Ta min hand

Jag tänker fortfarande på Lisa Bjurwalds debutroman som handlade om trafficking, voodoo och människohandel. Den heter Tills bara aska återstår. Och det hela blev så jävla mycket värre och tyngre när Bjurwald avslutar det hela med att förklara att boken är baserad på sanna berättelser som hon tagit del av via sitt arbete… Ta min hand fortsätter på samma mörka, tunga och överjävligt jobbiga tema, men denna gång är det barns utsatthet som är i fokus. Boken ges ut av Bladh by Bladh.

Det är samma huvudkaraktär som förra boken, Rebecka Born, som pga det som hände i förra boken fortfarande är avstängd från sektionen för särskilda hot. Hon är med sina barn hos sin pappa i Italien när hon en dag får ett meddelande som gör att hon avbryter vistelsen. Istället måste hon lämna landet och istället fokusera på ensamkommande barn. Barn som flytt från krig och helvete, med en dröm om att få ett nytt liv i ett annat land, hamnar istället i klorna på vidriga män som vill köpa deras kroppar. Hon får hjälp av en att hitta annonser via darknet och hittar ju till helvetet på jorden. Det är ju knappat så en vill fatta hur mycket jävla skit det finns på darknet, och hur barn blir som varor.

Ibland tänker jag att det är något slags skadebeteende jag håller på med när jag läser den här sortens böcker. För det är så fruktansvärt jävla vidrigt att ta del av böcker likt denna och ha det med sig konstant: detta är baserat på en verklig händelse. Det är barn som kidnappas och säljs som varor. Det finns män som tycker att dom har rätt till att våldta barn och sexuellt utnyttja för att dom kan, för att dom vill och för att dom betalat för det. Och jag vet inte om det var bättre eller sämre att lyssna på den här delen? Första boken läste jag, och ville blunda mig igenom hela boken. Den här lyssnade jag på men kanske slog dövörat till när det blev som jobbigast... 

Det var över ett halvår sen jag lyssnade på den här boken, men jag tänker på den än. Inte så att jag minns alla detaljer, men det övergripande och hjärtskärande. Det är väl allmänt känt att det försvinner tusentals barn varje år i Sverige och Europa. Och det är så sjukt! Jag kan knappt hantera att ta in det, men vi måste ju! Vi måste förstå att barn kidnappas, våldtas, säljs, utnyttjas och används som handelsvaror. Barn som bor kvar hemma kan såklart råka ut för allt detta, vilket är lika hemskt. Men nu är ju temat för boken att barn kidnappas över landsgränser för att vuxna män ska få sexuellt utnyttja och våldta. Och då kanske någon tänker, men kvinnor då? Och ja. Självklart finns det kvinnor som gör exakt det som jag beskrev ovan. Men det är främst män som gör detta och är drivande i dessa vidriga områden. Helvete vad vidriga män kan vara, och de som Born får kontakt med är fiktiva bevis på just det. Jag har bra fantasi, men jag vill liksom inte ens föreställa mig vilka samtal Born hade online och vad folk har för krav, vad dom är ute efter och vad dom betalar för. Det är så vidrigt att jag sätter stopp för min hjärna där. Huvva.

 Jag hoppas verkligen att hon skriver fler böcker, för det hon gör är så otroligt viktigt. Det finns inga andra jag har så mycket respekt för som författare som tar riktigt svåra ämnen och bakar in det i romanform. Det är så briljant och viktigt! För alla kanske inte kastar sig över en rapport från ECPAT, men däremot har folk kanske större benägenhet att plocka upp en pocket där samma innehåll finns med ändå. Så tips, tips! Ta min hand får fyra av fem palmer.

Bladh by Bladh människohandel utsatta barn
0 kommentarer