sexualupplysare och bokälskare

två serier ni måste se

Publicerad 2017-11-27 07:38:00 i min vardag,

Här kommer en blandning av sött och salt. Eller snarare feminism/dystopi/ångest-kinderägg och dessertävling på en helt bisarr nivå!
 
Zumbo´s Just desserts: tänk er en blandning av Willy Wonka och Leila Lindholm! Det är en australiensisk dessert-serie där de ska göra helt sjuka saker av socker. Det är kladdigt, svettigt, fantasifullt och helt magiskt. Dom som tävlar är dessertmästare som alla är fantastiskt duktiga. Men Zumbo är helt magisk och tänker på ett helt annat sätt. Allt ser helt fantastiskt ut och en vill typ äta allt. Finns på netflix. 
 
The Handmaid´s tale. Baserad på en bok av Margaret Atwood. Behöver jag ens förklara den här serien? Alla har väl redan sett den? Om inte: se den. En feministisk dystopi som typ skulle kunna ske när som helst. Vissa delar av det som sker i serien sker redan runt om i världen. Den handlar om en värld där män har all makt över kvinnor.  Det är en tid när folk inte blir gravida och befolkningen är hotad. Lösningen: Vissa kvinnor har en roll - att föda barn åt andra kvinnor. De är tillfångatagna mot sin vilja, blir regelbundet våldtagna och misshandlade. Och alla kvinnor styrs med järnhand av män, en liten grupp män såklart. Serien är riktigt rå och brutal, men så jävla viktig. Den finns på HBO.
 
Och två bubblare som vi följer slaviskt är: Första dejten på SVT och Bachelor på tv4. Tips tips! 

VG = fest!

Publicerad 2017-11-22 20:54:37 i min vardag,

Min stora hobby här i livet är nog att fira saker! Jag firar hellre en sak för tidigt och för mycket, än inte firar alls. Och hellre att jag firar något som kanske går åt helvete, då har jag ju ändå fått fira något och njutit av det ändå :))))

Och min frus(!!!!) bästa sida är nog att hon också älskar att fira! Eller snarare att njuta även en grå tisdag. Så i går firade vi att hon är ett geni som fått VG på en mattetenta! Herre Gud, jag har nog aldrig fått VG på en matte-tenta? Min hjärna är nog inte konstruerad så. Till skillnad från hon då som är ett geni! Och hon fick välja upplägget som blev typ såhär: 
- bakning av två sorters lussebullar 
- hemmagjord skagenröra till middag
- sista avsnitten av Handmaids tail

(null)

(null)

(null)
Överlevnadskit

Publicerad 2017-11-21 07:00:56 i min vardag,

Jag har ju läst en del böcker om sockerfritt, gröna blad och antioxidanter. Min nya grej är denna gula mix bestående av:
- vatten
- riven färsk gurkmeja
- riven färsk ingefära 
- några droppar avokadoolja
- cayennepeppar
- svartpeppar
- citronsaft

Ba blanda allt och ta stora klunkar! Min plan är att vara frisk fram tills att uteserveringarna plockas fram igen. 
(null)

(null)

Griffins steakhouse

Publicerad 2017-11-20 22:29:15 i kärlek,

I typ augusti bokade vi in en dejt-helg, som var nu i helgen! Hon fick planera allt, även om jag visste om att jag skulle bli överraskad så jag gått och längtat sen vi bokade in det. Och jag älskar att boka in saker långt fram, liksom gå och längta, planera och ha något att se fram emot.

Och vi började dejten med brunch på Griffins steakhouse vid Cityterminalen. Det var första gången för oss båda och det var helt otroligt gott. Mycket kalla sallader, charkuterier, ostar, fantastiska pommes och tryffelaioli!! Och många olika sorters kött. Skulle dock inte tipsa vegos om detta ställe, knappast värt pengarna för blomkålsgratäng (som iofs var magisk) och pommes! Men om du äter kött - gå loss! Det fanns en laxrätt och en räksallad med avokado och mango. Men tyvärr inget mer matigt som var vego. 
Efterrättsbordet var maffigt, det fanns allt! <3 och det var så jävla kul att bara äta gott och prata i några timmar. Jag tröttnar inte på att hänga med denna där :))))

Efter brunchen gick vi till Livrustkammaren och sen såg vi 6 avsnitt av Gifta vid första ögonkastet, Australien. 

