sexualupplysare och bokälskare

skriv-vecka

Publicerad 2017-10-31 07:02:00 i Sex osv.,

I går blev jag påmind om vilken magisk resa jag var på i somras. Vi var ju nästan en vecka i Furusund, skrev, hängde, bastade och bara njöt. Herre gud, egentligen är det ju helt galet att samla ett gäng främlingar på samma yta och förvänta sig att alla ska må bra och ha det gött. Men det funkade! Ännu en gång! I flera dagar skrev vi, utmanades, läste varandras texter och babblade flera timmar i sträck. Det var magiskt. 
 
Och pga flera jobbhelger i rad har jag en hög med komptimmar som måste plockas ut. Så jag ska vara hemma hela veckan och skriva. Mina mål är följande:
- skriva ett synopsis till min andra karaktär
- skriva klart beskrivningar för mina två huvudkaraktärer
- skriva dialog och fortsätta på mitt manus
- komma upp i 2000 ord om dagen 
 

Avslutande möte och tankar om vikt

Publicerad 2017-10-30 07:30:00 i bebis <3,

TRIGGER: om vikt och viktnedgång. 
 
Vi har varit på vårt sista möte under fertilitetsutredningen – och allt ser bra ut! Mina prover ser bra ut, jag har många starka ägg (tack vara PCOS) och alla blodprover såg bra ut. Och mina gynundersökningar visade också goda resultat. Inom en månad kommer vi få ett brev från fertilitetsavdelningen på Huddinge sjukhus med en bekräftelse om att vi fått en officiell kö-tid. Hipp hurra!! Jag är så jävla pirrig redan nu! Och som det ser ut nu är kö-tiden på 1 år och 5 månader :))))))))

Så om en räknar positivt skulle vi kunna ha en bebis vintern 2020! Det är ju helt galet! Ingen tid alls ju! <3333333

Det som också diskuterades var min vikt. Den här gynekologen tror inte på BMI, men vår barnmorska kan göra det. Och jag ligger över ”normalskalan” för vad jag ska väga kontra min längd. Ja men herre gud, stäm mig. Jag har alldeles för mycket muskler och alldeles för många kafferep i min historia. Vilket såklart påverkar min kropp. Detta i kombination med PCOS gör att jag har svårt för att gå ner i vikt. Jag vet inte hur många mil text jag läst om PCOS där typ alla hurtiga läkare tipsar om dieter hit och dieter dit. Att då få höra att jag behöver gå ner i vikt samtidigt som jag vet att jag har svårt för att gå ner i vikt pga PCOS så krockar det såklart inom mig. Jag har växlat mellan att vara skogstokig, känna skam, vara ledsen och vilja lägga om hela min kost och liv.

 

Nu har jag mest landat i att det är såhär jag ser ut. Jag kommer knappast bli längre, jag har bred röv och jag har mycket muskler. Jag har också många kak-kilon och det spelar liksom ingen roll att jag tränade 10 pass i veckan under hela året inför bröllopet/barn-kö. Jag gick bara upp i muskler och minskade en del i fett. Och det är så jag är. Och jag älskar min kropp <3 herre gud, jag har läkt ut hepatit c, jag kan skratta i flera timmar i sträck och jag kan få typ tio sorters orgasmer. Min kropp är magisk. Att sjukvården har sina mallar kan jag liksom inte rubba på, men jag kan inte heller skapa ännu mer kroppsförakt än det samhället redan serverar mig dagligen. Min taktik är följande: äta LCHF för det är vad forskningen säger är mest lämpat för PCOS. Jag har tagit bort socker och dragit ner på kött och lagt till mer grönsaker för det mår min hjärna och kropp allra bäst av. Typ så. 

Nu ska vi bara vänta tills dom hör av sig från Huddinge om vår köplats! Wiiie <33

Food Pharmacy

Publicerad 2017-10-29 07:30:00 i böcker, girls <3,

Food Pharmacy är skriven av Mia Clase och Lina Nertby Aurell, och den ges ut av Bonnier Fakta. Jag har ju lite svårt för ”mat-trender” när mat/smaker/djur/grönsaker trendar osv. Jag minns fortfarande när mina föräldrar var skilda och båda började äta ruccola och ville vara den som började med det först… Det var liksom ingen annan utom dom som tyckte om det, men båda ville ändå vara först <3 Nu typ 15 år senare är det ett gulligt minne och ruccola är ju faktiskt ganska gott.

