två serier ni måste se

Här kommer en blandning av sött och salt. Eller snarare feminism/dystopi/ångest-kinderägg och dessertävling på en helt bisarr nivå!
 
Zumbo´s Just desserts: tänk er en blandning av Willy Wonka och Leila Lindholm! Det är en australiensisk dessert-serie där de ska göra helt sjuka saker av socker. Det är kladdigt, svettigt, fantasifullt och helt magiskt. Dom som tävlar är dessertmästare som alla är fantastiskt duktiga. Men Zumbo är helt magisk och tänker på ett helt annat sätt. Allt ser helt fantastiskt ut och en vill typ äta allt. Finns på netflix. 
 
The Handmaid´s tale. Baserad på en bok av Margaret Atwood. Behöver jag ens förklara den här serien? Alla har väl redan sett den? Om inte: se den. En feministisk dystopi som typ skulle kunna ske när som helst. Vissa delar av det som sker i serien sker redan runt om i världen. Den handlar om en värld där män har all makt över kvinnor.  Det är en tid när folk inte blir gravida och befolkningen är hotad. Lösningen: Vissa kvinnor har en roll - att föda barn åt andra kvinnor. De är tillfångatagna mot sin vilja, blir regelbundet våldtagna och misshandlade. Och alla kvinnor styrs med järnhand av män, en liten grupp män såklart. Serien är riktigt rå och brutal, men så jävla viktig. Den finns på HBO.
 
Och två bubblare som vi följer slaviskt är: Första dejten på SVT och Bachelor på tv4. Tips tips! 

VG = fest!

Min stora hobby här i livet är nog att fira saker! Jag firar hellre en sak för tidigt och för mycket, än inte firar alls. Och hellre att jag firar något som kanske går åt helvete, då har jag ju ändå fått fira något och njutit av det ändå :))))

Och min frus(!!!!) bästa sida är nog att hon också älskar att fira! Eller snarare att njuta även en grå tisdag. Så i går firade vi att hon är ett geni som fått VG på en mattetenta! Herre Gud, jag har nog aldrig fått VG på en matte-tenta? Min hjärna är nog inte konstruerad så. Till skillnad från hon då som är ett geni! Och hon fick välja upplägget som blev typ såhär: 
- bakning av två sorters lussebullar 
- hemmagjord skagenröra till middag
- sista avsnitten av Handmaids tail

(null)

(null)

(null)
Överlevnadskit

Jag har ju läst en del böcker om sockerfritt, gröna blad och antioxidanter. Min nya grej är denna gula mix bestående av:
- vatten
- riven färsk gurkmeja
- riven färsk ingefära 
- några droppar avokadoolja
- cayennepeppar
- svartpeppar
- citronsaft

Ba blanda allt och ta stora klunkar! Min plan är att vara frisk fram tills att uteserveringarna plockas fram igen. 
(null)

(null)

Griffins steakhouse

I typ augusti bokade vi in en dejt-helg, som var nu i helgen! Hon fick planera allt, även om jag visste om att jag skulle bli överraskad så jag gått och längtat sen vi bokade in det. Och jag älskar att boka in saker långt fram, liksom gå och längta, planera och ha något att se fram emot.

Och vi började dejten med brunch på Griffins steakhouse vid Cityterminalen. Det var första gången för oss båda och det var helt otroligt gott. Mycket kalla sallader, charkuterier, ostar, fantastiska pommes och tryffelaioli!! Och många olika sorters kött. Skulle dock inte tipsa vegos om detta ställe, knappast värt pengarna för blomkålsgratäng (som iofs var magisk) och pommes! Men om du äter kött - gå loss! Det fanns en laxrätt och en räksallad med avokado och mango. Men tyvärr inget mer matigt som var vego. 
Efterrättsbordet var maffigt, det fanns allt! <3 och det var så jävla kul att bara äta gott och prata i några timmar. Jag tröttnar inte på att hänga med denna där :))))

Efter brunchen gick vi till Livrustkammaren och sen såg vi 6 avsnitt av Gifta vid första ögonkastet, Australien. 

Griffins steakhouse får fyra av fem! 
Helgen i stort får fem av fem!
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)


Happy Food

Jag har läst ännu en bok om kost och tarmfloran som heter Happy Food, om hur mat och lycka hänger ihop! Hurra! Det är  Niklas Ekstedt och Henrik Ennart som gått samman och blandar vetenskap, goda recept och intervjuer. + massa, massa fakta om grönsaker, fibrer, bakterier, tarmfloran och psykiskt mående. Det är bokförlaget  Bookmark som ger ut boken. 
 
Niklas Ekstedt är kock och har varit en idol i många år. Det är något med hur han pratar som jag fastnade för för hundra år sen när jag och mamma följde matlagningsprogram. Plus att han kickade ju ut Punk Royale efter deras rassiga efterrätt de skulle servera på Kåken. Henrik Ennart kände jag till svagt sedan tidigare, men nu har jag lärt mig att han är vetenskapsjournalist med fokus på hälsa, livsstil och mående. 
 
Och jag tycker att det är så himla intressant!! Jag tänker att boken finns till för flera olika målgrupper. 
1) personer som vill lära sig mer om grönsaker och typ äta mer än gurka och tomat
2) människor som vill dra ner på köttet och öka med grönsakerna och få inspo
3) folk som kanske fattat att tarmfloran kan påverka måendet. Eller iaf reagerar när en äter kass mat genom jobbiga toabesök, blodsockerfall, finnar, håravfall osv. 
4) dom som mår bra av att äta saker som är bra för kroppen! Som får en lugnare hjärna, hjärta, mage av att veta äta saker som kroppen mår bra av
5) vetenskapsnördarna som gillar att förstå sambanden mellan rödbetsjuice och fysisk prestation
 
Typ så. Eller så tillhör du bara gruppen människor som fattar att cancer bli vanligare, psykisk ohälsa ökar, vi blir sjukare och mycket forskning visar på att vi kan öka våra odds med saker vi äter och dricker. Jag tillhör kategori 4 och mår bättre av att veta att jag kan påverka min hälsa med saker jag äter. Sen kan en ju såklart inte veta hur mycket gener, miljö, tibetanska munkar och sömnvanor påverkar. Men min hjärna mår bra av att skippa vissa saker och äta andra saker. 
 
Och jag kan verkligen rekommendera den här till dig som vill lära dig mer om hur tarmbakterier kan påverka vårt mående och vår hälsa. Boken är väldigt välskriven, pedagogisk och lättförståelig. Du behöver typ veta skillnaden på en gurka och en zucchini. Men mer grundkunskap än så behövs inte. Det är mycket bilder, listor, pedagogiskt och jäkligt snyggt skrivet. 
 
Happy Food får fem av fem palmer. <3 Jag hoppas det kommer en tillhörande kokbok också :))))