dagens tips!

Är det någon mer än jag som älskar meningsfulla, inspirerande och häftiga föreläsningar? Som dessutom är gratis. Kan knappast bli bättre kombo - viktig information som inte kostar mer än några timmar av ens liv.


Klicka in på följande länk, botanisera er och så kanske vi ses på folkuniversitetet? Hela våren är det tema queer! Så jävla fint och viktigt tema.

http://www.folkuniversitetet.se/Har-finns-vi/Stockholm/Puffar/Forelasningar/Queer/

dop som dop?

Jag älskar att läsa insändare; folks arga formuleringar över samhället, partners som dyrkas, rosor till busschaufförer som stannat för en gravid person och efterlysningar efter helgens ragg.
- i många tidningar tenderar denna spalt vara mer innehållsrik än resten av blaskan...


Förra veckan diskuterades dop vs. omskärelse i Metro, personen som inledde kunde inte förstå varför det fanns lagar som motsatte sig detta i Sverige när det varit tradition i flera tusentals år och går att jämställa med det kristna dopet.

Jag som inte förstår mig på någon religion och således inte vill be till någon gud eller dylikt tycker dock att dessa diskussioner är väldigt intressanta.

Om jag inte misstar mig är båda dessa traditioner det första steget in i religionen? Kristna duttar välsignat vatten över huvudet medan judar och muslimer utför omskärelse på ungar med snopp (insändarskribenten hade valt ordet gossebarn eller dylikt, men jag vill inte jämställa dessa två som en självklarhet.) som en religiös situation. 

Jag ser detta som dels långt gånga traditioner och något som föräldrar gör för sina barn för deras bästa? Om en person tror att dennes religion är det allra bästa och ultimata så förstår jag att de även vill föra över detta på sitt barn, så jag syftar inte på de normativa dopen som äger rum i kyrkan "för att det är ju så trevlig lokal och så blir det kaffe och kaka efteråt!". Utan när föräldern/föräldrarna har en religiös övertygelse och tror på något.   


Men, jag är uppfostrad med den åsikten att det är var persons egen vilja att bestämma sin religion. Mina föräldrar ville inte döpa varken mig eller min syster då de ville att vi skulle bestämma själva om vi tror eller inte. (Och jag fick det valet via att konfirmera mig eller inte, vilket jag gjorde då jag ville diskutera bibelexter som handlade om homosexuella. Men mina ledare svarade aldrig på mina brev, så till sist gick jag dit för mackornas skull...)

Själva omskärelsen av snoppen handlade från början om renlighet - vilket gör att detta argument inte håller på samma sätt idag då standarden ökat och förändrats genom tiderna. Medan det kristna dopet har samma syfte då som nu, antar jag?

Rent konktret är jag emot båda dessa dop, jag tycker inte att det är föräldrarnas uppgift att överlämna sin religion på sitt barn, utan det är något som en får utveckla själv. Men det innebär inte att jag tycker att omskärelse och dop går att jämställa, även om de kan liknas ur ett religiöst syfte. För antingen är det jag som är platt i tankarna - men jag tycker det är en väsentlig skillnad på att stryka vatten över ett huvud och skära bort hud från ett barns kön. Och jag vet, med modern teknik kan det ske snabbt och barnet minns inte att det gjort ont - men det är fortfarande ett kirurgiskt ingrepp på en individ som inte valt det själv. Så oavsett om barnet sen väljer att tro eller inte, har ett religiös ingrepp redan hänt. Det känns på något sätt lättare att bortse från att få vatten på huvudet än att få hud bortskuren - även om de båda är religiösa situationer.


Jag vet inte, nästa allt som har med religion är för mig väldigt stort och svårt att greppa. Men jag anser att varje person har den rättighet att välja själv vad den vill tro på eller inte. ps. om jag måste välja en reigion väljer jag zoroastrism. Den första monoteiska religionen i världen. I Sverige är det Alexander Bard som är öppet anhängare. Vilket team vi två skulle bli.

dagens pärla,

Solen skiner, jag är ledig, kaffebryggaren är på och jag ska ägna dagen åt att nöjesläsa, lyckas registrera mig på sh efter tredje försöket och ha ett litet bankmöte. Så jävla fin tisdag detta kommer bli.

Denna fick vi in igår och jag har redan slukat halva. Korta texter, fantastiska meningar, rolig och sådär som en bit mörk choklad till kaffet. En vet vad en får redan innan en tagit första tuggan och sen när det är svalt så är det inte så mycket mer med det, men en är nöjd.

mitt sommarlov...

Det här med sist in först ut - är inte det ganska obehagligt när en själv är nära det? Inget är hugget i sten, men just nu verkar det som att jag kanske får sommarlov från juni till augusti? Som jag kanske kommer tillbringa i en vikariepool.

Ägnade 17 långa minuter att puta med underläppen, älta detta med Henke och försöka peppa mig själv. Kom fram till att detta kan ju bli gjort under denna tid:

- ta det förbannade körkortet.
- hänga med syskonbarnen <3
- sova ut och våga ta det lugnt
- skriva min generationsroman (!!)
- nöta mitt F12-kort som borde komma snart?
- få massa frilansuppdrag och nöta sönder tangenterna på nya datorn medan solen sticker i ögonen
- leva livet!
- laga farmors cykel och cykla mycket
- hänga med alla finingar som är hemma i stan på sommarlov
- resa bort!

 

om hen, igen.

Jag vet inte hur ni fungerar, men om jag redan innan vet att jag inte är påläst inom ett ämne så drar jag mig för att diskutera med personer som jag redan vet är kunniga inom ämnet. Då lyssnar jag hellre och lär, och käftar om det jag kan. Det blir mer win-win för mig på det sättet. Jag slipper göra bort mig samtidigt som jag respekterar och lär mig.

Som religion, där kan jag ungefär en tusendel av det jag skulle vilja kunna och lyssnar hellre än att käfta. Och tar dom russin ur kakan som jag kan något om.

Hen är ingen ideologi
Hen är inget som går att jämställa med veganer
Hen utesluter inte han och hon
Hen utesluter inte att barn kan ha rosa eller blått på sig
Hen skadar inte barn
Hen inkluderar och öppnar upp för att det är ett barn - inte ett kön
Hen är ett pronomen
Hen är något som en kan välja att kalla sig om en kanske inte trivs med pronomen som han eller hon
Hen innebär inte att personen måste ha fötts som intersexuell, men det kan absolut vara så också
Hen är bra om en vill peka phuck you åt könsnormen
Hen har en engelsk motsvarighet som blir "hir"


ps. och jag kan inte hjälpa det. Men jag blir så förbannat jävla trött och ledsen när jag läser personers kommentarer som sågar detta, som varken är villiga att ta in ny kunskap eller vägrar lyssna. Som hellre kaskadkräks än öppnar ögonen. Men jag vet, ny kunskap som phuckar upp ens världsbild kan göra ont, det kan vara svårt och det kan uppstå motstånd. Men för fan, det är 2012 - öppna ögonen, våga lyssna och lär.