Allt eller inget

Jag har ju läst flera av Simona Ahrnstedts böcker och älskade hennes första historiska serie. Allt eller inget är en helt fristående bok och när jag såg den i bokhyllan på hotellet kunde jag inte banga. Jag snodde även med mig hela En enda-serien som ska plöjas :))) Till skillnad från första serien utspelar sig Allt eller inget i nutid. Den ges ut av Forum bokförlag

Lexia Wikander arbetar som copyrighter på en reklambyrå i Stockholm. Hon är bra på sitt jobb och älskar det hon gör. Istället för att bo i lägenhet bor hon på en båt med en konstnärskompis. Med i bilden finns också en mamma som gifter sig rikare för varje man och som ständigt har något att klaga på, främst gällande Lexias utseende. För Lexia är tjock, något som hon varit större delen av sitt liv, och inte för att jag hängt med överklassen, men det är ju knappast något som går hem. Lexia själv verkar må hur bra som helst, speciellt dom stunderna när hon inte tänker på sin kropp och skippar alla dieter och skit. Hur som helst, väldigt härligt och befriande att läsa om någon som inte är trådsmal. 

En kväll känner hon sig extra övergiven och värdelös, dricker mängder med drinkar och kysser en man i baren. Mannen visar sig vara hennes nya chef, Adam Nylund. Och ja, självklart är det löjligt spännande att läsa om en romans på jobbet! Förutom det så är branschen hon hänger i mansdominerad, vit och smalnormig. Något som analyseras genomgående på ett vettigt vis. Jag är ju väldigt förtjust i när författarens egna åsikter bakas in i olika karaktärer :))) och ja, det är oftast författare med liknande åsikter som mina som gör så. :))))

En annan röd tråd är feminism. Både genom dialoger med feministiska diskussioner, och genom själva stämningen/handlingar/karaktärer. Och det är riktigt bra! Kroppspositivism, feminism, romance och kontorskärlek i en och samma bok. Kan det bli bättre? 

Utan att avslöja för mycket kan jag såklart meddela att Lexia och Adam inleder en förbjuden relation på jobbet! Det är hett, pirrigt och väldigt roligt. Jag fick en del vibbar till Bridget Jones när hon ligger med Daniel Cleaver i smyg. Förutom deras relation får vi följa hur det går för Lexias på jobbet. Och håll i hatten vad frustrerad jag var mellan varven. Män är ju tämligen vidriga, och reklambranschen är ju knappast något undantag. I boken är dom vidrigt självupptagna, tar på sig äran för andras jobb, är fettfobiska och orimligt grabbiga på det där vidriga sättet. Och dessa scener är ju knappast tagna helt ur luften. Så som män porträtteras i denna bok är ganska exakt så vidriga män kan vara. Och det är riktigt ljuvligt när Lexia gång på gång får upprättelse, sätter dom på plats och vinner mot svinen. Det är ju inte direkt vanligt att kvinnor käftar emot män och får den ära de faktiskt förtjänar. Men Lexia gör det samtidigt som hon sprider feministiska budskap. Självklart får dessa scener mitt hjärta att sjunga.

 Alla som vill läsa något härligt, feministiskt, sexigt och kaxigt på samma gång borde plocka upp den här boken. Allt eller inget får fyra av fem palmer.

Queen Simona Ahrnstedt <3

Feberflickan

Jag hade väldigt höga förväntningar på den här boken. Dels för att den typ baseras på ett olöst fall som jag är väldigt intresserad av, dels pga alla blurbar på omslaget. Feberflickan är skriven av Elisabeth Östnäs och ges ut av Modernista.

Fallet som även nämns på omslaget är Lizzie Borden. En ung kvinna som sägs ha huggit ihjäl sin far och styvmor. Det finns många teorier om varför hon skulle gjort det. Och den jag gillar bäst är såklart att hon skulle ha en affär med pigan i huset och att hon gjorde det för att få ut arvet och leva med henne. Det finns också teorier om att hon inte kan ha gjort det ensam. Skulle hon huggit ihjäl dom skulle klänningen blivit blodig, och klänningarna dom hade på den tiden var inte sådana som en bara kunde glida ur hur som helst. Så någon måste ha hjälpt henne... 

Hur som helst, huvudrollen i den här boken heter Luna och hon bor ihop med pigan Birgit, far och styvmor. Systern Stella har flyttat hemifrån och lillebrorsan bor på hem pga psykiska svårigheter. En dag hittas far och styvmor svårt skadade, döda efter x antal hugg i hals och buk. Luna blir gripen, men skyller helt på att det var en främmande man som kom hem och gjorde det. Att hon tidigare försöka köpa gift på ett apotek skyller hon på att hon skulle ta bort fläckar. 

Och helt ärligt, det kanske var hon? Förmodligen det. Men något riktigt motiv kommer aldrig fram. Och jag var ganska besviken genomgående. Den beskrivs som en riktig rysare och skräckis, och det kanske är jag som är avtrubbad efter all true crime, men jag tycker att den mest handlade om mat och vad dom hade på sig. Den där läskiga stämningen nådde aldrig mig, och då är jag ändå en person som har väldigt lätt för att skrämma upp mig själv innan något ens har hänt. 

