Annabelle

Jag hörde om den här boken för flera veckor sen i podden Mord mot mord och visste att jag skulle packa med den till Thailand. Annabelle är skriven av Lina Bengtsdotter och ges ut av Forum bokförlag.

Huvudkaraktären är kriminalinspektören Charlie Lager som återvänder till byn Gullspång där hon växt upp. Hon lämnade platsen för många år sedan, för att aldrig komma tillbaka. Men så försvinner 17 år gamla Annabelle och hon återvänder med en kollega. Den här platsen ligger mellan Värmland och Västergötland och alla känner alla. Och ni vet ju vad det innebär när det kommer till brott: ingen har sett något, ingen har gjort något och ingen tjallar på någon. Så trots att en ung kvinna försvunnit i en by där alla känner alla är det knäpptyst. Det enda som sprids är rykten om Annabelle. Och jag vill tänka att det är överdrivet och helt taget ur luften, men det slog mig gång på gång hur redo folk är för att alltid snacka skit om kvinnor, slutshamea och sprida rykten om vem eller vilka hon ligger med – istället för att fokusera på det viktiga: ta reda på om hon lever eller inte.

Lager är en intressant figur. En stark kvinna, som super, ligger, har ett mörkt förflutet osv. Och ja, jag har läst mängder med böcker som har en likadan/liknande karaktär och jag köper det inte riktigt. I mitt huvud går det inte ihop att en kvinna alltid måste ha en trasslig bakgrund/skilda föräldrar/ha blivit utsatt för sexuella övergrepp för att vara en vuxen person som gillar sex. Och sen på detta ska personen även gilla att dricka och ibland knarka. Det är orimligt, tråkigt och snarkibarki. Jag tycker att det är stereotypt och ruttet.

Men åter till Lager, hon återvänder till byn hon växt upp i och självklart träffar hon alla sedan den tiden. Eftersom nästan alla blivit kvar. Och det är intressant. Lager säger vid flera tillfällen till sin gamla bästis att det ”bara är att lämna byn/lämna sin man/skaffa nytt jobb” och reflekterar inte över att det är väldigt få människor som har den möjligheten. Just ekonomi är för många kvinnor en stor anledning till att de tvingas fortsätta leva med män som de egentligen vill lämna. Och om en by är beroende av en och samma fabrik, då är det ganska svårt att bara ta ett annat jobb. Så det är intressanta diskussioner som pågår.

Som ni förstår själva blir hon såklart för involverad i fallet när det kommer fram att hon är uppväxt där samt känner allt och alla. Och självklart innebär det att hon fortsätter sina spaningar även fast hon blivit av med både bricka och vapen. Ju längre in en kommer i boken desto mer av hennes bakgrund avslöjas och kommer upp till ytan. Samtidigt som en får följa Lager, är vissa kapitel ur Annabelles perspektiv och hennes sista dagar innan hon försvinner. Och dessa kapitel är riktigt, riktigt bra skrivna. Nästan så att Bengtsdotter borde satsa på ungdomsböcker framöver <3 Förutom dessa två delar finns en tredje del, om en vänskap mellan två unga flickor som snabbt går överstyr. Och när allt flätas samman blir det riktigt, riktigt snyggt.

Om det kommer fler böcker av Bengtsdotter kommer jag absolut att läsa dom, eftersom jag gillade språket. Men då håller jag tummarna för att nästa karaktär är mindre mossig. Annabelle får fyra av fem palmer.

Bokförlaget Forum kriminalroman
0 kommentarer