sexualupplysare och bokälskare

Naturlig skönhet

Publicerad 2017-12-31 06:35:00 i böcker,

Jag har läst Nanna Johanssons senaste album Naturlig Skönhet som ges ut av Galago
 
Och jag fick samma känlsa som när jag läst dom andra albumen, vissa serier är fantastiska och andra serier får mig bara att känna mig dum. För jag vet inte om citaten är tagna från riktiga personer, om det är påhittade karaktärer eller om det är kända personer eller samtal en borde känna till? Och det sänker ju såklart betyget några snäpp. Men här är några sidor som fick mig att fnissa: 
 
 
 
 
Naturlig skönhet får två av fem palmer. 
 Nanna Johansson. 

att svettas

Publicerad 2017-12-30 07:15:00 i Sex osv.,

 
Nu har jag varit på SATS i typ två månader? Och det är så himla kul! Det finns massa olika pass, det är stort och jag slipper trängas. Såklart hänger det ihop med att jag tränar på helt andra tider än innan, eftersom vi numera har 6timmarsdagar. Men jag är positivt överraskad. Ja, det är mycket hetsigare än på friskis. Folk går liksom på dubbla och trippla pass? Och är lite mer seriösa än på friskis? Det är ju ingen som glider runt i träningsshorts från 80-talet, utan folk är lite mer piffade på SATS. Men jag bortser från allt det där och kör på det jag gillar :))) 
 
Det jag testat hittills är:
- Absolution: fokus på styrka och core
- Core: fokus på core såklart
- ashtangayoga <3 
- pilates: styrka, core,  
- hot mojo: dynamisk träning i 38 graders värme
 
Men det finns massa andra pass som jag är så peppad på att testa! Jag har kört på grejer jag redan kan och gillar som yoga och core. Men jag ska testa lite mer styrkepass, armar och sånt efter årsskiftet. Under en vecka brukar jag försöka få ihop följande träningspass:
- tre pw´s eller crosstrainer á 30 min (för hjärnan!)
- ett yoga-pass
- ett core-pass
- något på gymmet
 
Ett av mina mål för 2018 är att bygga en stark mamma-kropp och jag är sjukt laddad :)))) 
 

De sju som såg

Publicerad 2017-12-27 06:27:00 i böcker, girls <3,

Jag fick hem Denise Rudbergs senaste bok i genren elegant crime om Marianne Jidhoff som heter De sju som såg. Och dom är ju döpta med den siffran som den är i serien. Det är Forum som ger ut hela serien som heter: Ett litet snedsprång, Två gånger är en vana, Bara tre kan leka så, Mellan fyra ögon, När klockan slår fem och På sex meters djup
 
Jag älskar ju den äldre åklagarsekreteraren Marianne Jidhoff som nu blivit chef för sin egna utredningsgrupp där Torsten och Madrid är med sedan tidigare + två nya tillskott. Först och främst, det här var den absolut roligaste boken jag läst av Denise Rudberg. Och den roligaste boken jag läst på länge! Det är ett otroligt tungt tema som är i fokus, så det behövdes lite lättare och roligare scener - och dom var hysteriskt roliga. Jag skrattade så jag skrek flera gånger. Och jag visade vissa scener för mamma och syrran som skrattade lika högt. Jidhoff har fått motion utskrivet på recept och det beskrivs oerhört underhållande. <3 
 
Tillbaka till det tunga ämnet, fokus för De sju som såg är kvinnomisshandel. Och jag vill väl börja med att varna, det är grova scener som beskrivs. Men såhär runt juletid är det ju många människors vardag. Runt julen är det flest anmälningar som sker och kvinnor flyr med sina barn från partners, ex och gifta män. I den här boken får vi följa en väldigt rik och mäktig ex-idrottsman som misshandlar sin fru psykiskt och fysiskt regelbundet. Det beskrivs hur hans misshandel går i cykler och hur hon bara går runt och väntar på nästa attack. 
- dom här scenerna är så otäckt skrivna, men det är så mycket jag känner igen från andra böcker om liknande fall. Och det var flera gånger som jag drabbades av samma gamla tanke "skulle det här hända någon jag känner vet jag inte vad jag skulle göra, varken med personen eller med mig själv." För det är ju så det är. Vi lever i ett samhälle som godkänner mäns våld mot kvinnor. Vi lever i ett samhälle som godkänner att kvinnor, barn och djur aktivt flyr för sina liv från pojkvänner, äkta män, sambos och ex. Vi lever i ett samhälle där kvinnojourer ständigt är hotade verksamheter av samma nämnda män och vi lever i ett samhälle där kvinnojourer ständigt är fulla. Vi lever inte i ett samhälle där samma instanser behövs för män. Och vi lever i ett samhälle som aktivt skyddar dessa män som misshandlar kvinnor och barn. - det här är fakta som vi aldrig kan komma från. Vi vet att den farligaste platsen för en kvinna är i sitt egna hem med sin pojkvän/man/sambo/ex. 
 
