Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts

Jag har läst flera böcker av geniet Mhairi McFarlane och jag älskar alla. Det är chic lit på en helt annan nivå och en har kunnat relatera på ett annat sätt. Kan iofs ha att göra med att jag plöjde som mest chic lits när jag varken hånglat, haft en relation eller legat. Det kan nog vara en bidragande faktor, och att jag numera är typ i samma ålder som karaktärerna. Jaja, Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts ges ut av Harper Collins Nordic.

När Laurie är 37 år gammal blir hon brutalt dumpad av sin kille som hon haft sedan hundra år tillbaka. Dom har bokstavligen bara haft varandra sedan tonåren och planerat sina liv tillsammans tills döden skiljer dom åt. Men nu valde Dan istället att fiffla med en kvinna från grann-firman. För förutom att Laurie och Dan levt ihop i över 18 år, dom arbetar även på samma advokatfirma. Där Dan blivit peppad till att söka sig högre upp, fått en bättre tjänst, mer betalt osv. Medan Laurie lugnt och snällt stöttat honom i vått och torrt. Och han tackar henne genom att dumpa henne.

Vid sin sida har hon bästisen Emily som är minst lika chockad, en halv-känd pappa som dyker upp i Manchester någon gång per år och en mamma som aldrig kommit över att hennes pappa var ett as. Så det är ju främst Emily som är något att hålla i handen. Och kollegan Jamie – firmans snyggaste och yngsta person. Han behöver ses som seriös för att en dag bli delägare i firman, Laurie behöver en dejt till julfesten och vill göra Dan svartsjuk. Och ett plus ett blir såklart denna märkliga kombo. – och ja, det är såklart ganska självklart vad som kommer att hända och det är ingen som är förvånad. Men låt det vara så? Det kanske är exakt just detta vi behöver just nu när livet är lite märkligt och världen brinner. Det är romantiskt, fnissigt, sexigt och roligt. Och eeeeexakt vad min trötta hjärna behövde.

Och förutom allt fniss, vänskap och att det är en perfek chic lit – så är det också den första jag läser där huvudrollsinnehavaren är icke-vit? Och det om något är ju helt sjukt och på gränsen till orimligt. Jag har försökt gå igenom hela registret, och visst kan det ha funnits några karaktärer här och där, men på det stora hela så kan jag bara minnas att jag läst i denna bok att en förälder är svart och en är vit. Att hon gång på gång tänker på sitt utseende (och inte tankarna kring vilket läppstift som passar skorna…) utan snarare hur Jamies föräldrar kommer att reagera på att hon är svart. Eller om hon kommer vara den enda svarta på en fest dom ska på. Osv osv. – tar med mig detta in i 2021 och ska läsa fler chic lits med icke-vita personer.

Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts får fem av fem palmer. Läs den och läs alla hennes tidiare. Tacka mig sen.

Harper Collins Mhairi McFarlane Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts chic lit
0 kommentarer