Välj mig

Årets tjugosjätte bok blir Välj mig av Sofia Rönnow Pessah som ges ut av Wahlström & Widstrand.

Den här fanns enbart tillgänglig som ljudbok via en app och jag är så glad för det, då det var Sissela Benn som läste boken. Otrolig röst och som passade bra ihop med denna bok. Jag har läst Rönnow Pessahs andra bok, och dom är både lika och ändå inte. I den här boken får vi följa AT-läkaren Mathilde som har tydliga ramar och planer för vad som ska hända. Hon skriver årslistor, bockar av och skriver nya listor. Hennes föräldrar är också involverade i hennes listor och håller koll så att hon bockar av sakerna hon skrivit upp, att listorna håller och livet rullar på som det ska.

Förutom listorna finns även Love, jobbet, några vänner och ganska snart ett volontäruppdrag som tar mer och mer plats. När flyktingkrisen pågår bestämmer sig Mathilde för att hjälpa till med det hon kan, vilket innebär att det blir mer och mer tid för volontärandet, samtidigt som det vanliga jobbet ska skötas, relationen med Love skaver på det där klassiska viset. Han vill dricka öl med sina vänner, Mathilde vill att dom ska flytta ihop, han är upptagen med sitt, hon väntar på att han ska ha tid för henne. Och så snurrar det på. Hela deras relation bygger på att han ska göra plats för henne och ge henne tid, medan hon bara väntar på att han ska göra det.

- Och den här sortens relation kan nog vilken tjej som levt i en relation med en man skriva under på. Att det är han som skapar alla ramar och liksom godkänner när umgänge ska ske, om han inte vill ses så ses man inte, när han vill ses så är man redo. Allt häng, middagar, träff med kompisar eller familj sker på hans premisser.

Och det är otroligt jobbigt att läsa den här boken och bara inse att det snart kommer gå åt helvete. Att det blir för mycket för henne och att livet snurrar på för fort. Flera gånger ville jag skaka om Mathilde och säga att snart går det inte mer, snart säger din kropp stopp. Vilket den en dag gör. Och Mathilde går in i väggen.

Hur sjukskrivningen kastar om hela hennes schema, alla planer och allt hon tänkt är ännu jobbigare att ta sig igenom. För det där kan jag ju känna igen mig i. Jag sköt upp min c-uppsats några dagar innan den skulle in för att min hjärna sa stopp. Några år senare jobbade jag på RFSL Förbundet och jag bokstavligen sprang in i väggen när jag jobbade 300% och cheferna var piss. Än idag kan jag känna sviterna av hur piss jag mådde tack vare dåligt chefsskap.

Och jag tror att alla som varit och nosat på väggen eller som bränt en eller annan del av hjärnan kan nog känna igen sig i Mathilde, och hur jobbigt det är att en gång ha hamnat där. Så läs boken om du vill veta mer om sånt, eller om du bara vill ha en bra relationsroman, eller läsa mer om hur det är att vara AT-läkare, eller ha en annan bild av flyktingkrisen. Den här boken var kort, lite för kort, men innehöll ändå himla mycket. Läs.

Sofia Rönnow Pessah Välj mig Wahlström & Widstrand
0 kommentarer