Förutom det roliga och förutom det viktiga och tunga ämnet - så växer karaktären Torsten! Att han är intresserad av Jidhoff har varit klart i några böcker, men nu blir det mer och mer tydligt. Och jag gillar deras samtal, deras respekt för varandra och hur de kommer varandra närmre via träning. Förutom att Torsten höjer sin ribba så dök två andra upp, Veronica och Luka. Veronica verkar lite aspig och Luka hänger mest på. Jag hoppas att dom får mer plats i kommande böcker. 
 
Alla som gillar bra historier med viktigt tema - läs denna! Eller om du gillar chic lit men också spänning, gå loss! De sju som såg får fyra av fem palmer. 
 
 Queen Denise Rudberg <3 

min körning

Publicerad 2017-12-26 07:54:00 i min vardag,

Här sitter hon, Queen Challe <3 Det är vi som hängt typ varje helg sen slutet av oktober och kör minst en kväll i veckan. När den här bilden togs hade vi kört backa runt hörn, öva parkera och köra vilse i villaområdet bredvid oss. Och det går så bra! Jag kör med Challe så ofta vi hinner och numera är jag även på körskola också! Och det går snabbt framåt. Såklart minns jag massa sen jag körde intensivkursen, men nu har jag också en helt annan inställning till körandet. Jag är inte rädd för att vara ute på vägarna, jag är inte rädd för andra bilar och jag fattar reglerna på ett sätt jag inte gjorde förut. Alltså på alla andra körskolor har jag fejkat mig igenom allt. Ljugit att jag fattat regler fastän jag inte gjort, sagt att jag hört hur bilen låter osv. Allt för att framstå som bra, fastän jag egentligen inte hunnit lära mig... 
 
Men nu med Challe så kan jag ställa alla dumma frågor jag inte kan, och jag kör samma stuk med körskolan. Och det lönar ju sig. Jag fattar ju varför skyltarna sitter där dom sitter, jag fattar hur jag ska köra i många situationer och jag gillar att köra. Så för första gången någonsin känns det liksom rimligt att jag en dag kommer kunna ha körkort och dessutom vara bra på att köra :)))) 

jullov <3

Publicerad 2017-12-25 06:53:00 i min vardag,

Jag har haft jullov i några dagar och inledde det hela med årets vidrigaste förkylning. Har typ fått magrutor av att hosta så mycket? Och jag har aldrig längtat efter att hångla så mycket i hela mitt liv! Men förutom att bli frisk har jag följande planer för detta jullov:
 
- läsa, gärna flera timmar i sträck
- skriva! 
- yoga, i alla fall en liten stund om dagen <3 
- kolla julkalendrar :)))) 
- plugga körteori
- hälsa på en liten bebis samma sekund som jag blir frisk!
- bara mysa runt
 

Orkidépojken

Publicerad 2017-12-24 07:35:00 i böcker,

Jag har känt till Helena Dahlgren i flera år och har läst massa om hennes andra bok Orkidépojken som ges ut av Lava förlag. Jag har tänkt att läsa debuten 100 hemskaste, men har inte vågat haha. 
 
Boken handlar om Hanna och Zeb som växer upp i Tyresö, faktiskt i närheten av syrrans gamla lägenhet så jag kände igen några av gatorna som nämndes. Och det är så otroligt mycket popkulturella referenser! Så mycket att jag blev stressad? För jag visste liksom inte om det var meningar ur låtar, filmer, böcker eller om det var karaktärernas tankar eller om det var snodda meningar som karaktärerna använde med flit eller inte. Jag visste liksom inte hur mycket som var karaktärerna eller vad som var popkulturella referenser? 
 
Förutom att dom hänger på Patricia, super och planerar flytt till London så jobbar dom på en kyrkogård och festar mycket. Hanna är en härlig karaktär som liksom vet att hon är en udda person, men som omfamnat det på något sätt. Både hon och Zeb lever på tanken om att de snart slipper Tyresö och bor i London där det riktiga livet kan starta. Och de läser en blogg, skriven av Orkidépojken. Som handlar om blommor men egentligen något annat. Dessutom försvinner en tjej från deras område och plötsligt är Hanna mitt i allt. 
 
Helt ärligt kände jag att boken var alldeles för kort. Jag var stressad under hela läsningen för jag kände efter några sidor att jag inte fattade hur någon skulle kunna få ihop något på dom här sidorna. Och jag kände att jag missade saker, eller så fanns dom sakerna inte med. Jag hade velat ha fler sidor, mer om Hanna, mer om Lina, mer mysterier och fler ord. Så jag tyckte om boken, men ville ha mer. Jag förstod inte riktigt allt det mystiska, jag förstod inte alla referenser och jag tycker det gick för snabbt och var för kort. 
 
