Vattnet går

Jag har lyssnat på Nina Campionis podd som hon har tillsammans med Gudrun Abascal, som är Sveriges kändaste barnmorska? Hon har varit barnmorska i över 50 år (om jag minns rätt). Kan ni fatta hur många barn hon varit med och förlöst? Det är ju bananas! Hon var även varit med och startat BB Sophia, som nu är nedlagt. I podden träffar Campioni kända och okända personer som är med och berättar om sina förlossningar, graviditeter och tiden efter en förlossning. Det är högt och lågt – eftersom varje graviditet och förlossning är unik. Abascal kommer in som expert och pratar i varje avsnitt. Om en gäst tex pratar om sugklocka, det berömda knäppet eller förlossningsdepression, så dyker Abascal upp som gumman i lådan och förklarar allt. – och det jag älskar med både Campioni och Abascal är att dom pratar på en rimlig nivå. En behöver aldrig känna sig dum, sido-googla osv. Dom förklarar allt på ett enkelt och rimligt sätt. Så när jag hittade den här boken på rea i Högdalens bokhandel slog jag till. Vattnet går, att vänta och föda barn och den första omtumlande tiden med din bebis ges ut av Harper Collins Nordic och är skriven av Nina Campioni och Gudrun Abascal.

Boken är uppdelad i 11 kapitel som tar upp allt från vad som händer vecka för vecka, hur det är att plussa, hur en kan förbereda sig inför en förlossning, vad som händer efter förlossningen, skador, statistisk osv osv. Dessutom är Abascal med och svarar på frågor löpande. Och jag har ju läst en hel del förlossningsböcker nu, men jag gillade verkligen det här upplägget. Dessutom har dom blandat in citat från personer som gästat deras podd + andra, människor. På så sätt får en fakta från Abascal, erfarenheter från okända och kända människor blandat med texter om ett visst ämne. I varje kapitel inleder även Campioni och hennes man med sig av sina erfarenheter och tankar om att plussa, förlossningen, tiden efter osv. Jag gillade verkligen det här sättet att skriva. Sen tänker jag att folk överlag kanske har lättare att ta till sig erfarenheter från personer de känner igen från tv, poddar eller instagram. Det påverkar inte direkt mig, men jag kan tänka mig att det är något som går hem hos läsaren.

Helt ärligt är det här den bästa boken jag läst i denna genre. Den har allt jag vill ha: fakta från en person jag litar på, egna erfarenheter från många olika håll: inte bara drömförlossningen eller för den delen att någon sprack från A till Ö, utan alla slags förlossningar och graviditeter. Att dom väver in fakta + svarar på alla frågor en haft om varje ämne är guld värt. + det står regelbundet tips till partner/medföljande som var vettiga och dom pratar gång på gång hur en kan göra för att få föräldraskapet så jämställt som möjligt. Dvs allt jag vill ha i en bok om graviditet och förlossningar! Vattnet går får 5 av 5 palmer.    

 <3 <3 
Bebislängtan HarperCollins Nordic att bli gravid förlossning graviditet
0 kommentarer