regnbågsfärgade naglar

 
I vissa länder runt om i världen är något så simpelt som att måla naglarna i regnbågens färger förbjudet. Det finns lagar som förbjuder öppen homosexualitet, "propaganda" som innebär att en sprider "positiv" fakta om homosexuella och det finns människor som sätter prislappar på en homosexuell person som bli fängslad av polis. Runt om i världen blir människor mördade, misshandlade, trakasserade, våldtagna, mobbade, utfrysta, negligerade, utnyttjade, hängda, slagna och bortglömda - för att dom inte älskar enligt heteronormen. 
 
Och mitt i allt detta så är jag så förbannat trött på det eviga ryggdunkandet i landet. På samma sätt som människor lutar sig tillbaka för att "Sverige är världens mest jämställda land", så finns det individer som pustar ut för att "Sverige i alla fall inte är som Ryssland". - Fast är det detsamma som att det är lugnt här i detta land? Är det en anledning att pusta ut och banka sig själv för bröstet? Knappast. 
 
Se utanför din egen trånga box och lyft blicken. Det finns homofobi även inom detta lands gränser. Det finns hundratals och kanske tusentals människor som dagligen blir särbehandlade för att dom inte knullar heterosexuellt. Eller som blir utfrysta på sina jobb eller blir nerslagna i en park för att hen hånglat samkönat. 
 
På samma sätt som feminismen inte gått för långt, finns det ingen jävla anledning att pusta ut för att OS i Ryssland avslutat. Kampen är inte slut för att elden har slocknat. Det finns mycket kvar att arbeta med, på såväl nationell som internationell nivå. 
 
Jag vill istället uppmana er till att hjälpa till. En vettig start är att bli medlem i RFSU och RFSL. Rfsl Ungdom för er som är ungdomar. En sådan enkel sak gör skillnad, mer än vad en kan tro. Så bli medlemmar - tillsammans kan vi göra skillnad. För det beövs, tro mig. 
1 kommentar