Gillar du mystiska böcker - gå loss! Språket är bra, du kommer fastna direkt och kommer inte kunna sluta läsa. Och det är stundtals läskigt, vilket jag verkligen gillade. Men det var för kort för min smak. Orkidépojken får tre av fem palmer.  
 
Författare Helena Dahlgren. Fotograf Severus Tenenbaum 

julig lista

Publicerad 2017-12-23 07:07:00 i kärlek,

Jag hittade en julig lista hos Sandra Beijer och gick loss. 
 
snabba julfrågor:
Pepparkakor eller lussebullar?
Lussebullar! Gärna med fyllning av mandelmassa, smör och vit choklad. <3 
 
Julkorv eller julskinka?
Julskinka, men allra helst prinskorvar som är klippta i kanterna :)))
 
Skumtomte eller knäck?
Knäck, jag äter inte skumtomtar. 
 
Julmust eller cola?
Julmust, dricker vanligtvis inte läsk men julmust och påskmust går alltid hem. 
 
Julkalender eller sovmorgon?
Julkalender! Nu går det ju att kolla dygnet runt, men jag ställer gärna klockan för julkalendern <3 
 
Ge eller få julklappar?
Ge! Jag älskar att ge bort upplevelser och saker att planera in längre fram!
 
 
fyra julfavoriter:
Favoritjulfilm?
Svensson Svensson? Och julkalendrar! <3 
 
Favoritkalender?
Omöjligt att välja en! Men Pelle Svanslös, Mysteriet på Greveholm, Julens hjältar, Ture Sventon och Trolltider ligger högt på listan. 
 
Favoritjullåt?
Julen är här med Amy Diamond (OBS: ej ironisk!)
 
Favoritjuldoft?
Varm glögg, vörtbröd, nybakade lussebullar! Och julmust! 
 
 
tre om jultid
När är det dags att pynta?
Min julgris jag fått av mormor hänger uppe året om. Så jag ska väl plocka upp Conrad från källaren snart. E satte uppe ljusslinga för några veckor sen och satte fram fler ljusstakar. Inser nu att jag inte ens fixat adventsstaken som pappa gjort. Får fixa det i helgen :))) 
 
När får en ha gran?
Jag kan väldigt lite om granar och har inte riktigt fattat grejen. Jag minns att det var härligt uppe hos mormor och morfar med spira och änglahår, men i vår familj hade vi bara en liten gran som jag och syrran pyntade.
 
När öppnar en presenter på julafton?
När Tomten har kommit med dom såklart :)) Jag och E ger tid till varandra i år, så vi ska väl spika dagar/helger så fort jag fått 2018-kalendern av mamma :))) 
 
 
fem julpersonliga
Vad är bäst med julen?
Att folk ofta är gladare pch mysigare ett tag innan jul och att folk bara drar ner på tempot 90 % efter julafton. Myset, lussebullarna och att alla liksom landar efter året. Och Svensson Svensson såklart. <3 
 
Det sämsta med julen?
Att folk hypar en enda dag och går loss kring både kött och konsumtion. Vi har aldrig gått loss överdrivet gällande konsumtion men kommer att dra ner på det ytterligare i år, och jag tänkte även införa ett grönare julbord :)))
 
Vad ska du göra på julafton?
Vi ska fira jul hos syrran med barnen och mamma <3 E är i stan pga jobb så vi får fira ännu en jul ihop! 
 
Vad är planerna för mellandagarna? 
Skriva och läsa. Typ gå runt i pyjamas och bara skriva allt vad jag kan. Då går jag nog upp till 2000 ord igen! 
 
Vad ska du göra på nyår?
Äta middag med härliga människor och gå loss bland massa desserter! Och dricka bubbel! Och förhoppningsvis se raketer? Förra året var det ju himla molningt. 
 

nu delar vi efternamn

Publicerad 2017-12-22 09:29:24 i bröllop <3,

HIPP HURRA!! Det var när syrran gjorde en swish till mig som hon upptäckte att vår namnändring gått igenom. Det var en av E´s uppgifter att fixa efter bröllopet, förutom att beställa tack-kort och fotopärm. Tack-korten är utskickade och fotopärmen är väl på g vilket år som helst :))) 
 
Och förra veckan printade jag blanketter, vi kryssade hellre ett kryss för mycket och skrev en kort motivering om varför vi ville byta namn. Nu har det tydligen gått igenom! E ser det som en julklapp från Skatteverket :)) Nu heter vi båda Wikbro Rannberg i efternamn vilket kommer underlätta för kids och sånt. Dessutom kommer jag kunna ta körkort i mitt nya namn! 
Nu måste vi bara byta bankkort (och bank), pass, körkort (för E) osv osv. Jag började med det enklaste, facebook. 
 
