En dag ska jag bygga ett slott av pengar

Jag har glott på den här boken ganska många gånger, bläddrat lite och läst baksidan några gånger. Men backat då jag inte gillar poesi eller är rädd för dikter eftersom jag i 9 fall av 10 fattar noll och känner mig korkad. Fast sen hittade jag den på biblan och gav den en chans. En dag ska jag bygga ett slott av pengar är skriven av Evin Ahmad och ges ut av Natur & Kultur.

Boken handlar om en ung kvinna som är uppväxt i förorten men som en dag kommer in på Dramatens scenskola. Familjen har flytt från krig, klasskompisarna hon tvingas umgås med skryter om att de är fattiga samtidigt som de fattar noll procent av hur det är att vara fattig på riktigt. En person som gnäller över att den har ont om pengar, på det där nästan skrytsamma sättet har fan ingen aning om hur det känns att vända på varenda krona.

Jag var som sagt skeptisk till att läsa den här boken eftersom jag trodde att det bara var random dikter, och jag brukar förstå cirka 2 % av alla dikter. Och kanske klassas den här boken som poesi, men visst fan förstod jag den. Även om det i ren textmassa inte var så mycket, kunde en enda mening innehålla mer tyngd och känslor än en hel bok.

Språket har hög puls och jag tvingade mig själv att läsa långsammare för att på något sätt dra ut på njutningen som orden gav. Det handlar om att vara skolans enda icke-vita med allt vad det innebär. Att hela tiden bli läst som en person med en viss bakgrund, en viss historia, vissa egenskaper, ett visst uttal osv. Och vad det gör med en människa. Vem blir en om alla redan har bestämt det åt en?

 Det handlar också om vilket ansvar en får i ett land där föräldrarna inte kan språket eller inte blivit en del av samhället pga Sverige/Stockholm är sämst på dom bitarna. Eller vad händer med en om en ”lyckas”? Om en kommer in på en finare skola, om en utbildar sig eller om en gör saker som ens föräldrar, syskon, vänner och bekanta bara kan drömma om?

En dag ska jag bygga ett slott av pengar borde vara en sådan där bok som alla i årskurs åtta i Sverige fick läsa och diskutera. Det finns så mycket vettiga meningar och så mycket bra som kan lägga grunden för att prata om integration, klass, pengar, fördomar, värderingar och vilket samhälle vi egentligen vi vill leva i. En dag ska jag bygga ett slott av pengar får fyra av fem palmer.

 Evin Ahmad <3 
Natur och Kultur obligatorisk läsning
0 kommentarer