Nuckan

Malin Lindroth har skrivit boken Nuckan och det är även hon som läser upp sin egen bok. Norstedts har gett ut boken. Det är ju något särskilt att lyssna på en bok där författaren själv läser in, det känns extra på något sätt.

I Nuckan tar Lindroth tillbaka ordet Nuckan. Och det har ju hänt med andra ord, att en vill reclaima ordet och göra det till ett starkt och bra ord. I mitt dagliga jobb använder jag ord som bög, flata, fitta och kuk som alla är reclaimade ord. Som tidigare använts som negativt, nedsättande, elakt eller kränkande. Och nu tar Lindroth tillbaka ordet nucka. 

När jag slår på ordet i SAOB kommer följande upp: om äldre kvinna (i sht ogift, känslotorr l. erotiskt kall o. oftast mer l. mindre oangenäm, ibland direkt frånstötande, samt ofta med bigotta l. förbenade åsikter o. en oförstående inställning gentemot ungdom); äv.: ”gammal ungmö”; äv. bildl.; förr äv. om oansenlig l. obetydlig (o. oförarglig) gumma, i sht gammal ogift kvinna l. änka. Hon är en riktig gammal nucka.

Och Lindroth har levt ensam i trettio år, är barnlös och 52 år. Hon presenterar sig som ofrivilligt ensam. Det här är en bok om hur det är att leva utanför tvåsamhetsnormen när det inte är självvalt. När en hamnar utanför på ett eller annat sätt och vilka straff som medföljer. Det handlar också om kärlek, makt och relationer. Hur har en sett historiskt på nuckor och vilken plats har nuckan i dagens samhälle? Och jag tänker att det här är en otroligt viktig bok i en större diskussion om vilka relationer vi värdesätter i det här samhället. Hur olika relationer värderas på olika sätt och vad som händer när en avviker från tvåsamhetsnormen som tenderar att gå hand i hand med heteronormen. Vad händer med en kvinnas värde när hon inte lyckas skaffa man och barn? Vad händer med en kvinna när ingen relation till en man håller? Vad blir det av en kvinna som faller utanför tvåsamhetsnormen? Och varför är det så förbannat viktigt att upprätthålla dessa kassa normer som bara skadar och förstör människors liv? Nuckan är en kort men otroligt viktig bok. Jag tänker att vi alla skulle må bra av att läsa den, diskutera, känna efter och reflektera lite över hur vi ser på människors värde och relationer. Nuckan får fyra av fem palmer.

 Fotograf: Erik Betshammar
Nextory Norstedts feminism heteronormen ljudbok tvåsamhetsnormen
0 kommentarer