Lyllo mig som är gift med den vackraste godingen på jorden och dessutom få dela namn med ´na! <3 
 
<33333

alla körlektioner utan tårar är lyckade lektioner

Publicerad 2017-12-20 19:40:10 i min vardag,

Jag blev ju jävligt ledsen och arg på mig själv sist jag körde, men lovade att ge mig själv fler chanser och bara komma bort från inställningen att jag inte kan allt. Såklart jag inte kan allt! Så i tisdags körde jag en lektion med inställningen "jag ska få tillbaka självförtroendet och känna att jag kan köra bil" och typ att regler och lagar kommer i andra hand. Mitt krav för att bli ivägsläppt till uppkörning är att jag inte ska vara rädd när jag kör, för då kan jag lika gärna lägga ner direkt. Jag vill ta körkort när jag är trygg med att köra, sen om alla regler inte sitter perfekt eller om jag kör i 43 på en 50-väg så får det vara så. Men jag ska inte dra mig från att köra när jag väl tagit kortet. 
 
Och det gick så bra!! Jag körde ännu en lektion imorrse bara för att kötta på innan jullovet och den gick också så himla bra. I går fick jag öva på körfältsbyte, följa skylter, tätort, lite motorväg, avsökning, anpassa hastighet, järnvägskorsningar, backa, vända osv. Och det känns så otroligt skönt att jag kom över förra veckans lektioner och kör igen! <3 
 
Jag är så peppad på att fortsätta köra med Challe och bara kötta vidare med teorin. Heja!!

När reglerna slutat gälla

Publicerad 2017-12-20 07:40:00 i böcker, girls <3,

Jag har läst När reglerna slutat gälla av Ariel Levy och den ges ut av Natur och Kultur. 
 
Och jag vet inte riktigt vad jag hade förväntat mig av boken, det står att den handlar om en kvinna som är gravid i femte månaden, gift med en kvinna, de bor på Manhattan, de är typ lyckliga, reser mycket, hon flyger över halva världen för ett jobb. Strax efter har hon inget kvar. - och boken handlade exakt om det. Varken typ mer eller mindre än så. 
Boken är om Levy själv, alltså en memoar, och jag blev inte mer berörd av att veta att det fanns en faktiskt person bakom alla handlingar och känslor. Det står på baksidan och om boken att hon ska ställa frågor om livet, passion och hunger/förväntningar på livet. Just dom blocken måste jag ha bläddrat förbi för jag minns inte att jag läst något om det. 
 
Helt ärligt, jag föll ju för titeln och jag föll för att Lena Dunham blurbat på boket. Och jag måste ju sluta tycka om saker i förväg för att någon jag ser upp till eller själv beundrar gillar något. För det är ju så sällan ett kvitto på att något är bra. :((((
 
Något som var intressant var att få ta del av hennes känslor kring att vara anhörig till en missbrukare. Hur hon inser att hon blivit lurad under en lång tid och gått på varje lögn som hennes fru sagt. Och vid ett tillfälle beskriver hon känslorna för pappan (det finns en man som gett dom sperma för att kunna göra en insemination och som även vill finnas med som ekonomiskt stöd och typ som farbror till barnet.) och att hon kände någon slags anknytning till honom? Vilket såklart gör att Lucy, hennes fru, känner sig otroligt utanför och ännu mer bortkopplad från barnet som hon ska bli mamma till men inte bär på. Dessa scener var intressanta och väckte såklart tankar hos mig. Typ hur löser jag och E ifall jag skulle få känslor för vår donator? Nu tänker jag att chanserna är mindre eftersom vi inte kommer ha någon som helst aning om vem som kan vara vår donator. Vi kommer ju ha noll kontakt med den personen. I boken hade de ju gemensamt valt ut en person, frågat honom, umgåtts med honom och hade kontakt och ett upplägg. Men iaf, hon menade att det var graviditeten som skapade detta hos henne. 
 
Jag skulle nog rekommendera den här boken till alla som vill läsa något annorlunda om lesbiska. Om föräldrarskap och relationer. Det var intressant såklart att få läsa om en relation som inte går som på räls och där det händer flera jobbiga händelser. Eller för den som bara vill läsa något pretto. Eller går på blurbar av personer som Lena Dunham. När reglerna slutat gälla får tre av fem palmer. 
 
Författaren Ariel Levy

Några snabba

Publicerad 2017-12-18 22:26:53 i att skriva, min vardag,

Två böcker jag läst klart och som inom kort ska recenseras:
(null)

(null)

Jag har hittat en basker här hemma som jag förmodligen köpt/hittat för några år sedan och jag bär mina glasögon oftare. Ser ut som en kulturtant<3
(null)

Min skrivgrupp, håll i hatten! Alla borde få ha en som grupp i sitt liv!!
(null)

Utan att släppa taget

Publicerad 2017-12-17 07:13:00 i böcker, girls <3,

Jag har fått läsa årets julbok: Utan att släppa taget av Denise Rudberg och Hugo Rehnberg. Det är Lind & Co som ger ut den -  tusen tack! 
 
