Pakten

Jag har haft Pakten hemma och bara väntat på ett tillfälle när jag kan få svepa den i en lång sittning. Michelle Richmond har skrivit boken och den ges ut av Natur & Kultur

Inleder med ett OBS: jag är ju ett fan av konspirationsteorier och är ju ett fan av flera, som tex 9/11… Och jag läste den här boken och tänkte att javisst, självklart måste det finnas liknande grupper runt om i världen. Paret Alice och Jake får en speciell bröllopspresent av en klient som Alice haft på sitt jobb som advokat. Paketet innehåller varsin penna, ett kontrakt och ett besök av en kvinna. De får frågan om de verkligen menar allvar med sitt äktenskap, och som nygifta svarar de såklart ja. Och om de är villiga att träffa andra gifta par som också sätter äktenskapet främst. Och det tackar dom också ja till såklart, och sen signar dom kontrakten. Målet är att alla ska upprätthålla lyckliga, livslånga äktenskap.

Dom får en manual som innehåller regler, allt från att en max får gå upp 1,5 % i vikt efter bröllopet, att alltid svara i telefon när ens partner ringer, boka in en weekend var tredje månad till att ge regelbundna presenter. Allt det där kanske låter helt ok, om än lite väl puschigt? Lägg då till att det är 100 % ärlighet som gäller, svartsjuka och otrohet är helt förbjudet och det gäller som sagt att alltid sätta äktenskapet först – i alla lägen. OM någon i äktenskapet bryter mot detta, bestraffas den ena eller båda. Allt står nedskrivet i manualen som Alice läser nitiskt eftersom hon är jurist. Medan Jake tar det lite pö om pö. Till en början tycker dom att det är härligt, de får gå på fina middagar, träffa rika och berömda människor och det är ju ganska härligt att få presenter och verkligen satsa allt på sitt äktenskap. Men mer och mer går det upp för paret att dom menar allvar med sina regler och lagar.

Och det blir jäkligt läskigt. Jag kan inte säga för mycket för jag vill inte spoila allt – men tänk er själva att den här ligan med människor har kontakter inom alla områden i samhället, de mäktigaste av de mäktiga ingår i Pakten. Minsta lilla snedsteg från det manualen och Pakten kräver leder direkt till bestraffning. Och det går inte att avsluta hur som helst…

Jag tänkte väldigt mycket på de olika projekt som genomförts genom åren där elever fått leka fångvakt och fångar och hur det spårat ut bara efter tolv timmar -  även remakes av det projektet har spårat ut fastän det bara ska vara på låtsas. The Wave gick också åt helvete. Vakterna under andra världskriget lydde bara order. Projektet där elever skulle ge frivilliga elchocker ledde till att de gav dödliga chocker – just för att de fick order om det. Osv. Med det sagt: det är så otroligt jäkla lätt att skapa grupptryck och skapa en gemensam vilja och ha ett mål att sträva efter. Därför tycker inte jag att det är något konstigt att en grupp människor gör sitt allra bästa för att rädda sitt eget äktenskap samt hålla koll på andras. Om det finns en gemensam känsla av att alla vill hålla koll, att den gemensamma uppfattningen är att de strävar efter något stort, ihop – då är det också rimligt att de gör det som krävs för att hålla ordning i leden.

Pakten var riktigt, riktigt obehaglig. Det gick inte att förutspå vad som skulle hända och det blev bara sjukare och sjukare. Jag behövde bokstavligen pausa boken vid flera tillfällen för att andas. Det var länge sen jag kände så för en bok. Och jag är fortfarande övertygad om att det finns flera Pakter runt om i världen. Pakten får fem av fem palmer.

Natur och Kultur Sekter heteronormen äktenskapsförord
0 kommentarer