Åter till mat-trender: läkare/psykologer/lekmän skriver ju artiklar, forskar och kastar pekpinnar åt höger och vänster jämt och ständigt. Och det finns ju alltid en sida som tycker en sak och en annan sida som tycker helt det motsatta. Ibland står ju industrier och myndigheter bakom det och ibland är det universitetsläkare som går loss. Plus massa tomtar som bara vill ha sin mening sagd. Och utöver det är så det oftast pengar som styr vilken forskning som utförs, omskrivs och hur den presenteras. Men vad det gäller Food Pharmacy så är jag fast, såld, knockad tiltad och nollad.

 

Jag har sen en tid tillbaka fått någon slags dödsångest. Jag kan tänka på hur jävla tråkigt det vore om jag dog. Eller blev sjuk. Och det påverkar mig mer än jag vill. Men, denna bok blev liksom ett litet plåster på såren (ja jag vet att en bok kanske inte kan lösa alla problem här i världen, men just nu funkar det). För när jag äter saker som jag vet att min kropp mår bra av, som förebygger cancer, hjärt/kärlsjukdomer, MS, diabetes osv – då mår min hjärna bra. Jag är inte en krångligare person än så. Detsamma gäller träning: vet jag att jag tränar det som kroppen mår bra av och som är förebyggande – ja då mår min hjärna också bra!

Boken är sprängfylld med fakta om tarmarna, immunförsvaret, fibrer, nyttigheter och saker som en helst ska skippa om en inte vill underhålla en kronisk tarminflammation. Och jag tänker inte ens försöka försvara mig kring detta – jag har cancer i släkten på båda sidorna + massa annat jox. Mängder av forskning visar att socker är en bidragande faktor till cancer. = min hjärna är lugnare och mår bättre av att jag skippar socker.Dessutom är mitt humör både roligare och bättre utan sockerdippar. Utöver socker ska en skippa rött kött (för miljö och förebyggande mot sjukdomar), inte steka exakt allt, äta tre olika grönsaker till varje måltid och öka mängden fiber.

 

Kanske håller detta i en vecka? Kanske köttar jag på fram till semmel-tiden? Kanske kör jag på så länge min hjärna mår bra och jag slipper tänka på framtida sjukdomar. Mina enda tips är egentligen: vill du lära dig mer om immunförsvaret och tarmbakterier: läs boken! Vill du hjälpa djur/natur/dig själv – dra ner på mängden rött kött och skippa socker. 

Food Pharmacy får fem av fem palmer

Mina nya idoler Mia Clase och Lina Nertby Aurell <3 

Örebronx

Publicerad 2017-10-28 13:30:26 i Sex osv., hbtqi,

Jag och Filip hänger i Örebro på RFSLs höstkonferens och ska hålla två heldagsutbildningar! Det är så sällan jag håller utbildningar nu för tiden att jag alltid blir pirrig inför varje tillfälle. Men det är ändå lite härligt? Jag blir nog inte en större kicksökare än så :)))

Vi kommer att utbilda om hiv, könssjukdomar, lustanatomi, säkrar sex, fin & fulsex, samtalsmetoder och tusen saker till. Önska oss lycka till!
(null)

(null)

(null)

Komp

Publicerad 2017-10-24 09:03:44 i Sex osv., min vardag,

I går ägnade jag dagen åt att leka söndag. Eftersom vi hade utbildning i söndags kompade jag i går. Och jag har blivit riktigt bra på att ha helg. Fördriva dagen med att läsa, träna, bada och skriva. Exakt vad jag behövde :)))

Jag har börjat läsa Food pharmacy och är helt fast. Det är så intressant att läsa om hur kroppen fungerar och påverkas av hur vi äter. 


