att släppa fram sitt rätta jag

Jag slukade boken på några dagar och ibland kändes den som en kukig motsvarighet till Våtmarker. Anledning? Det var rikligt med beskrivningar om sperma, utlösning, satser, urin, piss-sex och beskrivning av en persons sperma som smakade champagne. 
- vilket i sig måste vara den finaste komplimang en sats sperma kan få? 
 
Och i Våtmarker är det detaljrika beskrivningar av fittan, fittsaft, sår i fittan, hemorojder, onani med avokadokärnor, blod opch bajs. Om jag minns rätt, var några år sen jag läste den.
 
Boken jag läst är själva ursprunget till filmen Nånting måste gå sönder, så nu måste jag se filmen. Förutom alla scener med sperma, var det en väldigt fin och sorglig historia. Sebastian, som boken handlar om är trans (min tolkning) och vill egentligen leva som Ellie. Ellie får ibland komma fram och leva ut, men oftast är det Sebastian som måste fortsätta leva utåt. 
 
 
 
Sebastian dragar, knullar i parker och på toaletter, blir kär och missförstådd. Går igenom sin barndom och stökar runt i nutiden. Vissa scener känns så destruktiva att det sticker i bröstkorgen. För samtidigt som jag läser denna bok, läser jag mängder med litteratur som inte är skönlitterär - och som berättar samma saker som Sebastian upplever och är med om. 
- den är även bra på att beskriva hur tighta och kassa könsroller vi har i samhället, och vad som händer om en bryter mot någon av dessa roller. Att avvika från normen resulterar i straff. När en sådan självklar sak som kön konstrueras om eller på nytt utanför tvåkönsnormen krockar det för vissa - och vi behöver prata, diskutera och belysa dessa frågor ur fler perspektiv gång på gång. För saker måste förändras och förbättras. 
 
 
Om du inte är känslig för beskrivningar om kroppsvätskor - rekommenderar jag denna. Språket är fantastiskt, historien gör ont och känns, och behövs skrivas om och om igen. Det går inte att inte bli berörd. 
 
#blogg100, dag 57

bjud'na på milkshake!

Gick upp innan solen och håller tre mellispass på raken. Det är ett gäng femmor som får lära sig om och diskutera kroppen, kön, känslor, kärlek, puberteten och kondomer. Det är himla mycket känslor, tankar och funderingar som ventileras och dissikeras in i minsta  detalj. Och under en av övningarna där kidsen ska hjälpa Amina att visa för Jessica att hon är kär i henne, levererades bla detta förslag: "tja, dom kan väl dela på en milkshake?!" 
 
För svårare än så behöver det inte vara. Att två tjejer ska flörta, bli ett par, fråga chans eller hänga är knappast svårt att förstå. Utan det kan istället handla om att gissa ifall Jessica gillar vanilj eller jordgubbssmak? Älskar att hålla mellispass!
 
 
Och såhär blev håret efter en tvätt. Fick nyss en chock när jag gick förbi ett fönster. Men jag stormtrivs! Nästa gång ska jag testa Björn Axéns egna organiska och ekologiska schampoo, håll tummarna för att E tål det. 
 
#blogg100, dag 56

att bo tre

Ur samtal med random företag som säljer matkassar levererade till dörren:
 
X - Och hur många bor ni i hushållet? 
C - Vi bor tre. 
X - Jag förstår. Två vuxna och ett barn. 
C - Nej. Tre vuxna. 
X - Eh, jag förstår. Tre vuxna. Ehm, jaha. Eh, och vad har ni för preferenser för att mätta magen? 
 
Och så fortsatte samtalet om mat. Men det där med att vi levde tre vuxna slog slint hos säljaren. Från att läsa rakt av från ett stelt manus, behövde personen nu freestyla lite. Det var inte (ett förmodat) heteropar + barn som ville få mätta magar - utan tre vuxna. Som bor ihop! Hen hade väl gått upp i brygga om jag sagt att vi var tre tjejer. 
- och det är så uppenbart att vi bryter mot normen genom att leva på detta sätt. 
 
Och jag tänker på hur folk förväntar sig en förklaring till varför jag bor med min partner och min bästis. Som att det inte är den bästa förklaringen någonsin i sig? För vem vill inte att ens bästis och partner trivs ihop som fan, och dessutom bor ihop?! Förutom uppsatsångesten kan det ibland kännas som en dröm.
 
Så även om folk vill ha fler förklaringar än så, är det inte relevant att ge enligt mig. Jag hoppas hellre att folk vidgar sina vyer snäppet mer och ser bortom normerna för hur en förväntas leva och bo. 
 
#blogg100, dag 55

sex saker från denna helg.

- att jag höll tal för min andra halva på hennes 75årsfest (där pappan stod för 50år) inför 95 pers - och det gick bra! Improviserar, fnissigt och proppfullt med fina minnen. 
 
- att hon krattar i timmar i tomten på landet och vaktar elden på berget medan jag ligger och solar på altanen. Och hur jävla rätt det känns att hon minglar runt på landet med familjen.

- att jag sa "ba kör" till frisören och blev omvandlad till en ny person. Och att syrran gjorde detsamma!
 
- att jag kan ägna tid åt att sitta i en soffa medan hon testar jeans - utan att ha stress/ångest/panik över uppsatsen. 
 
- att solen skiner och skapar lika delar svett och fräknar på kroppen. 
 
- att jag bäddade ner mig innan 21.00 i fredags, läste några sidor och somnade sen naken nära hennes kropp. 

#blogg100, dag 54

tadaa!

Sådärja, 45min senare och vi har förvandlats. Min förhoppning är att jag mer kommer att ses som min riktiga ålder (24) och inte mellan 16-20 som folk gissar på nu...
 
Det är ovant och jag kommer förmodligen vakna upp som baldrottningen i "Jag vet vad du gjorde förra sommaren" och tro att någon klippt mig i sömnen. Men jisses vad jag behövde detta. 
 
Ny era, nya utmaningar och ny frisyr. 

#blogg100, dag 54