Förälskelsen

Jag har läst del ett och del två i trilogin Två Systrar, Försoningen och Flykten. Förälskelsen är del tre i serien av Hannah Widell och Amanda Schulman. Hela serien ges ut av bokförlaget Forum och är typiska kaffe latte-böcker. Den sortens böcker en slukar i ett svep och när en väl är färdig vet en inte riktigt vad det är en har läst. Den tredje delen skrevs även med en tredje person, Peppe Öhman som bor i LA. Det är även i LA som större delen av boken utspelar sig. Och det är ju himla intressant, Öhmans namn står med i boken och på hennes blogg skriver hon att hon hjälpte systrarna att skriva boken. Men inte hur mycket osv.

Precis som del ett och två handlar tredje boken om systrarna Vanessa och Alicia och jag kan inte låta bli att komma på mig själv att rodna när jag läser om dessa karaktärer. Dels är dom otroligt generösa med att beskriva alla dåliga sidor som dom har. Att dom super för mycket, har psykiska besvär, detaljerade beskrivningar av deras sätt att hantera ångest och dåligt mående. Eller att dom sviker partners, är elaka mot varandra osv. Men det är också mycket förhärligande beskrivningar om deras utseende och vilka kläder dom har. Och jag sitter ju bara och tänker att dom beskriver sig själva. Ja, jag vet att det inte behöver handla om en själv bara för att en har en karaktär liknar författaren lite. Men jag kan ändå inte låta bli att reagera på det. Det känns som taget ur deras podd: otroligt öppna med allt psykiskt strul och så blandar dom upp med lite ytliga ämnen som kläder, smink och hårprodukter typ.

Du behöver inte ha läst dom andra böckerna innan, dom är generösa med återblickar och går igenom relationer och stora grejer som hänt innan. I den här boken har vi Vanessa som är tillsammans med Jack och som nyligen haft ett missfall. Dom jobbar tillsammans med tv och har en rätt skavande relation efter missfallet. Systern Alicia jobbar med PR och har nyligen brutit upp med Andy, men som hon eventuellt kan hitta tillbaka till. Flera saker händer och systrarna bestämmer sig för att lämna landet och flyr till LA. Allt är nytt, stort och omvälvande och planen är att skriva manus på dagarana, Vanessa ska jobba med tv och sen återvända till Stockholm igen och skapa ett PR-företag som ska ta världen med storm. Vilket typ låter som det systrarna själv har jobbat med och numera jobbar med. Till skillnad från tidigare böcker händer en allvarlig grej som skakar om systrarna och det beskrivs på ett rimligt vis. Tidigare har det varit lite mer lätta saker som drabbar systrarna och det känns på något sätt uppfriskande? Kan en säga så om en hemsk händelse? Jag var inte beredd på det och trodde boken skulle vara 200 sidor med mode, lite bråk, PR, alkohol, Stureplan osv. Men nu blev det något annat.

Är du ute efter en lättsam chiclit med några tunga sidor, gillar att läsa om LA samt gillar att veta hur en bok ska sluta innan boken knappt börjat – då är det här en bok för för dig. Trots en allvarligare ton är det ändå något inom mig som skaver och därför får Förälskelsen två av fem palmer.