Flickvänsmaterial

 Jag har tidigare läst Allt jag inte sa av Yrsa Walldén, och detta är bok nummer två. Men Flickvänsmaterial är helt fristående från den andra. Den ges ut av Vox by Opal.

Flickvänsmaterial är en kort, pulserande och fin historia där vi möter Roxy och Eva. Dom har precis tagit studenten och Roxy har som löfte att bli kär under sommaren, att hon ska hitta en kille. Eva har nyligen blivit dumpad, så hon tar sig an uppgiften med stort allvar. För Roxy har aldrig varit med någon, aldrig varit kär och aldrig haft en relation. Typ hånglat med någon på fyllan osv. Men nu ska hon alltså träffa någon. Och dom har ju ett helt sommarlov på sig att genomföra detta. 

Och Eva gör upp planer för vad Roxy ska prata om, hur hon ska klä sig och vilka egenskaper hon ska fejka. Och det är ungefär här som jag känner att jag stör mig lite på karaktärerna. Eller dom verkar inte ha något driv utöver att Roxy ska ha en dejt. Och OBS: det behöver en absolut inte ha, men det är så förvånande att det tar upp hela deras liv. Men också att det är två ganska fattiga karaktärer. En får liksom inte veta så mycket om deras bakgrund förutom att Evas mamma dricker för mycket (nämns en gång) och att Roxys pappa lämnade mamman när hon var gravid – båda dessa är ju skitstora grejer som kan påverka en människa hur mycket som helst. Men det bara dras förbi som att den ena dricker kaffe med mjölk i och den andra skippar det. 

Men under dejterna kommer det fram att hon egentligen inte är intresserad av någon av snubbarna, utan faller istället för Mia som bor i huset bredvid. Och även när hon dejtar Mia kommer det fram egenskaper men som inte är hennes egna. Utan att hon egentligen tänker på det ljuger hon om det allra mesta – vilket gör att en ändå inte får lära känna personen? Utan bara får vara med om fejkade egenskaper.

Dock är det såklart himla fint att se relationen mellan Roxy och Mia växa fram, den är härlig och pirrig. Otroligt fin framställd när det bara är fokus på deras fniss och inte allt ljug. Det jag dock saknade var sexscener, för visst har dom sex. Men det beskrivs inte. Och det är ju alltid snöpligt.

Flickvänsmaterial får tre av fem palmer.