Hjärnkoll på vikten

 
TRIGGERVARNING: OM EN INTE TYCKER OM ATT LÄSA SAKER OM VIKT, VIKTNEDGÅNG, MAT OCH HAR/HAR HAFT ÄTSTÖRNING SÅ KAN EN GÄRNA HOPPA ÖVER DEN HÄR BOKRECENSIONEN. <3 
 
Just nu är jag med i ett medicinskt experiment som handlar om PCOS och vikt. Ett av symptomen som en kan få när en har PCOS är just viktuppgång. Andra symptom är grov hårväxt på kinderna/halsen/bröstkorgen/brösten/ryggen/rumpan/överarmarna/låren, acne, oregelbunden mens, många ägg (eftersom ägglossning uteblir), tunt hår på huvudet, hormonrubbningar av olika slag och övervikt. Om en har två eller tre av dessa symptom så kan en ha PCOS. Jag fick fastställt av min gynekolog inför vår barn-kö att jag har symptomen övervikt, oregelbunden mens och starka ägg. Rent krasst bryr jag mig inte överdrivet mycket, vi kommer att få göra ivf för att bli gravida och jag påverkas inte överdrivet mycket av detta. Men jag fick syn på en annons som sökte personer med PCOS och övervikt, och då sökte jag. 
 
Under 16 veckor kommer jag att sträva efter att gå 13000 steg om dagen + annan träning, genomgå 9 biopsier på tre ställen, läsa boken på bilden och utesluta kolhydrater. Kosten får jag göra lite som jag vill med, men jag kunde se boken som en inspiration och gärna utesluta socker och snabba kolhydrater. Anledningen till detta? Främst för att det är saker som kan trigga olika symptom inom PCOS. 
 
Åter till boken: Hjärnkoll på vikten är skriven av Gunilla Eldh och Martin Ingvar och ges ut av Natur & Kultur. Eldh är medicinjournalist och Ingvar är hjärnforskare och tillsammans går dom igenom vad som händer i kroppen när vi äter olika saker. Och det är riktigt intressant! Jag gillar att ju läsa om kost och hur olika saker funkar i kroppen, vad vi äter och varför, olika sätt att se på mat och tankar/känslor kring saker vi äter. 
 
Den här boken var riktigt intressant på det sättet att den dels går igenom massa myter om socker, fett, frukt och kolhydrater som vi bara blivit matade (bokstavligen!) med, dels fakta om hjärnan, dels massa fakta om allt vi får i oss och vad det gör med vår hjärna och kropp. Men också mycket om varför vi mår som vi gör av olika saker. Vi lever i ett samhälle som älskar smala kroppar, det är liksom fakta och inget vi kan bortse från. Och då är det superintressant att läsa om vad som händer i hjärnan när vi ser sötsaker, vilka hormoner som samverkar och vilka biverkningar olika maträtter har. 
 
Och kanske mest intressant för mig var såklart att läsa om PCOS. Och det är fortfarande obegripligt att det finns så otroligt lite forskning på området. Det en vet är att mellan 5-10 % av alla fertila kvinnor har PCOS, jag har även läst högre siffror. Och den här boken nämner samma saker som jag skrivit ovan, samt att det även är vanligt med depression som närmsta biverkning. Samt följdsjukdomar som diabetes 2, hjärt och-kärlsjukdomar, metabolt syndrom, insulinsresistens osv. Hur kan vi leva i ett samhälle som vet om att så många lider av detta, men att det ändå inte finns någon forskning om det? Det är därför jag är med i projektet, för att jag vill bidra. 
 
Om boken: är du en matnörd som vill förstå hur kost fungerar i kroppen och lära dig mer om hjärnans olika mekanismer: då är det här en bok för dig. Hjärnkoll på vikten får tre av fem palmer.