Precis som deras andra böcker får vi följa två personer, och i den här boken handlar det om Agnes och Simon. Dom tillhör samma kompisgäng som känt varandra i evigheter och nu ska dom fira jul tillsammans på en stor gård. Agnes ska fira första julen utan sitt barn, vilket beskrivs väldigt fint. Boken är bara drygt 200 sidor, så jag fick inget grepp om övriga karaktärer. Men det är en kusiner till Agnes och lite olika parkonstellationer. Simon är ganska osympatisk. Ständigt pank, ocharmig, kan inte behålla en relation och som tar lite för enkelt på det mesta samtidigt som han är störig. Och jag fick inga direkta känslor för honom? Även fast det händer olika saker så blev jag inte berörd av honom på något sätt. Kanske för att han bara var så douchig genomgående. 
 
Dom befinner sig på gården och mycket hinner hända på några få dagar. Hemligheter, otrohet, gamla kärlekar, utpressning, skönhetsoperationer, stora mängder alkohol, sex och en del nostalgitrippar. Och jag tycker det är tråkigt att boken var så kort. Jag hade gärna hängt med det här gänget utspritt över en triologi, för jag fick lite känslor för några av karaktärerna, men jag hade behövt mer. Det kunde droppas vettiga repliker, intressanta karaktärsdrag och händelser som jag absolut ville veta mer om. Men som bara försvinner efter några få meningar. Jag som egentligen inte gillar långa böcker hade velat ha minst 100 sidor till eller två böcker till. Nu blev det stressat och ganska ytligt. Tyvärr! För jag har alltid älskat Rudbergs chiclit och deckarna om Marianne Jidhoff tillhör ju mina favoriter! Men den här var inte min kopp te. 
 
Om du gillar lättsmälta böcker med bra dialoger, dyra detaljer och vill få bra avkoppling för hjärnan - då kan jag verkligen rekommendera den här boken till dig! Och själv tänker jag hålla tummarna för att det kommer en till bok om Agnes och Theo <3 Utan att släppa taget får tre av fem palmer.  
 
Fotograf: Christopher Hunt

Livets dejt

Publicerad 2017-12-15 07:25:00 i kärlek,

I lördags åkte vi in till stan efter hennes jobb, dels för att spela Pokémon såklart, dels för att få hänga. Jag är så otroligt jävla glad över att jag träffat E och att vi nu är gifta. <3 Visst har vi dagar, eller snarare timmar då vi blir galna på varandra. Jag går från noll till hundra på ett andetag och under tiden jag hunnit bli arg och sen blivit lugn och glad igen har hon inte ens hunnit bli arg. Så vi hamnar lätt i osynk där gällande humörsvängningar :´)))) Men för det mesta är livet en jäkla fest med henne. Hon får mig att skratta högt varje dag, jag blir lycklig av att se hennes ansikte och hon är min trygghet. <3 Och ibland kan jag bara bli så glad över att vi träffades som 23 och att vi förhoppningsvis har många år ihop. 
 
Och vi gick igenom dessa frågor när vi satt på Chokladkoppen. Jag älskar ju listor, frågor, diskussion och att ta in hur olika en kan se på saker. I vissa frågor är vi lika och i andra frågor är vi oceaner ifrån varandra. Som i fråga nr 8. Hennes svar "Någon helt okänd som gör sin första roll", medan jag tänkte på typ "Mia Skäringer" eller någon annan känd med kurvor och mörkt hår, haha. 
 
Lyllo mig som fått gifta mig med mitt livs kärlek detta år. Helvete vilket jäkla pang-år vi haft 2017! Vi har verkligen hunnit med mycket, utvecklats några miljoner gånger och haft jäkligt roligt. Tack för livets bästa år och för att du är min dejt<3333
 
Vi hamnade på Burgers and Beer. Kändes som vi var på något härligt sunk-hak i London eller New York. Förmodligen för att vi var omgivna av turister, personalen pratade engelska och för att burgarna var härligt flottiga. 
Och sen hamnade vi på Chokladkoppen! Ett av Stockholms bästa och mysigaste fik. Jag äter alltid nötkolapajen med hårt vispad grädde. Och blir alltid rörd av alla hbtq-personer från hela världen som hänger där. Det är alltid mysigt där <3 

körningen

Publicerad 2017-12-14 20:12:27 i min vardag,

Jag hade liksom planerat att jag skulle lägga upp en härlig bild på mig och Challe efter dagens körlektion när hon skulle vara med.
Men det inlägget uteblev. Det gick så dåligt att det inte var klokt! Eller det kändes dåligt. Jag är ju inte bra på att vara dålig, att känna mig dålig är min sämsta känsla. Jag struntar ju hellre i att lära mig något eller ens försöka med rädsla för att vara dålig. Och det fick jag lära mig i dag. 