På kvällen hade vi Skrivträff nummer två, men det får ett eget inlägg. <3 (null)

(null)

(null)

bokstopp, snart <3

Publicerad 2017-10-22 19:39:10 i böcker,

Jag och E var och hälsade på en kollega som snart går på föräldrarledighet <33 och jag passade på att länsa både deras läsex-hylla och köpa hem några böcker jag verkligen suktat efter. E och jag har ju väldigt olika boksmak. Vi har läst en del flat-böcker gemensamt som typ Mian Lodalen och Louise Boije af Gennäs såklart <333 Utöver dom författarna har jag läst mest ungdomsböcker medan E gillar Sarah Waters som jag aldrig läst. Sen gillar hon mer faktaböcker, medan jag gillar allt från deckare till chiclit :))))
 
Men det är ju mitt bästa nöje, att strosa i bokhandlar med henne. Jag har ju verkligen romantiserat det till max att plocka böcker ihop, läsa samma böcker och diskutera. Tråkigt att vi inte alltid har samma smak. :´))))
 
Ni kan ju gissa vilka böcker som tillhör vem :)))) Jag tror att Harry Potter blir nästa serie när jag är klar med Läckberg.  
Och dom här fyra fick jag med mig hem från deras läsex. Jag är så peppad på alla fyra! Vill bara avboka hela kalendern och läsa varje kväll. Ska nog bli mitt mål för november. <3 
 
Nu till något helt annat - vi har infört köpstopp. Med start i dag och ett halvår framöver har jag köpstopp gällande böcker och hon gällande teknik. Jag har en miljard böcker i min läshög och hon har garanterat alla teknikprylar hon/vi behöver. Det kommer nog gå toppen :)))
 
ps. även fast jag har köpstopp tar jag fortfarande emot läsex från förlag! 

Furusundare skriver

Publicerad 2017-10-19 07:00:00 i att skriva,

Nu är vi igång med vår skrivgrupp Furusundare skriver! Vi är fyra pers från skrivarresan som ägde rum i juni, som nu har planerat in träffar för resten av hösten. Upplägget är följande: till första träffen skickade vi synopsis (om vi har något) + max fem sidor. En vecka senare träffades vi och varje person fick trettio min var. Det var helt sjukt peppigt, pirrigt och fantastiskt.
 
Till kommande träffar kommer vi ha deadlines på torsdagar och måndagen efter ses vi. Och träffarna är varannan vecka. Vi får även välja att skicka samma scen flera gånger eller skicka olika material varje gång.  
 
Det är första gången som jag gjort något liknande och det var otroligt upplyftande och stärkande att få höra vad andra personer tycker om mina texter. Det är ju mina ord som jag kastat i en ordning som jag tycker är rimligt, att då få ge det till andra som ska läsa och tycka till är såklart väldigt blottande. Men fantastiskt fint att få diskutera det ihop med andra. Och en nästan berusande känsla att få höra att jag lyckats väcka känslor hos andra. Det var det allra bästa och finaste. <33
 

Lejontämjaren

Publicerad 2017-10-18 07:00:00 i böcker, girls <3,

 
Nu har jag läst del nio av tio i Camilla Läckbergs serie om Erica Falck, hennes man Patrik och poliserna i Tanumshede. Lejontämjaren ges ut av Månpocket. Vill ni läsa alla andra recensioner av de åtta tidigare böckerna får ni söka på flika till höger :))) 
 
Det här är nog den blodigaste och vidrigaste boken i serien. Men också den bok där jag gissade tidigast och som visade sig vara rätt de fem sista sidorna. För det är ju så Läckberg skriver. Någon är försvunnen eller hittad mördad, undersökningen + Falcks bokskrivande pågår i 250-300 sidor och sen när det är fem-tio sidor kvar sker upplösningen och alla bitar en förstod redan på sida 17, 34 och 62 visar sig vara korrekta. :)))
 
I den här boken är det unga tjejer som försvunnit från olika platser/polisdistrikt och dom försöker hitta en röd tråd när en ung tjej hittas död. Självklart lägger sig Falck i och hjälper till på sitt vis. Hon är mitt uppe i resarch inför en bok om ett mordfall där en kvinna är dömd för att ha mördat sin man. Den här kvinnan har aldrig berättat om vad som hände, aldrig tagit emot besök eller yttrat något om händelsen - tills nu när Falck vill skriva en bok fallet.
 
