tack 2015 - hej 2016

Några dagar innan 2015 började skrev jag ner en hel lista med mål och förväntningar för det nya året. Högt och lågt. Personligt, ekonomiskt, fysiskt och psykiskt. Som ni vet älskar jag att skriva listor och jag älskar att bocka av saker. Så följande saker tänkte jag skulle ha skett detta år:
 
Ta körkort: tog inget körkort, och jag la egentligen inte tillräckligt med tid eller intresse på det. Kanske i år? Dessutom tog E körkort, och jag är lika stolt och glad över det som om det vore jag som tagit det :)))
 
Skippa godis med gelatin: nja, åt överlag mindre godis pga trasig käft. Men har absolut ätit gelatin. 
 
Yoga två gånger i veckan: ibland fem och ibland två gånger i veckan. 
 
Ta ut min kandidat: haha nepp. Bråkar fortfarande med Linnéuniversitetet om att jag vill komplettera kurser som i sin tur bråkar med SU. Så jag har lagt det på is. 
 
Dejta Emelie ofta <3: Det tycker jag att jag lyckats med. Såväl vardagar som helger har vi dejtat <3 
 
Spara och bygga buffert för hunden Frans: Har lagt det där med Frans på is. Men jag har sparat duktigt hela året. Så detta har jag lyckats med. 
 
Ha två vegetariska dagar i veckan: Njaa. Hade absolut kunnat gjort bättre ifrån mig. 
 
Jogga och springa vårruset: Jag var bortrest när det var vårruset. Men visst har jag joggat. Och slagit rekord i både längd och tid :))) 
 
Läsa fem engelska böcker: Nja. Det hade jag kommit ihåg. Kan på rak arm komma på två engelska titlar jag läst? 
 
Laga 12 nya maträtter/bakverk: Detta har jag lyckats med ihop med donnan! 
 
Åka på roadtrip: Jag tycker att taxi från Barcelona till Sitges räknas! 
 
Utveckla mitt företag osv: Ja! Det har jag garanterat gjort. Och gått med vinst. Heja mig! 
 
Ha en separatistisk bokcirkel: Ja! Men tyvärr höll den bara i två träffar. Men tanken var god. 
 
Ha ett separatistiskt kulturår: Ja! Har bara läst en bok av en icke-kvinna, och det var Mästare, väktare, lögnare, vän av Christoffer Carlsson. <333
 
Bruncha ofta och testa nya ställen: Ja! Jag har bockat av Pocket by Pontus, Clarion Skanstull, Scandic i Karlstad, Fåfängan, Jazzbrunchen på Södra teatern. + haft ljuvliga bruncher hemma <3 
 
Bli starkare och bygga muskler: Ja och ja! 
 
Podda mer: Ja! Vi hann till symboliska avsnitt 52 med Minnet Fullt innan vi beslutade oss för att pausa <3 
 
Resa fler gånger än 2014 och besöka minst ett nytt ställe: Jag har hunnit med New York två gånger, Sitges och Barcelona i Spanien, Köpenhamn under en mellanlandning, en vecka på Mallorca, ett intensivt dygn på Island och en vecka i Budapest. Så ja och ja! 
 
Fortsätta sexualupplysa på flera olika sätt: Ja! Jag har hållt pass på lättare svenska, utbildat via Migrationsverket, åkt land och rike med RFSL Ungdom och RFSU, samt börjat på RFSL förbundet som innebar massa nya uppgifter. 
 
Ge mig själv mer skrivtid: Både jag och nej. Jag åkte iväg på skrivarresa i en vecka. Men utöver det har jag varit dålig med skrivtid. Men det ska bli ändring på det. 
 
Läsa kurser som är utvecklande: Haha, jag läste några kurser i våras som jag redan glömt vad dom handlade om? Så det var nog inte  så utvecklande. 
 
 
Givetvis har jag gjort en lista inför kommande år. Men det vi en annan gång. Och om ni undrar hur det känns att kunna bocka av saker och att misslyckad med att inte kunna bocka av allt - det känns helt ok. Visst, det hade varit kul att ha körkort eller plockat ut min kandidat. Men jag tänker att listan ovan är ganska så orimlig. Vilket jag tar som en nödvändig läxa från år 2015. Sluta vara orimlig och istället sikta in mig på rimliga mål. Det är ok att tacka nej till saker och det är vettigt att fokusera på vissa saker och inte känna press att göra allt på en och samma gång. Tack 2015 för denna insikt. Jag är så redo för 2016. 

HUVUDSTÅENDE


Ungefär såhär peppad, glad och stolt var jag efter att jag klarat av HUVUDSTÅENDE för första gången! Jag skrekskrattade rakt ut när jag kom upp, så otroligt häftigt. 

Jag hade först gjort ett yogapass som ska skapa energi. Och sen testade jag att ställa mig på huvudet. Och det gick! Jag hade en stor fatboy bakom som stöd, men lyckades gå upp direkt så att fötterna nuddade vägen. 

