Min vän Dahmer

Derf Backderf gick i samma skola som Jeffrey Dahmer, därav titeln Min vän Dahmer. För er som inte gillar mordpoddar och true crime så kommer här en snabb sammanfattning om vem Jeffrey är. Jeffrey klassas som en av usas värsta seriemördare och kannibal. Han mördade totalt 17 personer mellan åren 1978-1991 och det hela sprack när hans 18e offer lyckades rymma. Det är Kartago förlag som ger ut seriealbumet om Jeffrey.  

Derf gick alltså i samma skola som Jeffrey och det här seriealbumet berättar om hans liv innan han började begå morden. Som något slags försök till hur det kunde bli som det blev. Hur går en ung man till att bli en seriemördare? Och jag har hört många poddar om Jeffrey då han är jämförd med Jack The Ripper. Han har begått fruktansvärda handlingar och som alla true crimare är det såklart intressant att försöka förstå varför.

Relationen mellan Derf och Jeffrey var knappast varm och gemytlig. Derf tillhörde skolans töntar och höll sig med sina vänner, Jeffrey var snäppet ännu mer töntig och de blev väl snarare så att Derfs gäng gillade att kolla på när Jeffrey fick sin utbrott och spelade teater framför andra. Men någon direkt vänskap var det inte, utan snarare att de tyckte att Jeffrey var snäppet ännu mer kufig än vad dom var. Jeffrey växte upp med en mamma som hade mycket psykiska problem och gick på mycket tunga mediciner. Lillebrorsan nämns men inte mer än så. En pappa finns med också, men han lämnar mamman och hela familjen strax innan Jeffrey går ut skolan. Mamman får till sist nog, tar med sig brorsan och lämnar Jeffrey som nu bor ensam i huset. Några veckor efter att han lämnats ensam och övergiven av sin familj begår han det första mordet.

Under skolgången är han ensam, utstött och börjar under sista året att dricka stora mängder alkohol innan, under och efter skoltid. Vilket Derf och hans vänner märkte – och dom la också märke till att inga andra vuxna människor intresserade sig. Han var alltså ensam, utstött av alla och hade inga vuxna människor i sin närhet som brydde sig. När han senare dömdes för de mord han begått fick han 15 livstidsstraff, trots att han hade flera diagnoser som såklart kan ha påverkat handlingarna.

Trots att han var en vidrig människa som begick helt vedervärdiga handlingar så är det en intressant del av historien. Jag som älskar true crime går helt loss på att få veta allt om hans bakgrund för att på något sätt kanske förstå hur det kunde gå så åt helvete fel? Min vän Dahmer får fyra av fem palmer.

 
Kartago förlag Nextory Seriealbum e-bok krim seriemördare true crime
0 kommentarer