Griffins steakhouse får fyra av fem! 
Helgen i stort får fem av fem!
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)


Happy Food

Publicerad 2017-11-19 07:03:00 i böcker,

Jag har läst ännu en bok om kost och tarmfloran som heter Happy Food, om hur mat och lycka hänger ihop! Hurra! Det är  Niklas Ekstedt och Henrik Ennart som gått samman och blandar vetenskap, goda recept och intervjuer. + massa, massa fakta om grönsaker, fibrer, bakterier, tarmfloran och psykiskt mående. Det är bokförlaget  Bookmark som ger ut boken. 
 
Niklas Ekstedt är kock och har varit en idol i många år. Det är något med hur han pratar som jag fastnade för för hundra år sen när jag och mamma följde matlagningsprogram. Plus att han kickade ju ut Punk Royale efter deras rassiga efterrätt de skulle servera på Kåken. Henrik Ennart kände jag till svagt sedan tidigare, men nu har jag lärt mig att han är vetenskapsjournalist med fokus på hälsa, livsstil och mående. 
 
Och jag tycker att det är så himla intressant!! Jag tänker att boken finns till för flera olika målgrupper. 
1) personer som vill lära sig mer om grönsaker och typ äta mer än gurka och tomat
2) människor som vill dra ner på köttet och öka med grönsakerna och få inspo
3) folk som kanske fattat att tarmfloran kan påverka måendet. Eller iaf reagerar när en äter kass mat genom jobbiga toabesök, blodsockerfall, finnar, håravfall osv. 
4) dom som mår bra av att äta saker som är bra för kroppen! Som får en lugnare hjärna, hjärta, mage av att veta äta saker som kroppen mår bra av
5) vetenskapsnördarna som gillar att förstå sambanden mellan rödbetsjuice och fysisk prestation
 
Typ så. Eller så tillhör du bara gruppen människor som fattar att cancer bli vanligare, psykisk ohälsa ökar, vi blir sjukare och mycket forskning visar på att vi kan öka våra odds med saker vi äter och dricker. Jag tillhör kategori 4 och mår bättre av att veta att jag kan påverka min hälsa med saker jag äter. Sen kan en ju såklart inte veta hur mycket gener, miljö, tibetanska munkar och sömnvanor påverkar. Men min hjärna mår bra av att skippa vissa saker och äta andra saker. 
 
Och jag kan verkligen rekommendera den här till dig som vill lära dig mer om hur tarmbakterier kan påverka vårt mående och vår hälsa. Boken är väldigt välskriven, pedagogisk och lättförståelig. Du behöver typ veta skillnaden på en gurka och en zucchini. Men mer grundkunskap än så behövs inte. Det är mycket bilder, listor, pedagogiskt och jäkligt snyggt skrivet. 
 
Happy Food får fem av fem palmer. <3 Jag hoppas det kommer en tillhörande kokbok också :))))
 
 

Fyra månader

Publicerad 2017-11-17 23:47:48 i bröllop <3,

I veckan firade vi fyra månader som gifta! Tiden går så förbannat fort samtidigt som det känns som att jag typ satt i förrgår med bordsplacering/servettvikning/provbakning av småkakor. 