Såhär gör jag:
1) sitter på knä, knäpper händerna och har underarmarna pressade mot golvet
2) lutar huvudet mot armarna, som att dom knäppta händerna ska fungera som stöd
3) ställer mig på tå och rör benen sakta framåt
4) kickar ifrån! Och tadaa! Jag står på huvudet!

När jag gjorde själv kunde jag gå upp från golv till att luta mig mot väggen utan problem. Jag kan även gå ner ganska balanserat, jag ramlar inte ihop. När E var med kunde jag stå rakt uppåt, men då fick jag ju hjälp med balansen! 

Men det är så häftigt vad min kropp kan klara av! Jag kan liksom ställa mig i HUVUDSTÅENDE!! Min kropp kan det! Och jag är så stolt över mig själv <33
- jag och Fridah har ju pratat om det här i podden vid flera tillfällen. Om kroppar, träning, inställning och vad en tror att en kan - och vad en faktiskt kan klara av. Och jag klarar tydligen av HUVUDSTÅENDE!! 

Nästa steg är att få bättre balans och kunna stå helt själv. Känns som ett rimligt mål att sträva efter. 

Kärlek

Innan jag stack iväg på Flatkollot på Sitges lånade jag samtliga av Mian Lodalens böcker. Några hade jag läst innan, men inte krönikesamlingarna. Det finns två - Kärlek och Mera kärlek. Boken har getts ut på Atlas förlag.
Krönikorna har tidigare funnits med i tidningar som Arbetaren.
 
 
Jag tycker ju att det är en konst att skriva krönikor. Det är ett visst antal tecken som skribenten har på sig att få fram en åsikt, locka fram känslor, sprida information eller sparka exempelvis patriarkatet i skrevet. Och Lodalen gör det bra, riktigt bra. 
 
Jag kom på mig själv att gång på gång bli riktigt imponerad. Misstolka mig rätt, Lodalen är en av mina största idoler på så många olika plan i mitt liv. Men det som gör mig impad förutom språket och ordvalen - är ämena. Den kom ut för 11 år sen, men känns så extremt i tiden? Visst, Lodalen använder ord som "mäjken" istället för sminket/make up. 
 
Kärlek är en samling texter om hbtq-personers rättigheter, lesbiskhet, att respektera djur, maskulinitet och hur fel det kan skapas, homofobi, vego, politik, mänskliga rättigheter och kärlek. Framförallt hur folk fortfarande kan ha så jävla svårt för att respektera vuxna människor val att älska andra vuxna människor.
 
 
 
Kärlek får fyra av fem palmer.  

SPICE GIRLS

Dom ska göra en reunion!! Mel B bekräftade för tolv timmar sen att "det vore oartigt att inte göra något när dom firar tjugo år" - och jag kan bara hålla med! NU SKA JAG ÄNTLIGEN FÅ SE DOM!!!
- jag tror att jag var både för liten och för fattig för att kunna gå på deras konserter i Sverige? Jag vet inte. Men det spelar mindre roll nu, eftersom dom ska uppträda igen. Och bäst av allt, flera vänner är på! Det kommer bli årets bästa dag!!
 
- Geri på denna bild är min målbild för 2016. Det håret och dom ögonen. Typ: Här står jag och bara äger hela världen. 
- vill äga alla kläder på denna bild, förutom Mel C´s tråkiga? Kunde hen inte bära ett par glitterbyxor iaf? Och Mel B´s byxdress är det snyggaste jag sett. 
- spontan känsla: måste börja ta mer gruppbilder. Med samtliga. Gruppbilder 4 ever. 

Very Good Girls

Jullov = tid för Netflix. Jag håller på att se om Gossip Girl just nu, och dom pratar om det redan i säsong fyra? I alla fall, jag har sett filmen Very Good Girls med Dakota Fanning och Elizabeth Olsen i huvudrollerna. 
 
Om en googlar på filmen så står det ungefär "Två unga tjejer som bor i New York bestämmer sig för att förlora oskulden innan dom börjar collage. Och dom fallar för samma snubbe." Dnananana. 
 
Men filmen är så mycket mer! Den handlar om två personer som är bästa vänner och som är vana vid att göra allting tillsammans och för varandra. Men nu väntar skolor på varsitt ställe. Och föreställningen om att saker kommer förändras efter att en haft kif-sex första gången. Tills de springer in i en snubbe på en strand. Som de båda båda börjar gilla. Den ena träffar snubben i smyg, och den andra vill träffa honom. 
- men oavsett snubbens existens så är deras vänskap i fokus och det är den relationen som är den viktiga. Jag vet inte varför, men jag gillade filmen jättemycket. Den är ärlig och ganska rå på ett vettigt sätt. Dessutom älskar jag att se filmer där tjejer är i fokus och jag älskar att ta del av historier som gestaltar vänskap. För det är ju bland det finaste och vettigaste som finns <3  
 
 
Very Good girls får 4 av fem palmer.