I dag ska allt bli annorlunda

Jag köpte den här boken från bokhandeln i Högdalen, jag gillar ju att stötta mindre kedjor framför typ Adlibris. I dag ska allt bli annorlunda är skriven av Maria Semple. Det är bokförlaget Etta som ger ut den. Semple har tidigare skrivit tv-serier som Beverly Hills, 90210, Mad about you, SNL och Ellen. Och jag tycker att det märktes?

Min tanke när en skriver tv-serie är att en och samma långa scen kan liksom ske under en dag, men att det i programtid är tre veckor. Alla som sett en svensk serie vet att de kan koka kaffe i en veckas program typ. Och detsamma gäller den här boken 339 sidor som utspelar sig under en och samma dag. Förutom några tillbakablickar som enligt mig borde ha kortats med ca 80 % styck. Det är ju helt sjukt att allt sker under en och samma dag, för det är högt tempo konstant – men ändå är boken så otroligt lång. 

Och vi börjar med tillbakablickarna. Jag tycker att det kan var intressant, att det är några scener här och där med en karaktär som sen visar sig vara mördare, moster, huvudkaraktärens mamma osv. Men att det är just korta glimtar, som bara får en att ana att något är på g. Nu var det bokstavligen en miljard sidor lång tillbakablick, där själva kärnan hade kunnat sammanfattas med max två sidor. – men, denna bok ska ju faktiskt bli film. Med Julia Roberts (!!) i huvudrollen och då är jag övertygad om att det kommer bli jättebra. Men i bok funkade det riktigt dåligt. Håll i hatten, jag ville slänga boken åt helvete varje tillbakablick. Visst, det gav en viss bakgrund och lite förståelse, men alltså snälla rara. Det behöver inte vara så jävla långt.

Boken handlar om Eleanor som är gift med sin man Joe och tillsammans har de sonen Timby. Just denna dag har hon bestämt sig för att påbörja sitt nya liv som innefattar en lunch med en vän, hon ska yoga, hon ska inte svära, hon ska ha sex med sin man osv. Typ ha en vanlig dag. Det hon jobbar med är att rita serier/skriva manus till tv-serier. Och jag kan helt ärligt säga att jag glömt, men det handlade om skriva/rita till tv iaf. Så hon ger råd till en kämpande författare som hon sedan springer in i flera gånger den dagen. Och hon springer även in i en gammal kollega som har ett manus som hon inte tänkt på på flera år.

 

Stundtals är den här boken rapp, rolig och jag vill bara ta mig vidare. Andra delar av boken är så tråkiga att jag ville lägga ner. Och utöver det har boken det konstigaste slutet jag någonsin varit med om. Det var så konstigt att det påminde om när en var barn och skulle skriva en saga och till slut tog fantasin slut så hela slutet brann upp/exploderade. (OBS: inte mitt sago-slut, men en kollega hade det som slut på alla sina historier i flera år…) I dag ska allt bli annorlunda får två av fem palmer.  

Etta förlag
0 kommentarer