Fyra månader med dig, min älskade fru! Lyllo mig som får hänga med dig dagligen. Det finns fan ingen gräns för hur mycket jag kan älska dig <3333

Vi firade med räkor och hångel. Krävs knappast mer för en lyckad dejt :))
(null)

(null)

Bokfrukost

Publicerad 2017-11-15 09:14:38 i böcker,

Startar dagen på bästa sätt, som ett superlyxigt kinderägg:
- häng med Fridah
- lyxig frukost
- bokprat

(null)

(null)

Hot mojo

Publicerad 2017-11-13 19:15:58 i min vardag,

Jag har bytt från Friskis till sats och har ikväll varit på mitt tredje pass: Hot Mojo. 

En del av er kanske tänker på den onda i Power Puff Pinglorna? Ibland kändes instruktören så. Inte elak, men snarare orimlig. Det var alltså yoga, styrka och dynamiska rörelser i 38 graders värme. För att få gå på passet behövde en ha med sig två handdukar! Två! 

Och ja, det behövdes! Heliga Birgitta! Jag kände mig som en svettig servettvikning :)))) 
(null)

(null)

paket-dag

Publicerad 2017-11-12 07:01:00 i böcker,

Jag kom hem till två paket i måndags kväll! Jag och Hurre blev typ lika glada, han älskar att lägga sig på papper, karton, paket och lådor. Så direkt när jag packat upp paket brukar han få dom <3 
Våldets historia av Édouard Louis! Jag och Jon har den som bokklubbsbok och jag tror att den här är ca en miljon gånger bättre än den förra boken vi hade. 
Min fascination för tarmar, immunförsvar och gröna blad fortsätter! Så nu ska jag läsa Happy Food av Niklas Ekstedt och Henrik Ennart. Så pepp på den. Fotografen av Carina Bergfeldt är en lös fortsättning på Fadersmord som ligger högst i min läshög <3 
 
Jag är inne i ett sånt himla bra läsflow nu! Jag har ju varvat varannan Läckberg med någon annan bok och läser fakta, romaner och feministiska böcker. När jag är klar med sista Läckberg kommer jag nog börja med Harry Potter. Det var flera år sedan jag läste dom <3

Övningskörning

Publicerad 2017-11-11 07:37:50 i Sex osv., min vardag,

Det är så jävla kul att övningsköra igen! Och det här är väl mitt fjärde försök? Jag har haft två andra handledare och varit på fyra andra skolor, men det har inte gått. Nu i efterhand fattar jag ju varför. Det gick inte att få ihop körteori med 150% plugg + tre olika jobb. 

Men nu känns det annorlunda! Jag hör hur bilen låter och varför, jag fattar när Challe förklarar regler för mig och när jag läser körteorin så fattar jag! Jag har ju liksom fejkat när andra körlärare frågat saker och gissat mig fram. Men nu när jag ger körandet, teorin och allt annat tid, så lär jag mig på ett helt annat sätt! Haha, förmodligen logiskt för alla andra. Men det här är väl året jag gör en sak pt gången :))))))

Vi ska köra hela helgen och däremellan ska jag plugga körteori! #körkort2018

(null)

(null)


Gänget

Publicerad 2017-11-08 07:30:00 i böcker, feminism, genus osv., girls <3,

Jag har läst min stora idols Katarina Wennstams senaste roman som heter Gänget och den ges ut av Albert Bonniers förlag. Det är ännu en bok om kriminalinspektören Charlotta Lugn och målsägarbiträdet Shirin Nouri. 
Den här boken utspelar sig ett stenkast från min nästa arbetsplats, Det vita huset, precis innan Slussen går över till Henriksdal. Det kontorskomplexet nämns också i boken, vilket kändes lite obehagligt. Jag vet ju exakt var de olika brotten äger rum. Men men, tur att boken är inspirerad av verkligheten 
 
Nouri arbetar som i tidigare böcker med kvinnor som utsatts för mäns våld på olika sätt. Och Lugn som flyttats från sin tjänst i en tidigare bok och nu jobbar på trafikenheten, blir i denna bok inkopplad i ett fall där en man hittas mördad i en tunnel (den utanför mitt jobb). En kväll hör en gammal kompis till Nouri av sig och behöver hjälp med att hennes man som försvunnit. En gammal händelse som några försökt förtränga under många år har nu väckts till liv, och hotar att påverka hela gänget. Nutida händelser blandas upp med tillbakablickar. 
 
