannad podd och jag lyckades få ett läsex precis innan vi åkte till Thailand. Den heter Ordbrodösen, ges ut av Rabén & Sjögren och är skriven av Anna Arvidsson. Det är ju tre Annor som skrev en blogg ihop och sen debuterade alla tre och jag har tidigare läst Du, bara av Anna Ahlund
 
Håll i hatten! Jag slukade den på planet ner till Phuket och jag blev typ sur när folk ville prata för att jag ville fortsätta läsa ifred. Så trevlig är jag att resa med :))))
 
 
Alba är uppväxt i en liten ort i Värmland och föds in i en släkt av Ordbrodöser. Det innebär att alla kvinnor i familjen föds med en gåva som blir brukbar på artonårsdagen. Personen kan med hjälp av sina egna ord och skrift styra andra människors tankar och handlingar. Det personen behöver göra är att läsa lappen och så sker det. Det är en förmåga som bara går i arv från kvinna till kvinna och som hålls hemlig för alla andra utanför släkten. Personer som gifts in i släkten får veta vissa delar, men det är främst kvinnorna som vet hur allt fungerar. När det är dags för Albas prov misslyckas hon. Första gången det någonsin händer. (obs: ej spoiler, detta står på baksidan)
 
Alba får åka iväg till en släkting i Stockholm för att få stöttning i processen med misslyckandet medan släkten ska försöka lösa varför det blivit såhär. Så Alba ska försöka lära sig/vila men börjar istället nysta i sin bakgrund ihop med familjen hon bor hos... 
 
Boken är genialisk!! Jag älskar Alba! Jag älskar hela historien med kvinnornas förmåga som går i arv och jag älskar tempot i boken. Det är mystiskt, fartfyllt och riktigt spännande. Det här är en såndär bok som jag ville läsa länge länge, men som tog ut alldeles för fort. Dessutom blir Albas relation till sina nya släktingar himla fin. 
- och Arvidsson lyckas baka in hbtq-personer utan att liksom benämna det med alla termer som vi är så vana vid, men det görs riktigt snyggt och bra. Båda jag och donnan var väldigt nöjda och glada över dessa delar. 
 
Ordbrodösen får fem av fem palmer. Och jag längtar redan till nästa! 
 
Författaren Anna Arvidsson. Fotot är taget av Göran Segeholm och är snodd här
Boktips Rabén & Sjögren semesterläsning
0 kommentarer