Nu kan jag inte skriva mer om de olika fallen, för då kommer jag bara avslöja viktiga detaljer. Så förutom dessa händelser får en följa Anna som fortfarande mår dåligt över att hon låg med en annan man i förra boken. Jag vet inte vad ni känner kring otrohet, men hur länge kan man straffa en annan människa för att den varit otrogen en gång? Det har pågått i två böcker nu och börjar bli lite tröttsamt. Om ett ligg på fyllan när en mår psykiskt dåligt är något som håller en vaken om nätterna och skapar ångestvågor i en - då har en ett ganska enkelt liv. :) 
 
Något som jag tycker är roligt är att Patriks mamma Kristina äntligen har träffat någon som är händig och härlig. Och det är roande att se hur Patrik reagerar när hans vuxna mamma går vidare, dejtar, träffar en annan man än hans pappa (som är död) och typ öppet visar sina kärlekskänslor för resten av familjen. Heja Kristina som äntligen gått vidare! Och jag undrade under alla scener om vuxna män reagerar såhär när mammor hittar någon ny? Att dom känner sig hotade och kränkta i sin manlighet när det kommer in någon annan som kan spika något i hemmet, som kan göra mamman lycklig eller när en inte längre är högst upp i hierarkin. Lustigt och intressant på samma gång. 
 
Den här boken innehåller en del vidriga scener, så den är inte lika mysig som dom andra böckerna. Det är också en hel del läskiga karaktärer som beskrivs riktigt bra. Flera gånger kom jag på mig själv att vara äcklad och rynka ögonbrynen över hur vidriga människor kan vara mot varandra. Så om du inte vill spä på ångest-kontot ska du kanske testa en annan Läckberg. Lejontämjaren får tre av fem palmer.  
Och ja, jag har nästan lite separationskris i förväg. Nu ska jag börja på sista delen i serien, Häxan. Efter det måste jag väl vänta på att fortsättningen ska komma vartannat år eller vad det nu är. Jag måste hitta en ny deckarserie att plöja efteråt. 

#metoo

Publicerad 2017-10-17 09:58:17 i feminism, genus osv.,

Ingen kan ha missat vad som pågår just nu. Lulu Carter började, Cissi Wallin hakade på och för första gången nämner de förövare vid namn. Personer som tidigare bara nämnts i meterlånga flashback-trådar med initialer eller knappt det är nu uthängda med namn och bild. Världen över hakar kvinnor på och skriver #metoo för att visa att de också blivit utsatta för sexuella trakasserier, våldtäkt, överfall och övergrepp av män. Det finns även andra hashtags som handlar om att en inte ska behöva dela med sig av erfarenheter för att stå bakom andra kvinnor. Och jag tycker att flera sidor av detta behövs. För det är något som händer när kvinnor sluter upp bakom varandra, visar stöd, tar plats och ger plats till andra kvinnor. 
 
Mina olika flöden är fyllde med #metoo och jag är inte förvånad. Jag skulle snarare bli förvånad om folk inte blivit utsatta av mäns våld på olika sätt. Fy fan. Och jag hoppas väl kanske att trådarna #Itwasme och #Ihave får lika stort genomslag. 
 
Även om jag inte blir förvånad över att så många är med och delar med sig av sina erfarenheter så drabbas jag av någon slags matthet. Vad lever vi i för jävla samhälle där så många dagligen blir utsatta för strukturellt kvinnohat? Och jag har sen i går gått igenom olika situationer som alla passar under den här hashtagen, som kvinna finns det ju ofta en hel drös av händelser att välja och vraka mellan. Och jag minns en fest för några år sedan, kanske 6 år sen. Vi hade varit ute och åkte hem till en killes lägenhet för efterfest. Tre vänner var med, två hånglade med varsin person medan jag drack drinkar med några killar. Då säger han som äger lägenheten att han vill ha sex med mig. Om jag inte ställer upp på sex kan jag och mina vänner dra. Och jag minns hur det svartnar för mina ögon. Jag blir fullkomligt galen, skriker på honom, reser mig upp, går fram till hans frys och river ut allt på golvet, får tag i en isbricka som jag slår i hans ansikte. River åt mig min jacka, S kommer efter med mina skor. Som avslutning kräks jag med flit i deras trappuppgång. 
 
Såhär i efterhand är det en ganska lustig historia? Kul att jag rev ut frysen och kräktes med flit. Mindre kul att värden krävde sex för att vi skulle få vara kvar. Och jag tänker på alla gånger då inte blivit arg, utan istället blivit stum, fryst till, flinat, ignorerat, skämts eller bara låtit det ske. Alla gånger som saker bara får ske för att det är så samhället ser ut. 

min spolning

Publicerad 2017-10-16 13:49:23 i bebis <3,

För en vecka sen gick jag igenom en HSSG (Hysterosalpingosonografi), dvs att min livmoder fylldes med koksaltlösning för att kontrollera så att jag har fria passager i äggledarna ut mot äggstockarna. Detta var träff två av fyra i vår fertilitetsutredning. Och alla patienter kan reagera på olika sätt, men såhär reagerade jag. 
 
