I slutet av regnbågen

Jag har läst ett helt fantastiskt seriealbum som heter I slutet av regnbågen!! Det är skrivet av Bitte Andersson och ges ut av Syster förlag. Om jag inte minns helt fel så är det Andersson som gjort brickorna till vårt Snuskbingo som jag hållit några gånger för RFSL. Tyckte att jag kunde se lite likheter här och där i seriealbumet. Hur som helst, det är fullständigt ljuvligt. Och det innehåller min bästa kombo: fakta och historia på ett lättillgängligt och roligt sätt. Det är oerhört mycket som inkluderas som olika sexualiteter, könsidentiteter, erfarenheter och etniciteteter – men det känns liksom inte konstlat eller överdrivet på något sätt. Utan bara helt rimligt och vettigt.

I slutet av regnbågen handlar om Marja som är en äldre dam vars lägenhet får rökskador och hon måste flytta till ett boende medan lägenheten saneras. Och som av en händelse bokar hennes systerdotter in henne på ett äldreboende för hbtq-personer som hon går med på att bo på. 

 

Och där träffar hon personer i hennes egen ålder som alla är hbtq-personer och det är så otroligt fantastiskt att ta del av deras historia och erfarenheter. Det finns en äldre dam vars fru bor på en demensavdelning på samma ställe. Varje dag är hon där, hälsar på och sjunger. Och då tänkte jag på min egen mormor som bor på demensboende. Sist vi var där och firade hennes födelsedag – 98 år!!, så stämde hon själv in i födelsedagssången. Den satt kvar i hennes minne! Och dessutom tyckte hon att min morotskaka var godast av prinsesstårta, chokladmoussetårta och min <3 Kommer nog leva på det länge :))))

Det blir flera historiska nedslag som såklart varit viktiga i hbtq-historien och det känns så äkta och viktigt när dessa karaktärer får vara med och berätta. Om en vill gå en snabbkurs i hbtq-historia kan en läsa den här boken. Vill en läsa en rar historia om en äldre dam som kommer ur sitt skal och kanske träffar nya vänner och kärlekar kan en läsa den. Om en vill läsa om en lesbisk kärlekshistoria om någon som i massa år levt med sin kärlek, som på utsidan varit hennes ”väninna” </3. Den är fantastisk! Bara gör dig själv en tjänst och läs den. I slutet av regnbågen får fem av fem palmer.

 
Syster förlag queera serier älderboende
0 kommentarer