Prio ett

Prio ett är tredje delen om åklagaren Jana Berzelius av Emelie Schepp. Den ges också ut av Månpocket/Wahlström & Widstrand. Första boken heter Märkta för livet, andra boken heter Vita spår. 

I den här boken är tablettmissbrukande ambulanssjukvårdaren Philip i huvudrollen. Han bor med sin sambo som han schematiskt ligger med för att kunna göra med barn. I flera år har han arbetat som ambulanssjukvårdare och tabletterna har börjat ta en större del i hans liv. Han jobbar mycket natt och skift, vilket gör att han behöver tabletterna för att komma ner i varv och för att kunna sova. Men förutom det tar tabletterna en större del i hans liv än dom borde. Han somnar till på jobbet, riskerar att missköta sig osv. Vilket gör att han är i ännu större behov av tabletterna för att kunna sova, och så spinner det på.

Och allt skruvas till ytterligare när han gör en utryckning till en person som hittas bunden vid en stol, med stora skärsår och förlorade kroppsdelar, fortfarande vid liv. Och han inser att han känner personen. Det hela blir värre när ytterligare personer råkar ut för liknande brott, och dom hör alla ihop med något som hänt i Philips förflutna.

Jana Berzelius får ta hand om detta fall ihop med kriminalinspektören Mia och kriminalkommissarien Henrik. Och Berzelius är den som ganska snabbt förstår att de olika fallen inte kan vara slumpartade, utan någon begår medvetet dessa fruktansvärda handlingar på personer som ser ut att vara random utvalda. Nu blir hennes uppgift att förstå hur de alla hänger samman. Och om vi bara stannar upp vid brottet, förstår ni hur vidrigt upplägg det är? Binda en person vid en stol och sedan avlägsna lemmar medan de fortfarande lever. Fy fan, kan liksom inte få bort den bilden från mina näthinnor.

Samtidigt som Berzelius jobbar med fallet som bara växer, så är det personer från hennes egna förflutna som återkommer. Och för er som läst bok ett och två vet ju vilka jag pratar om. Och jag undrar mest hur länge det ska hålla på? Ska hennes fiender/syskon återvända i varenda jäkla bok? Visst, det är spännande och pulshöjande, men hur länge ska det hålla på? Det är lite dubbelt med böckerna om Berzelius, för jag älskar ju att det är korta kapitel, det är högt tempo och det är en spännande historia. Men sidohistorierna känns som lite same old same old. Det är Mia som har svårt med pengar och som köper saker på kredit, Berzelius som käftar med samma person osv. Fast ändå köper jag ju det. Jag har gillat alla tre hittills och jag vet att jag kommer att fortsätta läsa resten. Prio ett får tre av fem palmer.  

Månpocket Wahlström & Widstrand deckare
0 kommentarer