Först fick jag klä av mig och lägga mig på plats i gynstolen, min gynekolog kallade på en kollega och så hjälptes dom åt. En kateter fördes in och jag undrade hur långt upp mot livmodertappen den skulle, då förklarade hen att den redan var placerad inuti min livmoder - så jag kände alltså ingenting av detta! Det var detta steg som jag var mest rädd inför, eftersom jag har en "lätt-stött" livmoder, vilket innebär att jag har lätt för att blöda vid gynundersökningar och när något kommer åt min livmodertapp. 
 
I alla fall, katetern var på plats och ett ultraljud fördes in - samtidigt som min livmoder skulle fyllas med vätska skulle dom kolla hur vätskan sipprade ut via äggledarna. Jag som inte har några problem med gynundersökningar och liknande grejer brydde mig inte märkvärt om att det var två personer och fyra händer som skulle hålla koll på allt. Jag var mer fascinerad av själva processen. 
 
Sen fylldes min livmoder med koksaltlösning, vilket först bara kändes av, jag kunde liksom känna hur livmodern blev fylld. Och sen kändes det som att den stretchades ytterligare vilket gjorde ont. Sen tömdes den sakta och det gjorde mindre ont. Då sprutade dom in lite luft, det bubblade till, jag skrattade och dom log, det fanns ju inget jag kunde göra åt det. Men när luften åkte in gjorde det också ont igen. Sen skulle en omgång vätska in igen vilket ilade och sved, den där känslan av att livmodern stretchas kom igen och det kändes som att någon kramade om min livmoder. Då var undersökningen klar! 
 
Vätskan hade sipprat ut bra och allt såg toppen ut! Det som skulle kunna vara ivägen är ärrbildningar som en kan få av tex könssjukdomarna klamydia och gonorré som en gått med ett längre tag. Men då har en ofta fått en äggledarinflammation och därefter fått ärrbildningar. Ärren dyker liksom inte bara upp av sig själv och det är sällan som könssjukdomarna går så pass långt. 
 
Jag hade tagit dubbla alvedon innan undersökningen och tog det vid lunch sen på jobbet och sen på kvällen. På kvällen under vår skrivträff gjorde det otroligt ont. Det gjorde ont när jag andades, satt stilla, stod upp eller bara var. Men jag fick ingen feber, vilket annars hade varit ett tecken på infektion. Det kom en liten blödning som var förväntat. Dagen efter hade jag också ont när jag stod upp, men framåt kvällen på tisdagen kände jag inte så mycket. Och på onsdagen när det var dags för nästa undersökning kände jag inte av något alls. 
 
OBS: såhär reagerade jag. En del känner absolut inget alls, en del känner av lite då och då. Andra kan få en infektion, men det ska personen som utför undersökningen prata mer om. Och ja, även om det gjorde ont att fylla livmodern med luft så var det fascinerande att vara med om :)))
 

SkrivGäris

Publicerad 2017-10-12 08:59:00 i att skriva,

hello! Nu finns ett av radioinslagen uppe på P1 kulturnytts hemsida! Det var ju några veckor sen jag och två till blev intervjuade för ett radioinslag om vår medverkan i skrivgäris. Vi pratade om varför vi är med, om utmaningen 500 ord om dagen, separatistiska grupper och om våra projekt. 

 
Det blir ett kortare inslag som är med i Kulturnytt under dagen och vid 13.00 i dag kommer ett längre klipp upp i Kultur i P1. Ni hittar första klippet på Kulturnytts hemsida eller typ varje timme på radio? :))))
 
 
 

Lycka och livsstilslögner på landet

Publicerad 2017-10-11 07:00:00 i böcker, girls <3,

Äntligen är uppföljaren till Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan här, Lycka och livsstilslögner på landet av Anna Winberg. Den ges ut av Louise Bäckelin förlag. 
 
