Vänd rätt upp

Jag vet inte riktigt varför jag drogs till den här boken, kanske var det omslaget? Kanske var det att namnet fick mig att tänka på min favoritkaraktär Nora i Skilda världar? Vänd rätt upp är skriven av Emelie Novotny och ges ut av Bonnier Carlsen.

 Och jag måste inleda med att säga att jag inte fattade någonting av denna bok. Jag förstod ju av omslaget och av baksidestexten att det är en häst-bok, men jag hade nog inte fattat till vilken grad… En sak som jag lärde mig var att jag behöver ha någon slags för-förståelse för vad boken handlar om för att jag ska tycka att det är intressant. Nu när temat var hästar, till 97 %, så fattade jag nada.

Ylva arbetar i stallet sommaren efter studenten. Hon har inte råd med en egen häst, men får ju tack vare jobbet hänga med hästarna hela dagarna. Det är Solveig som äger stallet, Fredrik är någon slags stjärna som alla vill ligga med och som vinner tävlingar. Och så finns Nicole, som sköter bloggen, verkar sjukt bortskämd och egentligen inte superintresserad av hästen hon äger. Boken består av otroligt mycket scener där Ylva tar hand om hästarna, pratar med hästarna, förbereder hästarna, rider hästarna och matar hästarna. Alltså jättejättemycket. Utöver det åker Solveig och Fredrik på tävlingar där Fredrik gör succé. Och utan att varken Ylva eller läsaren förstår varför eller hur det går till har Ylva först sex med Fredrik och sen Nicole.

Och tro mig, jag älskar allt som är lesbiskt och blir övertänd på minsta scen som innehåller två tjejer. Men i detta fall förstod jag ingenting. Det fanns ingen kemi, ingen förberedelse och jag fattade aldrig vad dom såg hos varandra. Förmodligen för att en visste ca 0 % om karaktärerna men 300 % om varenda häst. Jag vet mer om dessa hästar än Ems häst som jag känt i flera år och hört massa om.

Det är helt ärligt supersvårt att bedöma saker som språk, handling, rimlighet, brahet och innehåll när en typ inte fattade något alls. Gillar du hästar mer än typ på mackan – då är detta en bok för dig. Vänd rätt upp får en av fem palmer.   

 
Bonnier Carlsen Högdalens bibliotek hästbok
0 kommentarer