Det började med att jag var nervös över att både lärare och handledare skulle hålla koll på mig. Så redan på Ringvägen kände jag mig darrig. Sen missade jag en skylt, kollade inte döda vinkeln fullt ut, körde för fort, missade en avfart osv. Till slut grät jag ute på motorvägen så att jag fick stanna och pausa. Och det lustiga är, jag har aldrig övat körfältsbyte och jag har kört motorväg en gång. Så på ett logiskt plan kan jag fatta att det inte gick tipptopp. Men på ett annat plan var jag arg, ledsen och besviken över att jag inte var bäst.  
- skulle vem som helst i min omgivning berätta om detta skulle jag överrösa personen med pepp,  kärlek och övertyga hen om att det är logiskt att få panik första gången en gör något nytt och liksom påminna hen om att det är tredje lektionen efter fem års uppehåll. 

Fast när det kommer till en själv är det ju enklare att vara hård och bli besviken. Eller gråta för att en inte kunde allt på första försöket. Visst är det konstigt hur en funkar? 

Hursomhelst, jag försöker övertyga mig själv om att det spelar ingen roll om jag tar 50 lektioner. Det viktiga är att jag är redo att köra i Stockholm när jag väl har kortet och att jag är trygg ute på vägarna. Och det känns lite bättre efter att ha tillbringat kvällen med dom här <33333
(null)

(null)

(null)

(null)

min helg <3

Publicerad 2017-12-11 21:22:00 i min vardag,

Jag har haft en så himla mysig och välbehövlig helg. Jag har umgåtts med mig själv, skrivit, läst och bara vilat. Så jäkla skönt. Lyllo mig som lyckades baka in en ego-helg mitt i stressiga december. Kan nog hänga ihop med att jag liksom glömde bort att den här helgen fanns :))))
 
Jag ägnade typ hela lördagen åt att läsa Hans Roslings bok. Den var helt otroligt bra och jag kunde inte slita mig. Men jag hann med lite Fossum och körteori också. Kan säga att Rosling toppade!
 
Jag hängde runt dygnet runt i adidas-kostym, vilade mina ögon och mest lunkade runt. Att inte boka in något alls kan vara det absolut bästa som finns. Kul att det bara tog mig 28 år att fatta det!
Förutom att jag skrev över 3000 ord så hängde jag och donnan runt i Gamla stan under lördag kväll. Det har släppts över 100 nya pokemon, så vi hade dejtkväll och minglade runt i kylan. Vi avslutade kvällen på Chokladkoppen, som är mitt och Fridahs fik <33
 
Och sen tillbringade vi söndagskvällen i soffan. Jag lagade en middag som gick halvt hem, men det var mysigt att laga i alla fall. Och så kollade vi Julkalendern!! Den är sååå himla bra <3
 
 
Sen vi fick 6timmarsdagar har jag blivit bättre på att träna mer regelbundet, sova mer och laga mer mat. Plus hänga mer med folk på vardagarna. Så då behövdes en helg för att bara landa, plugga körteori och skriva. Det är så otroligt viktigt för mig att skriva regelbundet. <3 

Hans Rosling - Hur jag lärde mig förstå världen

Publicerad 2017-12-10 06:50:00 i böcker,

Jag har läst Hans Rosling, Hur jag lärde mig förstå världen av honom själv och Fanny Härgestam. Den ges ut av Natur & Kultur. Tanken var att jag skulle hinna läsa både körteori och skriva, men jag fastnade. Det gick inte att sluta läsa om hans liv. 
 
Jag minns fortfarande föreläsningen han höll på min första högskole-kurs jag gick på. Det var jag och sjuksystrar, läkarstudenter, barnmorskor och andra belästa. För mig var det min första kurs efter gymnasiet, så jag kände mig konstant liten och okunnig. Men jag insåg ganska snabbt att jag hade en helt annan ingång kring de olika perspektiven på hiv (som kursen handlade om) och när Hans Rosling gäst-föreläste så föll jag direkt och jag visste att det var hiv-prevention jag ville arbeta med. Och med tanke på all kunskap han hade så blev vi som satt där liksom jämlika? Vilket kändes otroligt skönt och värdefullt för mig. Jag minns än i dag vissa saker han sa <3 
 
Det jag älskar mest med boken är att en inte behöver ha någon förkunskap alls. Hans förklarar allt från grunden och gör allt förståeligt. Det börjar med hans föräldrar och deras uppväxt och avslutas med hans sista dagar. Han hinner med mycket arbete utomlands, arbeta med epidemier, skapa Gapminder med sin son och hans fru och bo utomlands i flera perioder med sin familj. Frun, som heter Agneta arbetade också inom vård och de började som barnmorska och läkare. Att få följa deras relation, deras arbete och familjeliv är fantastiskt. De hann med så otroligt mycket innan han dog! Och ett tag när jag läste började reflektera över mina gamla drömmar. Efter Hans föreläsning 2009 ville jag ju utomlands och arbeta med hiv-prevention. Men jag var mitt uppe i behandling mot hep c och la dom planerna på hyllan. Dessutom ville jag inte bara utomlands i några månader och volontära, utan vara på en plats i minst 6 månader. Vem vet, den dagen kanske kommer när jag packar med fru och barn utomlands för att jobba med hiv-prevention?
- ochja, jag vet att mitt jobb är jätteviktigt också. Att jobba lokalt med hivprevention för msm och transpersoner är ju otroligt viktigt. Det vet jag ju. Men jag insåg liksom att det går att jobba på lite olika sätt när jag läste boken. 
 