Jag blev mest inte klok på boken. Om en nu ska ta ett känt, olöst fall och ”skriva om” - varför då fortsätta på det luddiga spåret utan något konkret? Varför passade inte författaren på att skriva det slut som hen tror är rätt och mest verklighetstroget? Det finns som sagt en hel del teorier om detta fall, men denna bok skippade alla och körde inte på något alls. Iofs, en kyss fanns mellan Birgit och Luna. Men inte mer än så. Snarki barki. 

Feberflickan får en av fem palmer.

resans böcker

Den här lilla fantastiska högen hann jag med under vår semester i Thailand. Så otroligt jäkla givande att bara ägna hela dagar åt att läsa! Och jag är så nöjd med min mix. Det blev thrillers, deckare, romance, ungdomsbok, romaner och och lite skräck. 
 
Och som vanligt läste jag 2-3 böcker åt gången, och helst ska det vara två helt olika genrer. Så är det bara att hoppa fram och tillbaka mellan en läskig deckare och en mysig romance. <3 Alla böcker som ni ser i högen kommer att recenseras löpande. Det blir nog två recensioner i veckan, onsdagar och söndagar, om jag hinner skriva recensionerna. Annars blir det onsdagar ett tag framöver :))) 
 
I högen har vi några fem-höger, och tyvärr ganska många tvåor. Jag hade ganska höga förväntningar om alla, men som tyvärr bara föll platt hos mig. Men men, det kommer komma recensioner iaf. Ett tag tyckte jag att det var svårt att lägga ut recensioner på böcker som jag inte gillade. Det hände att jag struntade i att lägga ut betyg, skippade instagram eller bara "glömde bort" att recensera allt som inte var solklara femmor. Men det känns ju bara falskt. Det finns extremt mycket bra litteratur, men det finns också en hel del skit. Så under 2019 kommer jag recensera allt, högt som lågt! 

Hemma

Efter en värdelös flygresa hem var det fantastiskt att få komma hem till katterna! Jag sov ca 33 starka minuter på hela flygresan pga barn. Kalla mig galen, men jag älskar inte barn som tillåts gasta bland andra människor. Jag köper att barn blir ledsna, får ont i öronen osv. Men barn som tillåts skrika högt för att dom känner för det? Inte direkt min kopp te... 

Jag hann iaf se Mamma Mia Here We Go Again två gånger :)))))) och läsa några hundra sidor i Sofie Sarenbrants första bok som jag snodde på hotellet. 

Resten av semestern ska jag vila, äta pasta och läsa klart böckerna jag inte hann med på semestern. 
(null)

Flickvänsmaterial

 Jag har tidigare läst Allt jag inte sa av Yrsa Walldén, och detta är bok nummer två. Men Flickvänsmaterial är helt fristående från den andra. Den ges ut av Vox by Opal.

Flickvänsmaterial är en kort, pulserande och fin historia där vi möter Roxy och Eva. Dom har precis tagit studenten och Roxy har som löfte att bli kär under sommaren, att hon ska hitta en kille. Eva har nyligen blivit dumpad, så hon tar sig an uppgiften med stort allvar. För Roxy har aldrig varit med någon, aldrig varit kär och aldrig haft en relation. Typ hånglat med någon på fyllan osv. Men nu ska hon alltså träffa någon. Och dom har ju ett helt sommarlov på sig att genomföra detta. 

Och Eva gör upp planer för vad Roxy ska prata om, hur hon ska klä sig och vilka egenskaper hon ska fejka. Och det är ungefär här som jag känner att jag stör mig lite på karaktärerna. Eller dom verkar inte ha något driv utöver att Roxy ska ha en dejt. Och OBS: det behöver en absolut inte ha, men det är så förvånande att det tar upp hela deras liv. Men också att det är två ganska fattiga karaktärer. En får liksom inte veta så mycket om deras bakgrund förutom att Evas mamma dricker för mycket (nämns en gång) och att Roxys pappa lämnade mamman när hon var gravid – båda dessa är ju skitstora grejer som kan påverka en människa hur mycket som helst. Men det bara dras förbi som att den ena dricker kaffe med mjölk i och den andra skippar det. 

Men under dejterna kommer det fram att hon egentligen inte är intresserad av någon av snubbarna, utan faller istället för Mia som bor i huset bredvid. Och även när hon dejtar Mia kommer det fram egenskaper men som inte är hennes egna. Utan att hon egentligen tänker på det ljuger hon om det allra mesta – vilket gör att en ändå inte får lära känna personen? Utan bara får vara med om fejkade egenskaper.

Dock är det såklart himla fint att se relationen mellan Roxy och Mia växa fram, den är härlig och pirrig. Otroligt fin framställd när det bara är fokus på deras fniss och inte allt ljug. Det jag dock saknade var sexscener, för visst har dom sex. Men det beskrivs inte. Och det är ju alltid snöpligt.

Flickvänsmaterial får tre av fem palmer.