Jag är inte perfekt, tyvärr

Jag har ju läst en del sjävlhjälpsböcker genom åren, och när jag hittade den här hos Kultan kunde jag inte stå emot. Jag är inte perfekt, tyvärr. Om ångest, oro och konsten att vara själv mot sig själv är skriven av Michaela Forni. Den ges ut av Lava förlag
 
Jag har läst Fornis blogg i kanske fem-sju år? Jag minns inte ens hur länge, men den bloggen är bra avkoppling för hjärnan när jag är på väg hem från jobbet eller sitter på en cykel på gymmet. Forni + hennes vänner lever ett liv oceaner från min verklighet och det är ganska skönt att fokusera på någon härlig brunch istället för något annat ett tag. 
 
Boken blandar historier från Fornis egna liv, lite sidor som en själv ska fylla i med egna upplevelser och tankar kring ångest eller oro samt peppiga lösningar på detta. Ett av Fornis stora fokusområden är svartsjuka, vilket jag inte kan känna igen mig i. Jag kan känna igen mig i oro, ångest, rädsla eller stunder då jag känner mig svag, korkad, dålig eller otillräcklig. Men flera delar kände jag mig inte direkt berörd av. Och jag fick även en känsla av att jag jobbat på jäkligt bra med min ångest och oro. Jag vet vad jag ska göra när dom känslorna dyker upp och jag vet hur jag ska tackla stunder då jag känner mig som en dålig partner eller värdelös vän. Då handlar det ofta om att strukturera om i kalendern, fokusera rätt, landa och ändra riktning. Jag har ju även många timmar terapi bakom mig så jag har nog de verktyg jag behöver. 
 
Men jag har ju följt den här boken och responsen via Fornis egen blogg och andra bloggar, vilket jag hade i bakhuvudet hela tiden. Och jag vet ju hur viktig den här boken har varit för mängder av unga kvinnor. Eller kvinnor i alla möjliga åldrar. Det Forni skriver om påverkar många, många personer. För psykisk ohälsa, oro, magproblem och väggar som ständigt är närvarande är vardag för många. Det är en ständig hets kring karriär, plugg, utseende, karriär, sexliv, familj, fritid, träning osv osv plus hundra grejer till. Jag känner nog fler som är påverkade av detta klimat på olika vis än människor som inte sabbat mage, huvud, hjärna eller sömn pga olika faktorer som stressar en. Och det är liksom ingen slump att IBS, sömnproblem, ångest och antidepp är vanligare hos kvinnor i blandade åldrar. Vi lever i ett klimat som är helt ohållbart och som kommer sabba folks hjärnor, humör, relationer, sexliv och magar. 
 
För mig kanske den här boken inte var så nödvändig. Jag blev istället påmind om hur kasst många kvinnor mår pga vårt samhälle. Men jag läste med vetskapen om att många blivit hjälpta av denna bok. Som behöver skriva listor över förebilder, viska tio saker dom älskar med sig själva eller som behöver rannsaka vilka känslor som ångesten grundar sig i. Jag har kommit längre än så i mitt arbete. Jag är i det stadiet då jag vet vad jag behöver för att lösa något snabbt för en kväll (typ kolla tårt-program eller yoga med Adriene) och vad jag kan göra på längre sikt (skriva, babbla med nära och kära, använda verktyg jag har sedan tidigare). Men jag är dock övertygad om att boken gjort mycket gott för andra.
 
Jag är inte perfekt, tyvärr får tre av fem palmer.
bloggare psykisk ohälsa terapi ångest
0 kommentarer