Dumplin´

Det här är en bok jag har velat läsa länge, men som jag av någon anledning väntat med. Dumplin´ är skriven av Julie Murphy och ges ut av Lavender Lit.
 
Boken handlar om Willowdean, som kallas Dumplin´av hennes mamma. Hon bor med sin mamma, har en bästa kompis och en moster som dog i hemmet pga övervikt och hjärtat. Willowdean är också överviktig, tjock som hon kallar sig själv. Det är varken hennes bästis eller mamma. Mamman är ansvarig för en lokal skönhetstävling som hon själv vunnit en gång för hundra år sedan. 
 
Willowdean är medveten om sin kropp, att folk stirrar, bryr sig om vad hon äter, vad hon har på sig och att hennes lår klibbar när hon kommit upp ur en simbassäng en varm sommardag. Hon vet om att folk kallar henne tjock, och det kallar hon sig själv också. Eftersom hon är det. Hon framställs som "stark", "modig","självständig" och "förebild". Jag tänker mest att hon är en person som pekar finger åt kassa smal-normer och liksom är medveten om att hon inte är smal. 
 
Att hon då tolkas som alla positiva saker för att hon inte vill banta eller skada sig själv, tycker jag är jävligt tröttsamt. Det tycker jag ju iofs om fettaktivsm också. Att en måste vara aktivst för att en bär på mer kg än samhället uppskattar. Eller att Willowdean ses som modig för att hon inte är en size 0. 
 
Kanske känner jag igen mig själv för mycket i boken och därav himlade jag med ögonen xx antal gånger. Förmodligen därför. Jag har aldrig varit smal och jag har alltid haft kläder som jag själv tycker är fina. Och således kallats "modig", "självständig", "förebild" osv. Så himla tröttsamt. 
 
 
Tillbaka till boken. Det som händer är att Willowdean jobbar på en snabbmatsrestaurang, där även skolans snyggaste kille Bo börjar jobba. Och han stöter på henne. Dom flörtar, dom hånglar och dom tycker om varandra. Och detta phuckar något med Willowdeans självkänsla. Hur kan någon tycka om henne när hon ser ut som hon gör? Hon bestämmer sig för att hitta tillbaka till sin självkänsla genom att söka till en skönhetstävling, nämlingen den som hennes mamma är chef över... Jag kan inte avslöja för mycket, men sen blir det kopplingar till den döda mostern, den smala bästisen och relationen mellan mor och dotter. Samt utanförskap, normbrytande utseende och pirrig kärlek. Den här boken innehåller så mycket!! Det är inte bara ett ämne, utan sju stycken ämnen som är igång hela tiden. 
 
Jag tyckte om boken, vissa delar var tröttsamma. Men så är det ju bara. Dock hoppas jag på att denna bok blir en såndär som alla i årskurs åtta får läsa. Det kan nog bli bra diskussioner om normer, kroppar och utseende. Dumplin´får tre av fem palmer. 
Författaren Julie Murphy till höger. 
Lavender LIT fettaktivism skönhetstävling
1 kommentar
Fridah

What, jag som ÄLSKADE Willowdean! Detta måste vi avhandla på nästa tapasdinner <3