Feministfällan

Jag började läsa den här för flera månader sen när jag hade Nextory, men hann inte klart. Så när jag hittade den på biblan slog jag till och läste om den. Nina Åkestam har skrivit Feministfällan och den ges ut av Mondial

Jag måste inleda hela recensionen med att säga att jag var beredd på att bli golvad, få ett dussin ögonöppnare och liksom bli nyfrälst. Men jag kände mest ”jahapp, har vi inte kommit längre än såhär.” Det var inget som var nytt, pirrigt, upprörande eller sådär golvande som jag hade trott. Och då känner jag mest att jag vet inte om det är jag som är korkad eller om jag redan kan allt som skrivs? Det är lite oklart det där. 

 

Åkestam listar olika fällor som vi feminister kan hamna i: valfrihetsfällan, självklarhetsfällan, instagramfällan, populismfällan, känslofällan och föräldrarfällan. Och jag håller med i mycket som Åkestam skriver, det är vettigt och rimligt på många sätt och vis. Men några saker tycker jag tvärtom. Hon tar tex upp i en av fällorna att alla inte kan vara feminister. Och gällande typ företag som trycker tröjor med ”Girl Power” på och sen låter personal arbeta för 10 öre i timmen (HM!) så räcker det inte. Det är inte feminism för mig. Det är lika mycket feminism för mig som när radioreklamer köper lastbilar och är med i Pride-paraden… Det är liksom samma skit för mig. Företag kan och ska gärna vara framåt gällande både feminism och hbtq-personers rättigheter, men när det bara handlar om att kränga prylar som barn gjort eller delta en halv dag om året – då är det företag som jag önskar konkurs och livets olycka.

Däremot tycker jag att enskilda individer ska kunna vara feminister utan att ha stenkoll på allt, ha pluggat 90 hp genus och utan att kunna rabbla Under det rosa täcket i sömnen. Den har jag också läst och blev inte heller golvad av den… Men för mig är olika feministiska frågor lika mycket värda – för de är ju olika stora i enskilda individers liv. För många kan det exempelvis vara chockerande att folk vill kategorisera kids i olika färger, egenskaper, leksaker osv på föris. Jag blir inte särskilt upprörd över detta längre efter som jag 1) tycker att alla som gör så är dumma i huvudet, 2) var upprörd för det för 15 år sedan. Andra kan tycka att lönefrågan är den allra viktigaste. Medan ytterligare en grupp kämpar för att bindor ska bli gratis och viktiga kvinnor nämns lika mycket som män på historielektionerna. Jag tycker såhär: så länge vi alla strävar efter samma mål = ett jämställt samhälle (med allt vad det innebär!), så ska alla frågor få plats. Jag är ganska trött på elitism och snobberiet som jag kan uppleva i vissa forum.

- Dock är jag inte för att begrepp inte är viktiga, och där krockar vi åter igen jag och Åkestam. För mig är det rimligt att låta personer med erfarenhet ha ordet och att resten ses som allierade och backar. Visst kan en ibland fastna i lite för långa begreppsdiskussioner, men ibland ska det få ta tid. För vissa ord ska strykas helt ur folks vokabulärer eftersom det kränker/trycker ner/kan tolkas som rasistiskt/homofobisk/transfobiskt/funkofobiskt osv.

Boken är bra för dig som vill ha lite ögonöppnare i varierad skala, vill ha fräsch uppdatering om viktiga personer och händelser inom feminism och som bara vill ta del av något lättläst och viktigt. Feministfällan får tre av fem palmer.  

 
Mondial feminism
0 kommentarer