Jag finns

Jag finns är skriven av Maja-Maria Henriksson och ges ut av Natur och kultur. Den är på 176 sidor, men jag läste ut den på några timmar. Anledningen är att jag ville komma vidare så fort som möjligt för att den var så jobbig. Och för att jag hoppades att karaktären Johanna skulle få någon slags upprättelse. 
 
Boken är baserad på författarens egna uppväxt, vilket märks. Vissa scener, meningar och känslor känns för bra och noggrant beskrivna för att vara tagna helt ur luften. Eller så inbillar jag mig det efter att jag läst att boken är baserad på Henrikssons uppväxt? 
 
Johanna blir slagen, mobbad och sexuellt utnyttjad av två killar i skolan. Lärare och elever ser och hör, men väljer att skylla på Johanna eller att "killarna egentligen tycker om henne"... Vilket skapade så mycket magont hos mig att jag bara ville bli klar med boken. Samt skjuta alla kassa lärare som gör detta dagligen. Är det något jag inte klarar av så är det lärare som aktivt sviker elever. Fy fan för dom. Och jag mår så jävla dåligt av att läsa om vuxna som skyller på tjejen. Att det är deras egna fel att dom blir sexuellt trakasserade, slagna, mobbade, hotade eller sexuellt utnyttjade för att killen egentligen gillar dom!! Det är aldrig ok att dessa sker och det är aldrig den utsatta personens egna fel! Fan vad jag hatar vuxna som sviker barn och unga. 
 
 
Johanna blir även misshandlad hemma av sin mamma, både psykiskt och fysiskt. Hon är inte säker någonstans, mår dåligt och skyller allt på sig själv. Detta innebär att Johanna hela tiden måste vara försiktig för att inte göra sin mamma upprörd eller för att bli överfallen av killarna i skolan. Johannas egna tankar flätas samman med olika händelser där hon ger sig själv skulden för allt, spär på allt hat och går igenom de saker som händer henne. 
 
 
 
Jag rekommenderar ingen som är känslig för övergrepp, våld, misshandel eller svek att läsa den här boken. För den är tuff och vidrig. Lärare och vuxna som hänger i barn och ungas närhet borde läsa den, för att lära sig att se tecken på när barn/unga inte mår bra. 
 
Jag finns får fyra av fem palmer. 
 Bilden föreställer författaren Maja-Maria Henriksson och bilden är snodd här. 
Natur och kultur
0 kommentarer