En sån som du

Jag har ju såklart precis som många många andra läst Gone Girl av Gillian Flynn. Och precis som alla som läste den golvades jag. Och efter det satte jag stopp. Jag såg filmen och sen ville jag inte läsa något mer av Flynn, just för att jag inte ville bli besviken. Men när jag hittade denna novell slog jag till. En sån som du ges ut av Albert Bonniers förlag.

På bara 50 sidor får vi följa en sexarbetare/medium i en spöklik novell som gav riktigt mycket rysningar. Det är fantastiska Mirja Turestedt som läser, och hon gör det riktigt bra. Hos Anden i handen får kvinnliga besökare bli spådda i kort, träffa sierskor och se in i kristallkulor. Men bakom några stängda dörrar döljer sig en annan värld fylld med sexarbetare som tillfredsställer män på löpande band. Huvudkaraktären började sitt liv med att tigga sig fram ihop med sin mamma, och hon blev snabbt bättre än sin egen mamma på det. Som vuxen har hon runkat av så pass många män att hon nu fått musarm = får istället hoppa in som sierska. En dag möter hon en kvinna som ber henne att göra något utöver det vanliga, och som ni kanske kan ana är det här en person som är van vid att göra det mesta för pengar och som har noll skrupler kring att få pengar från främlingar. 

Kvinnan bor i ett stort spöklikt hus där blod sipprar ur väggarna, barn verkar besatta och hela huset bär på någon slags tyngd. Utan att hon egentligen förstår hur eller varför dras hon in i familjens problem… Och det kanske känns lite märkligt tema för en skräcknovell: sexarbete, medium osv. Men det är bland det läskigaste jag hört. 

Språket är otroligt, det är läskigt och gripande på samma gång. Och jag blev påmind gång på gång varför jag tyckte så mycket om Gone Girl. Flynn har verkligen konsten att gripa tag i en och skapa obehagskänslor hos en. En sån som du får fyra av fem palmer.

Albert Bonniers förlag En sån som du Gillian Flynn
0 kommentarer