Fislandet

För ett tag sen blev jag bjuden på releasefest och jag messade Fridah direkt om att hon skulle bli min +1. Dock visste jag inte att 1) hon var pr-ansvarig för den boken, 2) hon satt mitt namn på gästlistan. Haha, så kul att jag försöker bjuda med henne på en fest hon var med och fixade! Det är Rabén & Sjögren som ger ut boken. 
 
Boken som skulle firas är Fislandet som är skriven av Cecilia Forss och illustrerad av Anna Ileby. Ileby gör helt fantastiska bilder! Det var en ren fröjd att läsa en bilderbok med så roliga bilder. :))) 

Hittade jackan hos mamma dagen innan som jag lånade + we should all be feminists-tröja. 
 
Och kvällens rimliga umgänge. Vi ägnade typ tre timmar åt att äta chips, uppdatera oss om allt som hänt sen sist samt prata om fisar och hur svårt det kan vara att bajsa i en ny relation. Blir lätt så när kvällens tema är just fisar. 
 
Och jag fick ett gäng snittar av E. Soyamarinerad blomkål med sesamfrön, tonfisk med olika sorters lök och soyasås?, samt något slags rött kött med fyllning. Sååå gott. Dock alldeles för få bitar, allt tog slut. 
 
Vi köpte boken åt mini-E och jag har redan tjuvläst den... Och hon kommer att älska den!! Den handlar om Märta som bor med sin familj i ett hus och hennes största intresse är fisar. Hon gillar sina egna och hon samlar på dom i små glasburkar. Men sen får hon veta att hennes hobby är ganska äcklig? Och att flickor egentligen inte ska fisa? 
- och alla som någon gång sovit över hos en kompis, ligg, kollega eller ny kärlek vet ju hur magen mår av att inte få fisa? Vi har alla varit där på ett eller annat sätt och vet hur jäkla kasst magen mår av att inte få fisa eller bajsa regelbundet. Mitt egna rekord var typ fyra dagar under ett höstlov på gymnasiet. Efter den incidenten är jag över allt sånt. 
 
Tillbaka till Märta, såklart mår Märta dåligt över detta. Dels för att hon inte längre får hålla på min sin samling, dels för att hon inte kan leka som hon vill pga magont av alla fisar i magen. Men sen tas hon till Fislandet och får lära sig alla fördelar med att fisa. Och så får sagan att lyckligt slut? Samt en hint om en fortsättning? 
 
Jag tycker att det här var en riktigt rolig bok. Jag älskar att Märta har mindre fokus än fisarna och jag älskar att det är en tjej som har detta intresset. Märta är en väldigt charmig unge och även fast det är en barnbok är det ju ett viktigt tema. Vilket Forss även tog upp under intervjun på release-minglet. Varför är fisar så tabu-belagt när det är något som alla måste göra och gör varje dag? Och varför är det ett så otroligt känsligt ämne? Hur många med IBS, nya förhållanden eller en kombo av detta har inte legat däckad hemma sen i magknip pga att en inte kunnat gå på toa. Så himla märkligt det där. Fislandet får fyra av fem palmer.
 
Författaren och illustratören blev intervjuade på scen av sin redaktör.
Caro tipsar Ling Long Rabén & Sjögren barnbok bilderbok fisar
0 kommentarer