Kajsas fisk

Jag och E åt lunch ihop innan hon skulle till Karlstad och jag till Rom, på Kajsas Fisk! Det ligger på bottenplan inne i Hötorgshallen och jag blir alltid lika nostalgisk när jag är där. Det är samma blandade doft som när en var liten! Det doftar kött, kaffebönor, fisk, is, lagad mat och något sött? Har doftat samma sak i alla  år. 


Och när vi satt inne på Kajsas fisk fick jag flashbacks från barndomen och messade mamma direkt. Det visade sig att det var första restaurangen hon och papp gick på ihop! <33 och första restaurangen som jag och syrran fick gå på! Vi brukade tydligen gå dit på lördagarna :')) 

Jag älskar sånt! Det är samma med Grill Ruby som är mitt och E's favvoställen, det var ett av mamma och pappas favvo-ställen  <3 

Oavsett om ni blir rörda av historien eller ej, kan jag varmt rekommendera Kajsas fisk. Jag äter ju sällan ute eftersom jag knappt blir mätt och tycker det mesta är vansinnigt dyrt/halv-gott. Men detta ställe kan jag rekommendera. Deras fiskgryta kostar 110kr och resten av dagens kostar 120kr! 


Bokmässan

Det här är första året på 13 år som jag inte åker ner till Bokmässan i Göteborg, helt galet! Så många timmar som jag ägnat åt att mingla runt på mässgolven, druckit drinkar på Park, stått i signeringsköer och babblat med författare jag älskar. Första gången jag åkte ner gick jag på THG och jag missade skolfotograferingen, men det var det värt. Jag lovade att hälsa till Jan Guillou från Ernst, ägnade dagarna åt att titta på böcker och kvällarna åt att sitta på middagar med mamma som jag nickade till under. De kommande 10 åren kubbade jag med författare för Leopard förlag, sålde böcker, var med på seminarier och köpte böcker av alla mina favoritförfattare. 
 
Så många älskade författare jag kramat, diskuterat med, skålat med, babblat med och öst ur mitt hjärta inför. Erica Jong, Martina Haag, Christoffer Carlsson, Mian Lodalen, Sara Lövestam, Denise Rudberg, Caitlin Moran, Elin Ek, Conchita Wurst, Jessica Schiefauer, Annika Lantz, Mats Strandberg, Maria Sveland, Gösta Ekman och Katarina Wennstam. <3333 
 
Det finns några olika anledningar till att jag inte åker ner. Dels vill jag inte stötta en mässa som välkomnar nazister. Dels hade jag blandat ihop datumen och hade inte direkt koll på när mässan var. Dessutom skulle jag och E gå om varandra ännu mer och inte ses på två veckor. Men det där med nazisterna väger tyngst. Om mässan tar avstånd på riktigt nästa år kan jag tänka mig att åka ner som besökare. Tänk va, slippa springa, utan bara sakta mingla runt bland alla böcker och författare. Sicken dröm. 
 
 

Fyrvaktaren

Nu har jag läst klart den sjunde delen i serien om Fjällbacka. Här kan du läsa om del ettdel tvådel tredel fyra
del fem,  och del sex. Camilla Läckberg har skrivit böckerna om Erica Falck och Patrik Hedström som ges ut av Månpocket. Fyrvaktaren är del nummer sju.
 
Och jag insåg ganska direkt att jag redan hade läst den den här boken. Och att jag mindes själva upplösningen gällande den historiska biten, men inte nutidshistorien. Så det var ju lite tråkigt att jag visste vad som väntade. Men jag läste ut boken ändå och den var ju bra! Falck är föräldrarledig med tvillingarna och har paus i författandet, både hon och Anna överlevde bilolyckan i förra boken men inte Annas och Dans barn.
 
Ett av bokens teman är mäns våld mot kvinnor och det är inga direkt detaljer, utan Läckberg är mer på ytan och skrapar. Det är några scener från ett skyddat boende och om en kvinna på flykt med sina barn. Men jag hade velat ha mer om detta. Mäns våld mot kvinnor är ett otroligt viktigt ämne som tas upp på ett ganska väntat sätt. Det är en kvinna på flykt och Patrik är såklart förkrossad över detta och kan inte fatta hur män kan begå brott mot kvinnor eller barn.
- och det är ju ofta så. Män kan inte förstå varför andra män slår? Män kan inte förstå hur vuxna män kan slå barn? Män fattar inte varför det behövs så många kvinnojourer?
 
Och det är ju ofta så. Män tvingar dagligen kvinnor och barn på flykt. Kvinnojourer och skyddade boenden är ständigt överfulla och är alltid i behov av resurser. Män utnyttjar, slår, våldtar, hotar, dödar, skadar och förstör kvinnor. Det sker ständigt och det är inget som går att blunda för. Så det faller ganska platt hos mig när Patrik ser sina barn framför sig och är helt oförstående kring detta. För hur kan folk fortfarande ha svårt att fatta hur accepterat mäns våld mot kvinnor och barn är i vårt samhälle? Det är för mig något helt ofattbart. 
 
Hur som helst, Falck kämpar på med sina tvillingar och forskar om en spök-ö, och lyckas såklart lägga sig i pågående mordutredningar och lösa hela skiten. Precis som de andra böcker. Och precis som de andra böckerna är det något som "glömts bort" eller "fallit i glömska". Men jag börjar vänja mig vid upplägget nu. Bara tre böcker kvar. Fyrvaktaren får tre av fem palmer. 
 

få igång mensen

Jag fick till ett supersnabbt telefonmöte med vår gynekolog i fredags under henoms lunchrast, så på 45 sekunder blankt hann vi gå igenom min menscykel, hur den förändrats de tre senaste åren och spekulera i när min mens eventuellt kommer tillbaka. I fredags var jag 23 dagar sen, och det tyckte hen var alldeles för länge. Så istället för att kanske vänta ytterligare 1-3 månader så kommer jag få Primolut Nor.

Det är tabletter som kickar igång mensen fastän kroppen inte riktigt vill? Så kroppen kommer tillbaka till en menscykel ändå. Det går att använda tabletterna av flera olika anledningar, men på det sättet jag ska äta det (2 gånger om dagen i tio dagar) kommer jag att få mens typ 4 dagar efter att jag avslutat en dos. Och när jag väl fått min mens kan de andra undersökningarna fortsätta som planerat, och därefter fortsätter vi med möte 2-4 av utredningen :))))  

 

Jag älskar appen Timehop, nästan dagligen blir en påmind om sånna här gulliga minnen