Samtidigt som allt detta pågår blir Nouri utsatt för häxjakt från högerextremt håll på olika hemsidor och bland kommentarerna blandas hot och hat. Dom scenerna är så briljanta! För det beskrivs hur enkelt det är för vem som helst att komma undan - och hur jävla lätt och ofta det sker att män trakasserar, hotar och hatar kvinnor via internet. Men också hur det kan påverka en mottagare på olika sätt. 
 
Temat för boken är som alltid med Wennstam mäns våld mot kvinnor på olika sätt. Och boken checkar för boxarna: våldtäkt, hat, hot, gruppvåldtäkt och misshandel. Även fast det är tunga ämnen och mycket detaljer, tillhör Wennstams böcker de som borde tillhöra obligatorisk läsning. Helvete vad bra det är. Hon är ju en av få författare som kan ta ett viktigt ämne, blanda in polisarbete, lite juridik och göra det lättillgängligt för läsaren. I den här boken får hon även med ett annat otroligt vikigt ämne: grupptryck. Hur det fungerar och vad det kan driva folk till. Det enda felet med den här boken är att den bara var på 303 sidor.
 
Gänget får fem av fem palmer.    
Queen Katarina Wennstam <3 

min skrivutmaning

Publicerad 2017-11-07 09:38:42 i att skriva,

Jag hade ju höstlov förra veckan och hade satt upp vissa mål som jag skulle klara. Mina mål var ju:
- skriva ett synopsis till min andra karaktär
- skriva klart beskrivningar för mina två huvudkaraktärer
- skriva dialog och fortsätta på mitt manus
- komma upp i 2000 ord om dagen 
 
 
Och om jag klarade det? JA! Jag skrev ett synopsis till min karaktär på första dagen och jag skrev klart båda mina huvudkaraktärer på måndag och tisdag. Och jag gick igenom allt jag skrivit innan och la in dialoger överallt. Och det är så jäkla kul att skriva dialog!! Mina karaktärer får liv, jag får lära känna dom på ett helt annat sätt och dom lever liksom vidare på ett annat sätt när dom också får prata. Och jag skrev vidare på manuset på flera olika ställen. Dels själva grundhistorien kom vidare + flera scener längre fram. Så jag hoppar lite när jag skriver, vilket känns bra. Då drivs liksom historien framåt samtidigt som jag fyller på längre fram. Det kanske låter krångligt, men jag har ju hela historien klar i huvudet, så det känns inte konstigt i mitt huvud.
 
Och häftigast av allt, jag kom upp i över 2000 ord om dagen! Det slutade på 14317 ord!! Helt galet mycket. OBS det var inte bara manus då, utan i den summan räknar jag med synopsis och karaktär också. Men ändå, helt galet. Just nu är mitt manus uppe i 60 a4. Hipp hurra och heja mig! <3 
 

Allt jag inte sa

Publicerad 2017-11-05 07:30:00 i böcker, girls <3,

Jag har läst en magisk bok!! Allt jag inte sa är skriven av Yrsa Walldén och ges ut av Vox. Vox är ett imprint till bokförlaget Opal.

Huvudkaraktären är från Malmö och har kommit in på en manus-utbildning i Falun. Där hamnar hon på ett studenthem och blir snabbt bästa kompis med Mårten och Sanna. Samt Dena. Det blir ganska snabbt klart att hon hellre vill vara ihop med Dena än hennes kompis. Men hur säger en till sin bästa kompis att en egentligen är kär? 