Hur som helst, alla borde läsa den här boken. För att vidga sina vyer, för att läsa om olika delar av Afrika, om rättne till vård, ekonomi, välfärd och förstå hur snabbt länder kan utvecklas. Det är så otroligt spännande och viktigt. Läs! Hans Rosling Hur jag lärde mig förstå världen får fem av fem palmer. 
 
Geniet Hans Rosling <3 Om du inte vill läsa boken, googla och se något av alla klipp han spelat in ihop med sin son hans fru. Genier hela bunten! 

Biblo <3

Publicerad 2017-12-06 07:34:12 i böcker,

Är det en sak som jag alltid blir glad av att tänka på så är det bibliotek. Det har alltid varit en speciell plats för mig. Det är lugnt, tyst, har ofta ganska snorkig personal och alla böcker på samma plats skapar ju en speciell doft. Damm, papper och gamla böcker. Blir glad bara av tanken på det. 

Hur som helst, detta är senaste skörden. Deckare, lite fakta och ungdomsböcker. Jag har läst så himla lite på sistone pga eget skrivande och körteori. Men denna hög ska jag nog ta mig i igenom i december :)))

(null)

Min skrivgrupp

Publicerad 2017-12-05 19:17:46 i att skriva,

I går hann jag med ett ABSolution-pass med Fredrik innan jag åkte iväg till min skrivgrupp! Det var femte träffen och även fast det alltid är nervöst, är det samtidigt så jäkla lyxigt. Vi käkar god middag och babblar om det som hänt sen sist, gör te, plockar fram choklad och sen sätter vi igång. 25-30 min per person och text! Vi har även sagt att vi får säga vad vi vill ha för kritik per gång. Typ bara snälla ord, grammatik, hur känns karaktärerna, funkar dialogerna, är allt skit? Osv. 

Till denna gång hade jag skickat med två scener och de fick fokusera på min ena karaktär, ifall hon kommer fram på ett tydligt sätt. Samt valfria reflektioner. Och jag fick mycket fina ord och förslag på förbättringar :)))) längtar till min kommande skriv-helg!

Att jag valde att hoppa in i den här gruppen är bland det bästa som hänt 2017! Och att mitt skrivande fått det här utrymmet i mitt liv, vardag och hjärna. <3

(null)

(null)

Aktivt kol

Publicerad 2017-12-04 07:41:47 i feminism, genus osv.,

Det är en sak som jag inte förstår och som jag liksom inte heller vill förstå. Kanske också för att det krockar med mitt egna beteende: men när blev folk så jävla intresserade av hudvård? Typ alla bloggar/poddar jag följer är som frälsta av krämer, syror, masker, smet och tusen produkter. När väcktes det intresset? Och när blev det en feministisk fråga? 

Att prata yta och feminism kan jag inte ens gå in på för det finns så mycket konflikter i mitt eget huvud att jag aldrig blir klok på mig själv. En kort sammanfattning: min grundtanke är att alla ska få utöva/identifiera/tänka kring sitt eget sätt att skapa och vara feminist. Och allt är av lika värde. Alla frågor och handlingar ska få plats. Dvs folk som är femme och använder rött läppstift som metod är lika värde dom som inte sminkar sig alls. Osv. Och även fast jag tycker att alla ska få göra som dom vill, så är det ändå något i mig som skaver. Det skaver i mig när jag tänker på all industri som finns kring utseende, kroppsbehåring, rynkor, vikt, smink och egentid. Och vilka den riktar sig till. Vi kan liksom aldrig komma ifrån det, hur mycket vi än intalar oss att det inte är så. 

Ibland kan det bara krocka i mig när jag tänker på hur våra olika beteenden ser ut och vad vi lär oss att tycka om/ha intresse för. Och hur mycket dubbel bestraffning det finns kopplat till allt detta. Det utövar jag ju på mig själv dagligen eftersom jag är en aktiv del i det hela. Och ibland händer det att jag landar i tankar som "men är det så jävla farligt då?" Och ja, det kan det ju vara. Om en inser en dag att en lagt alldeles för mycket tid på sitt utseende för att pleasa andra istället för att läsa/träna/utöva lerduveskytte. Eller om inser att en aldrig gjort det för sin egen skull, vad det nu innebär. Och ibland landar det i att jag tänker på folks utrymme i hjärnan. Eftersom jag saknar all information om hudvård, lotions, syror och skit - vad har jag då sparat i min hjärna? När brast skapandet av det intresset hos mig? Och vem kan säga att det är bättre?

