Männen i mitt liv

Så fort jag såg skymten av den här boken visste jag att jag behövde läsa den. Men ändå har det tagit lång tid, kanske att jag medvetet dragit mig för att inte bli besviken? Eller tills hypen lagt sig? Det har den ännu inte gjort, men när den dök upp på vår lista över böcker vi kunde läsa i plugget läste jag den parallellt med Stjärnor utan svindel. Männen i mitt liv är skriven av Sofia Rönnow Pessah. Det är Wahlström & Widstrand som ger ut den boken.

Jag har läst otroligt mycket recensioner och det är en bok som många läst och älskat direkt. När jag funderade på att låna den på biblan stod redan 50 i reservationskö och jag skrev det till författaren på insta. Nu läste jag den istället ett tag senare och blev kanske inte lika golvad som jag hade tänkt – med den enkla anledningen att jag inte kunde relatera till Sonia så som jag läst andra göra. Och det är väl ganska logiskt, Sonia är student, singel, ligger runt, röker och försöker hitta någon som älskar henne precis så som hon är. Och jag lever väl exakt motsatsen som någon med fast jobb, gift sedan massa år, ligger bara med en, röker inte och har hittat en som älskar mig lika mycket som jag älskar henne.

- Däremot hade mitt dåtida jag äääääälskat denna. Vissa scener kändes smärtsamt relaterbara och jag fick massa flashbacks till allt dumt en gjort i sina dagar. Alla sena nätter, alla fyllor, alla festcigg, allt babbel med vänner och alla män.

För det är just det, hela boken är indelad i kapitel som kretsar kring den man hon är med just nu, och varje man får sin egen siffra. Så ibland kan nummer XX dyka upp i ett kapitel om XC. Det är snyggt och roligt skrivet på det sättet. Men såklart är det utöver viss igenkänning sorgligt, starkt, gripande och intressant. Jag läste denna bok samtidigt som jag gjorde en litteraturanalys för min kurs i klinisk sexologi, så jag tänkte ju bara på olika termer jag nyligen lärt mig och kopplade till Gayle Rubins cirkel, anknytningsterapi, normer, sexuella skript och socialkonstruktivistiska teorier. Så jag blev såklart påverkad av allt detta.

Om du gillar att läsa om unga personer som är på jakt efter något, som festar, röker, pluggar, lever destruktivt och har relationer med skeva maktobalanser – då är detta en bok för dig. Om du tycker att det är lite tungt att läsa när folk har sex mot sin vilja, kör över varandras gränser eller bara mår dåligt, då ska du nog skippa. Jag gillar att läsa böcker när allt detta finns med och jag förstår absolut varför den blivit läst av så många.

 Bilden är lånad här. 
Männen i mitt liv Sofia Rönnow Pessah Wahlström & Widstrand klinisk sexologi
0 kommentarer