Ett gott nytt år

Årets tolfte bok blev Ett gott nytt år av Malin Stehn som ges ut av Albert Bonniers förlag. Det är en debut och jag längtar redan efter fler böcker av författaren.

Upplägget är följande: ett gäng gamla vänner ses varje nyår och midsommar för att fira tillsammans. Lollo, Nina och Malena har känt varandra i evigheter och det är runt dessa tre karaktärer + familjer som boken kretsar. De kanske inte ses så ofta längre, men högtiderna är heliga och firas ihop år efter år. Detta år är ingen skillnad och alla möts hemma hos Lollo och Max. Deras dotter Jennifer ska ha fest ihop med Ninas och Fredriks dotter Smilla och allt flyter på som det gör på nyårsaftnar: någon blir för full, någon skämmer ut sig, någon gråter, några dansar och någon vill bara få lite lyckade bilder till instagram. Men allt vänds upp och ner när Jennifer inte kommer hem utan är försvunnen.

Genom boken får en följa olika karaktärer från de familjerna och det är otroligt snyggt skrivet. Det gav verkligen boken ett helt annat djup när en får följa olika människor, speciellt när det är såhär snyggt skrivet. Det märks att det är olika personer och deras olika sidor och handlingar kommer fram på ett bra sätt. Ibland tycker jag att det kan bli för lika personer eller att det kommer fram samma saker om och om igen när det är olika perspektiv, men Stehn har lyckats hitta en riktigt bra balans och det hela är en fröjd att läsa.

Men åter till handlingen, Jennifer är försvunnen och hela världen vänds upp och ner. Framförallt för Lollo och Max, men också för alla deras vänner som dom känt i alla år. Var är Jennifer? Varför stack hon från festen och vart kan hon ha tagit vägen? Och hur ska deras vänner reagera och agera? Från att vara trötta och bakis till att behöva ställa sig ihop med Missing People. Allt är kaos ingen fattar någonting. Men hur bra känner vännerna egentligen varandra? Och vad tycker dom egentligen om varandra. Hemligheter, känslor och bortglömda saker kommer upp till ytan…

Dnanana. Nej men på riktigt, jag vet inte hur många gånger jag satt med handen för munnen? Eller sa ”nej nu!” högt? För det var så jäkla spännande och så många vändningar att jag inte visste var jag skulle ta vägen. Jag vill bara veta mer om karaktärerna och jag vill absolut läsa mer av författaren <3

 
Albert Bonnier förlag Ett gott nytt år Malin Stehn deckare
0 kommentarer