Egentligen ville jag bara berätta om min nya mask som innehåller "aktivt kol", men nu fick ni istället en kort genomgång av mina tankar kring utseende, kapitalism och genus :)))
(null)

(null)Våldets historia

Publicerad 2017-12-03 14:09:42 i böcker, hbtqi,

Jag och Jon har en bokklubb och den andra boken vi valt är Våldets historia av Èdouard Louis. Den ges ut av Wahlström & Widstrand, tack för läsexet!  
 
Jag kan väl börja med att slänga in en TW. Boken handlar om våldtäkt och det förekommer beskrivningar av själva våldtäkten, undersöknigen efteråt och kroppens reaktioner efteråt. Det är inte överdrivet detaljerat som jag upplever att det kan vara när en kvinna blir våldtagen av en man, men några scener var vidriga.
 
Boken handlar om Èdourad som är på väg hem och träffar en man, Reda (icke att missta för det svenska ordet reda som jag gjorde med namnet Sorg i en annan fransk bok.) Reda följer med upp, de ligger och innan han går vänder det och Reda våldtar Èdouard. Detta är ingen spoiler utan står på baksidan.
 
Och sen får vi följa vad som händer efteråt. Dels genom hans egna berättelse, dels genom hans systers berättelse för sin man. Det tog mig ganska lång tid att fatta det, men det var snyggt skrivet när jag väl fattade det. Èdouard diskuterar mycket med sig själv om vad som är rätt, vad han förväntas göra, vad Reda kanske tänker/känner, om han ska anmäla eller inte, hur poliser och läkare behandlar honom. Och det är riktigt intressant och vidrigt beskrivet. Skillnaden mellan vad han själv vill göra och vad han gör för att det förväntas av honom, det beskrivs riktigt bra. 
 
Det som är riktigt smärtsamt att läsa är hur han blir behandlad av vården och poliser. Det är nog det som känns mest trovärdigt och det som stämmer mest med mina fördomar om hur män som blivit våldtagna blir bemötta. Detta i kombination med att han inte är säker på hur han ska göra och vad han gör för att andra vill det. Han äger inte sina egna val och han har liksom inte riktigt rätt att bestämma över hur han ska göra. För alla i hans närvaro vet redan vad som är bäst för honom i alla situationer. Han får inte ha sin egen åsikt och han får inte bestämma över sitt eget liv. Och det är så jäkla bra skrivet. Avsnitten när det är han själv som är huvudperson och det är hans egna tankar är bättre än när systern återberättar för sin man, får då läggs ju hennes filter på. 
 
Jag skulle rekommendera den för folk som vill läsa en intressant bok om våldtäkt ur ett annat perspektiv än det en är van vid. Om en har svårt för att läsa om sexuella övergrepp och allt som rör det så ska en skippa denna bok. Den är kort och delvis väldigt bra skriven. Våldets historia får fyra av fem palmer. 
 Författaren Èdouard Louis

Mitt skrivande

Publicerad 2017-12-01 07:43:15 i att skriva,

Jag hade ju någon plan om 2000 ord om dagen fram till jul? Haha, har jag ens träffat mig själv? Även fast jag gått ner i tid har den tiden hamnat främst på matlagning och körkortet. Och inte så mycket skrivande. Så nu har jag skrivit in det i kalendern, att den dagen ska minst en timme avsättas till skrivande. Och det är flera anledningar till det:
  • Min historia är fortfarande så jävla bra! Jag blir på riktigt hög på min egen historia.
  • Orden finns där. När jag väl skriver så kommer det 800 i ett svep. 
  • Min hjärna och kropp mår så bra av att skriva.
  • Jag älskar att identifiera mig som en skrivande person. Det är inte krångligare än så. Jag gillar verkligen att tänka på mig själv som skrivande. 

Kanske ska jag införa en skriv-timme varje morgon innan jobbet? Eller en halvtimme varje kväll? Eller tre kvällar i veckan där jag öppnar dokumentet? Det får lösa sig på något sätt. I går skrev jag 896 ord på 30 min som åkte iväg till min skrivgrupp. Orden bara kom och jag utvecklade två gamla scener till något bra. (Jag räknar som bra när jag själv känner saker när jag läser om det!) På måndag har vi femte träffen med skrivgruppen och jag är så pirrig!! Det är sån lyx att få ägna flera timmar åt skrivande och diskussion. <3 

Om

Min profilbild

Caro Wikbro Carlén

jag arbetar som sexualupplysare och har huvudfokus hivprevention och säkrare sex. förutom det gillar jag att läsa, feminism, hångla med min donna, mina queens, New York, att äta, vettiga serier, genus, att resa och att diskutera. och det är ungefär det jag bloggar om.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela