Lycka och livsstilslögner på landet

Äntligen är uppföljaren till Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan här, Lycka och livsstilslögner på landet av Anna Winberg. Den ges ut av Louise Bäckelin förlag. 
 
Precis som i första boken får vi följa Emma, Shirin och Dolly vars barn nu blivit äldre och mycket har hänt sen sist. Emma har ärvt ett stort hus av sin mormor utanför Kalmar och till en början känns det helt fantastiskt, lantligt och fullt av möjligheter. Tills hon inser att hon inte kommer få någon hjälp med barnvakt, hon är arbetslös, hennes kille måste pendla och att hon inte kan något om hus eller sånt alls. 
Shirin har träffat en ny man som i sin tur har två tonåringar, dessutom har hon börjat plugga. Så från ensamstående (typ) till att vara student med allt vad det innebär och två nya kids att ta hand om. Dessutom hör hennes gamla bästis Amanda av sig med jämna mellanrum. 
Dolly (som typ inte är med i boken? Eller alldeles för lite!) Hon har flyttat utanför stan och dejtar någon ny tjej. Dessutom bloggar hon mycket, designar bärsjalar och har massa samarbeten. Och ställer lite horoskop då och då? Jag gillar verkligen Dolly och blev besviken på att hon fick så lite plats. 
 
Däremot var det intressant att få ta del mer av Shirin och lite mer av Amanda. Jag minns att jag saknade något djupare om Amanda i förra boken och det blir inte djupare i den här boken. Dock förändras karaktären lite, vilket har sina förklaringar. Att läsa ur Shirins perspektiv att komma utifrån och träffa två tonåringar som en plötsligt ska bli "styvmamma" till var riktigt intressant. Jag är ju själv skilsmässobarn och minns hur det var att få styvföräldrar.  
 
I bok nummer två kan jag relatera ännu mer till Emma, inte för att hon har barn, arbetslös och pendlande sambo - utan för hur hennes inställning till hus är. Jag kan känna igen okunskapen, rädslan, viljan av att vara en "pysslig"/"huslig"/Ernstig" person. Jag är inget av det där. Och kommer förmodligen aldrig bli. Visst är det floskler, men Winberg får med hur viktigt det är att en tittar på ens egna liv, vad en vill göra med det och att våga göra det en mår bra av. Inte snegla på vad andra gör, inte härma för att det förväntas av en eller göra saker som andra vill att en gör. Det är så jävla viktigt att göra saker som är bra för en själv och bortse från måsten och normer. 
 
Det här är en perfekt bok för småbarnsföräldrar som hinner typ läsa ett kapitel om dagen, då det är en väldigt rar, rolig och varm kapitelbok. Och extremt tillåtande. Om jag hade haft barn hade jag nog funnit väldigt mycket tröst i att läsa om andra mammor stressar, misslyckas, gör fel och ändrar sig. Lycka och livsstilslögner på landet får tre av fem palmer. 
 
Författare Anna Winberg. Fotot är taget av Mikaela Lindholm
Louise Bäckelin förlag momlit
0 kommentarer