romantik och sprit.

Jag har en delvis romantiserad bild av systembolaget. Det var där vi brukade hänga, och med hänga så innebar det att vi minglade omkring bland hyllorna, han pratade på om olika sorter, lärde mig skillnader, berättade historier, berättade hur olika tillverkningsprocesser går till, tittade på förpackningar, föreställde oss olika maträtter som passade till, köpte säsongsöl och skrattade. Torsdagseftermiddagarna var att föredra för köerna var alltid förjävliga på fredagarna. De gånger jag jobbade med honom kunde vi sticka dit mitt på dagen en vanlig tisdag. På slutet brukade han leta reda på en pall, sätta sig ner och dirigera mig till rätt hyllor. Jag roade honom genom att läsa instruktionerna rätt och fick honom att skratta högt när jag med inlevelse läste högt att vissa vinsorter passar bättre till höna medan andra har symboler i form av en tårta eller en frukt.

Och jag minns när han skulle prata "allvar" med mig gällande alkohol, tror jag gick i åttan och hade alltså aldrig druckit mer än smakat en klunk här och en klunk där:
P - Jo Carolina, om du går på fest, och du blir bjuden på alkohol,
Syster - Så säger du nej!
C - Ehh,
P - Nej. Du säger inte nej,
S - Men va i helv,
P - Hon säger inte nej. Utan då tar du en klunk,
C - Jaha?
P - Och så låter du den klunken sjunka in. Och så väntar du.
C + S - På vad?
P - Ja hur du känner. Eller något sånt. Du stressar inte.
C - Ehh. Tack. Tack för infon, det ska jag lägga på minnet.


Och jag minns hur han skrattade åt min första fylla som bestod av hur jag och Adde hetsdrack julsherry, det måste ha varit Valborg när vi var femton? Sen tittade vi på Bridget Jones medan våra vänner suckade åt oss.

jag drack aldrig den där hutten för dig efter begravningen, för jag var inte med. Får åka till kyrkogården och göra det någon dag.
0 kommentarer