Boken är skriven ur jag-perspektiv och skriven om Dena som omnämns som du/dig genom hela boken. Och det är så förbannat bra skrivet att jag hinner bli både avundsjuk och kär på samma gång. Vissa meningar känns liksom innanför skinnet, ens artonåriga jag vaknar till liv och reagerar som huvudkaraktären och plötsligt började jag fundera på hur det var att vara kär första gången, första/tredje/elfte kyssen, förväntningar inför sex och alla miljoner känslor som fullkomligt tumlar runt i kroppen när en kär. Helvete vilken jävla upplevelse det är. Sen vill jag inte romantisera första kärleken för mycket, för exakt lika härligt det är med alla mysiga/svettiga/rosafluffiga känslorna – exakt lika vidrigt är det ju att inte veta vad den andra tänker eller smärtan när allt går åt helvete. Det är ju bedövande smärta. Och kanske är detta en spoiler – eller så fattar ni att det inte går att ha en bok med bara fluff. Bitarna om olycklig kärlek är förbannat bra. Jag känner tyngd i kroppen av att läsa dom.

 

Jag tror att det var länge sen jag kände så här mycket för en bok. Jag kände allt som karaktären kände, jag kände för att hon kände och jag kom ihåg hur jag kände kring första kyssen, första ligget, första/andra/sjunde kärleken. Ja jag är HSP och jag älskar ungdomsböcker/böcker med unga karaktärer just för att det är så pass mycket känslor.

Och det var länge sen jag läste en så pass rå bok? Eftersom karaktären är arton och är med om sin första kärlek + massa andra förändringar, så är alla känslor så stora! Och Wallden skriver så jävla bra. På riktigt bland det bästa jag läst om kärlek. För jag kunde känna så otroligt mycket med karaktären, och det var länge sen. Typ hela sommaren och hösten har jag läst böcker där jag himlat mig genom boken. Men den här träffade mig rätt i magen, hjärtat, tarmarna och kinderna.

 

Tack Walldén för en riktigt bra bok! Jag rekommenderar den till alla som vill läsa något riktigt bra om kärlek <3

Allt jag inte sa får fem av fem palmer <3

 Yrsa Walldén <33

mål, planer, drömmar

Publicerad 2017-11-04 17:46:49 i min vardag,

 
MÅL ATT UPPNÅ:
kortsiktigt: skriva typ 2000 ord om dagen året ut. Det får diffa lite hit och dit, men rå-manuset ska vara klart innan 2017 blir till 2018. Delta på alla skriv-träffar!
 
långsiktigt: att kunna skriva regelbundet och att fortsätta tycka att det är så roligt som jag gör nu! Och såklart att bli utgiven! (jag har redan planerat min releasefest! <3)
 
 
PLANER:
i november: Skriva, ha dejt-helg med min fru <3, starta söndagsklubb och träna. Är så pepp på att svettas, bygga muskler och yoga. :))))))
 
innan årsskiftet: planera en magisk nyårsafton, komma i mål med rå-manuset, få svar om vår kö-plats och fira alla advent.
 
 
DRÖMMER OM:
till 2018: en magisk bröllopsresa med E! Jag skulle vilja komma iväg på en weekend och en längre resa! Och bli klar med bokmanuset som ska skickas iväg :)))))) 
 
långsiktigt: planera fler resor! Jag vill åka på en resa med HT när vi fyller 30, jag vill åka på flera kompis-resor för att fira vår vänskap, jag vill åka till olika delar av USA, jag vill besöka Tokyo och jag vill besöka New York igen <3 

Furusundare skriver

Publicerad 2017-11-02 07:32:00 i att skriva,

Vi har haft träff nummer två och numera är vi fem i gruppen! Den här gruppen är bland det bästa som har hänt mig. Det är otroligt givande att få ta sitt skrivande på såhärt stort allvar, att ha fyra andra som har läst mina texter, får tycka till, komma med feedback/kritik och att få bolla tankar om sina egna texter. Vi går igenom karaktärer, dialog, tipsar om sidospår, ställer frågor, inflikar när vi själva inte fattar osv.
 
