Stjärnor utan svindel

Det är ju något alldeles extra att läsa om en bok som en en gång i tiden älskat, dyrkat och memorerat stycken från. Jag talar såklart om Stjärnor utan Svindel. Det är queen Louise Boije af Gennäs som skrivit denna ljuvliga pärla och jag minns fortfarande när jag läste den första gången. Ellen tipsade mig efter att själv ha läst den och jag slukade den strax efter, och visst älskade jag den precis som hon trodde. 

För er som av någon anledning missat denna fantastiska bok som släpptes första gången 1996 och sen på nytt runt 2011? Minns fortfarande dom pocketfesterna när vi firade nysläppet, jisses vilka fester det var. Iaf, nu har jag läst om boken för mitt plugg i Klinisk sexologi och därefter plockat ut ett tema och kopplat till olika teorier inom sexologins gigantiska värld. Jag valde ett socialkonstruktivistiskt perspektiv på sexualitet och hur den kan komma att förändras under livet och vad det beror på och vad det leder till. Och allt detta kopplade jag till klass, kön, politik, normer och sociala umgängen. Otroligt intressant och allt ska diskuteras nästa vecka i våra studiegrupper :)))) 

Men åter till denna bok. Vi får följa Sophie som är författare, gift med Lukas, har två hundar och bor i en stor villa i Stocksund. Dom tillhör överklassen och roar sig med societeten, dom går på frackmiddagar, äter sjurätters, svänger runt på stan och röker cigarr. Hela baletten och livet leker. När som helst kan det komma barn och fler och fler ynglar av sig. Livet är lyckligt och härligt. Tills den dagen hon ska delta i en tv-sändning och träffar Kaja som är en lesbisk radikalfeminist och hela världen blir uppochner. För vad händer med ens liv, ens själ, ens sexualitet, lust, njutning, drömmar och hela sociala sammanhang när en möter någon som får ens värld att gunga? Men när personen råkar tillhöra samma kön som en själv, från en annan klass och med helt annat socialt sammanhang med sig – då kan det bli problem. Men såklart blir det också mycket fnissigt och ljuvligt. 

Det är ett lesbiskt drama som innehåller Stockholm i 90-talsskrud! Det är smaskigt, romantiskt, fnissigt och jäkligt krispigt mellan varven. Och framförallt är det en bok om klass, kön och normer. Men kanske allra mest om hur mycket saker, handlingar, känslor och tankar som är internaliserade utan att vi ens förstår hur det gick till. Och hur ens värld kan skakas om först när vi lägger märke till det.

Louise Boije af Gennäs Mian Lodalen Stjärnor utan svindel lesbisk klassiker
0 kommentarer