Finna sig

Jag plockade Agnes Lidbecks debutbok Finna sig ur en hög med läsex när jag var förbi en lila butik. Jag vet inte riktigt varför, men det kändes som att det var en sådan där bok som en ska läsa. Det är Norstedts som ger ut den. Jag och E skulle till AG´s för att fira hennes födelsedag och S stod i butiken. Jag brukar ju alltid passa på att plocka böcker när det är folk jag känner som jobbar och den kvällen gick jag loss och plockade med typ tio böcker. Det var sista gången jag och S sågs <3 När jag skriver det här är han fortfarande försvunnen och jag kan knappt tänka på annat.

 Finna sig handlar om Anna. Anna är mamma, fru och älskarinna. Tre olika roller som skapas just när det finns andra personer med i bilden. Det behövs barn för att någon ska bli en mamma, det behövs en partner för att någon ska bli en fru och det behövs en ytterligare person för att bli älskarinna. Anna är allt detta för att hon behövs och för att rollerna hela tiden återskapas.

Jag kan börja med att jag växlade mellan att känna en oerhörd sorg för Anna och för alla kvinnor som lever liv som Anna (inklusive jag själv) men också upprepade ryckningar på axlarna eftersom det är det här samhället vi lever i och ständigt återskapar. Kvinnor föds in i en roll som omhändertagande, mjuk, varm, seende, en person som alltid ställer upp, som har koll på allas födelsedagar/namnsdagar/årsdagar och köper presenter till alla. Vi återskapar ständigt rollen som den som vet vad som ska köpas, lagas och ätas. Den som håller koll på barnens kläder, städar, plockar undan efter alla händelser i hemmet och som alltid ser till att hemmet ser fint ut. För vi speglas ständigt av hur vi själva ser ut på ytan, men också hur barnen är klädda, hur välstädat hemmet är och vad vi äter för mat. En kvinnas roll och position är aldrig vilande eller lugn. Kanske fejkat lugn för att visa utåt att allt är under kontroll, allt är gjort och allt är ordnat för ett tag framöver. Men en kvinna är alltid redo att ta hand om andra, vårda, offra sig själv/sin kropp/sitt sinne/sin tid för andra. Rollen är snäv samtidigt som den innefattar en miljard saker som hela tiden måste rulla på, för det finns alltid förväntningar på att allt bara ska fungera. Partner, barn, skola, fritids, fritidsaktiviteter, arbetet, föräldrar, släkten och vänner – alla delar förväntar sig att allt bara ska snurra på som det alltid gjort.

 

Anna finner sig i detta (som vi alla gör), därav titeln. Men hon funderar även över sitt utseende, sin kropp och sin sexualitet. Vem vill ha henne nu när hon är mamma? Hon kan alla rörelser och handlingar som förväntas av henne för att hon ska vara uppskattad av män. Annas figur är ingen slumpartad karaktär. Det är inget som känns överdrivet, konstlat eller påhittat. Och det är väl det jag stör mig på när jag läst klart boken, det blir inte mer än så. Hon är en kvinna som ger allt hon har för sina barn, sin man och sen sin älskare. Någonstans hade jag väl hoppats på en revolution. Att hon tog en sista minuten till Lanzarote och aldrig återvände, att hon kom ut som bi och blev ihop med sin bästa kompis eller att hon en dag sa upp sig som familjens projektledare. Men så är det ju inte. Sådant händer ju knappast i verkligheten, utan vi bara fortsätter samma väg som våra mammor trampat upp.

 

Finna sig får fyra av fem palmer.

 
Norstedts feminism kvinnofällan kvinnor i hemmet obetalt arbete
0 kommentarer