Och jag älskar det! Jag är såklart nervös inför varje träff, men samtidigt så jäkla pirrig! Det är en väldigt snäll grupp och vi får inför varje träff säga till vad vi vill att dom andra ska säga. Typ om en bara vill ha snäll kritik, om vi ska granska en viss karaktär, dialogen eller ösa på med spontana reflektioner. 
 
Jag har precis börjat väva in en till karaktär ur jag-perspektiv, så nu ska jag istället ha två personer ur jag-perspektiv. Till träff två hade dom fått läsa en text som innehöll båda personernas perspektiv och deras uppgift var att se om de kunde känna av att det var två personer. Dessa personer är ju olika på många sätt, tänker på olika sätt och det måste ju såklart vara skildnader rent textmässigt. Så det var deras uppgift att se om de fick känslan av två olika karaktärer. Utöver det så skulle dom gärna kommentera allt annat dom kom på som miljö, dialog, "övrig känsla" och om det är bra. 
 
Och ja, dom kunde se att det var skillnad på dessa personer, jag fick fint beröm för miljöbeskrivningar, mina karaktärer och att jag har ett väldigt rikt språk. Till nästa gång ska jag skriva mer dialoger och ge det utrymme :)) 
 
Tack lilla livet för att jag fått träffa dessa människor och för att jag har tagit mitt skrivande på allvar <3

Just nu är jag här

Publicerad 2017-11-01 07:30:00 i böcker, girls <3,

Jag har läst en bok som blivit tokhyllad som heter Just nu är jag här av Isabelle Ståhl, den ges ut av Natur & Kultur. Inledningsvis, intressant omslag. Jag har aldrig sett ett halvt omslag där titeln sticker igenom och täcks till hälften av någon gammal tavla. Intressant. (min mamma säger ofta intressant när hon tycker att hon någon är dum i huvudet/inte alls så jäkla intressant.)
 
Hur som helst, boken handlar om Elise som är 28 år, pluggar kultur/litteratur på universitet. Hon jobbar på något bemanningsföretag och hoppar in i lite olika butikar och bokhandlar. Ett tag får hon även jobb på en viss bokhandel på centralen. Och enligt baksidetexten och informationstexten så är hon alltid aktiv på tinder, tycker om äldre män och byter erfarenheter av antidepresseiva med sina vänner. - bara den texten borde fått mig att aldrig ens öppna boken. Ja, hon är på tinder, hon pratar om antidepp typ en gång och går på olika tabletter och droger när hon vill festa eller bara komma bort från allt. Och att hon gillar äldre män för att dom är som hästar? Har hon ens träffat en häst? 
 
Elise blir i alla fall intresserad av en i hennes klass, Victor. Och jag vet inte vem jag ogillade mest av dom två? Victor är arkitekt, bryter ihop ganska ofta. Tror att han är en trygg person men han mest gråter och blir arg när Elise är full eller har ångest. Elise har ångest, känner sig sjuk, vägrar att jobba, skriver på en bok och känner sig duktig när hon lagar mat och får beröm av honom. Hon sover dåligt, han sover alltid jättegott. Och dom är så jävla dåliga för varandra. Han vill ha barn - hon är ett jävla barn. Jag kunde inte relatera till något dom sa eller tänkte - och det gäller för hela boken! 
 
Jag ångrar nästan att jag läste den, för det känns i efterhand som slöseri med tid. Som ni förstår ska det bli superkul att diskutera den här med Jon, eftersom det är vår första bokcirkelbok :)))) 
 
Just nu är jag här får 1 av 5 palmer. Jag rekommenderar den typ inte till någon. Jo, om du är ett pretto som gillar att läsa topplisteböcker. 

Om

Min profilbild

Caro Wikbro Carlén

jag arbetar som sexualupplysare och har huvudfokus hivprevention och säkrare sex. förutom det gillar jag att läsa, feminism, hångla med min donna, mina queens, New York, att äta, vettiga serier, genus, att resa och att diskutera. och det är ungefär det jag bloggar om.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela