Det händer nu

Det var andra gången jag läste Det händer nu av Sofia Nordin, denna gång ihop med en Lesbisk bokklubb <3. Denna ljuvliga pärla ges ut av Rabén & Sjögren. Väldigt kort efter att jag och E börjat träffas skickade jag en pocketutgåva av den här boken till henne. Då var vi fortfarande sådär nya att vi inte uttalat något om att vi tyckte om varandra, att vi var förälskade eller så. Det enda vi egentligen visste om varandra var att vi inte låg med några andra. Och då läste jag den här boken som jag var tvungen att skicka till henne <3333 Så jävla gulligt gjort! 
Och jag minns fortfarande att hon inte sagt något om boken på två dagar, så jag var säker på att det var tack och adjö. Sen visade det sig att hon bara glömt att tömma brevlådan :´)))))
 
Tillbaka till boken: den handlar om femtonåriga Stella som blir kär i sin bästa kompis Sigrid. Dom går i samma klass och tillhör den populära skaran i skolan. Vilket bara försvårar det hela ännu mer. Hade dom varit mindre populära hade det kanske varit enklare? Eller hade Stella bara blivit kär i killar hade allt varit enkelt. - den insikten om hur heteronormen påverkar och hur stark homofobi och internaliserad homofobi är, är så förbannat sorglig. Att Stella tänker så visar ju på att det är något fel med samhället och normer som begränsar och förstör. Det kan inte bli tydligare än så. 
 
Mitt i alla tankar kring hur hon ska få Sigrid att fatta att hon är kär börjar hon flörta med Hannes, Sigrids storebror. För att smicker är kul och för att det där med kärlek till tjejer kanske kan gå över? (också väldigt sorglig tanke!) Och hon får även kontakt med en äldre flata som hon börjar maila med. Dessa mail är så fantastiska! Att få se hur olika dom skriver, hur det var när den äldre blev kär i tjejer och hur det har förändrats genom tiderna. Förutom det handlar boken om första kärleken, att tveka, att inte veta varken in eller ut, första sexet och allt annat som rör sig i huvudet på någon som är 15. + världens finaste förberedelser inför sex! 
 
Nu när jag läste boken för andra gången reagerade jag på mycket andra saker än första gången. Jag tänkte mycket på hur människorna runt omkring reagerade på Stella och Sigrids relation. Att vännerna vill vara snälla och visa på att "allt är helt ok". Men att det blir så pass överdrivet att det blir omvänt ändå. Att alla ska vara snälla, fysiska, dra skämt och hela tiden överdriva allt. Då blir det ju istället krispigt och fel. Och hur föräldrar och syskon reagerar tänkte jag också mycket mer på denna gång. 
 
Den här historien är bland de finaste jag någonsin läst. Det är första, största kärleken som ska finnas och hålla i minst hundra år. När varje rörelse har betydelse, när det känns som att lungorna ska sluta fungera så fort personen går utanför dörren och när allt annat tappar betydelse för att allt bara handlar om att få den här personen att le <3 Och det är så förbannat jävla fint och detaljrikt beskrivet. Jag blev som nykär på nytt av att läsa den här boken. Den är rar, ärlig och extremt bra skriven. Och trovärdig. Och den väcker pirr, det är få böcker som lyckas med det. 
 
Det händer nu får sex av fem palmer. <333
 
Författaren Sofia Nordin
Rabén & Sjögren flator första kärleken homofobi
0 kommentarer