Precis som i första boken får vi följa Emma, Shirin och Dolly vars barn nu blivit äldre och mycket har hänt sen sist. Emma har ärvt ett stort hus av sin mormor utanför Kalmar och till en början känns det helt fantastiskt, lantligt och fullt av möjligheter. Tills hon inser att hon inte kommer få någon hjälp med barnvakt, hon är arbetslös, hennes kille måste pendla och att hon inte kan något om hus eller sånt alls. 
Shirin har träffat en ny man som i sin tur har två tonåringar, dessutom har hon börjat plugga. Så från ensamstående (typ) till att vara student med allt vad det innebär och två nya kids att ta hand om. Dessutom hör hennes gamla bästis Amanda av sig med jämna mellanrum. 
Dolly (som typ inte är med i boken? Eller alldeles för lite!) Hon har flyttat utanför stan och dejtar någon ny tjej. Dessutom bloggar hon mycket, designar bärsjalar och har massa samarbeten. Och ställer lite horoskop då och då? Jag gillar verkligen Dolly och blev besviken på att hon fick så lite plats. 
 
Däremot var det intressant att få ta del mer av Shirin och lite mer av Amanda. Jag minns att jag saknade något djupare om Amanda i förra boken och det blir inte djupare i den här boken. Dock förändras karaktären lite, vilket har sina förklaringar. Att läsa ur Shirins perspektiv att komma utifrån och träffa två tonåringar som en plötsligt ska bli "styvmamma" till var riktigt intressant. Jag är ju själv skilsmässobarn och minns hur det var att få styvföräldrar.  
 
I bok nummer två kan jag relatera ännu mer till Emma, inte för att hon har barn, arbetslös och pendlande sambo - utan för hur hennes inställning till hus är. Jag kan känna igen okunskapen, rädslan, viljan av att vara en "pysslig"/"huslig"/Ernstig" person. Jag är inget av det där. Och kommer förmodligen aldrig bli. Visst är det floskler, men Winberg får med hur viktigt det är att en tittar på ens egna liv, vad en vill göra med det och att våga göra det en mår bra av. Inte snegla på vad andra gör, inte härma för att det förväntas av en eller göra saker som andra vill att en gör. Det är så jävla viktigt att göra saker som är bra för en själv och bortse från måsten och normer. 
 
Det här är en perfekt bok för småbarnsföräldrar som hinner typ läsa ett kapitel om dagen, då det är en väldigt rar, rolig och varm kapitelbok. Och extremt tillåtande. Om jag hade haft barn hade jag nog funnit väldigt mycket tröst i att läsa om andra mammor stressar, misslyckas, gör fel och ändrar sig. Lycka och livsstilslögner på landet får tre av fem palmer. 
 
Författare Anna Winberg. Fotot är taget av Mikaela Lindholm

Övningskörning

Publicerad 2017-10-10 21:53:35 i min vardag,

Jag och Challe har haft vårt första kör-pass ikväll! Och det gick så bra! Jag minns inte ens när jag körde sist? Jag vet att jag kuggade i samma veva som jag träffade E, men att jag kört en del efter det? Mitt mål för kvällen var att starta bilen och hitta dragläget. Men jag kunde starta, hitta dragläget, växla upp till tvåan, backa, parkera, svänga åt höger och vänster + hålla koll på döda vinkeln, speglar osv. Och jag fick inte ett enda motorstopp! Det är som att massa kunskap fanns kvar sen sist :)))) 


Vi har spikat flera kvällar framöver för övningskörning och middagar. Målet är mars! Blir pirrig bara av tanken!


Spolning

Publicerad 2017-10-09 07:00:00 i bebis <3,

När detta publiceras är jag på väg mot spolning av mina äggledare! Det kallas även för HSSG och är del två/tre i utredningen. 


Först fick vi bara tid för ultraljudet och att spolningen skulle få vänta tills nästa menscykel. Vilket var jobbigt och frustrerande att höra eftersom jag inte har en vanlig menscykel och har fått äta tabletter för att få mens. Och att då behöva gissa när nästa mens kommer ske för att eventuellt planera in ett besök kändes bara omöjligt och frustrerande. 

Och ja, jag vet att en månad hit eller dit inte spelar någon roll i långa loppet. Som Klara Zimmergren säger i sitt sommarprat, att ett år är så futtigt när en slår ut det på ett liv. Men här och nu är det ju märkbart och kön känns bara längre bort. 

I alla fall, efter en del samtal och mail fram och tillbaka kom vi fram till att jag kunde skippa dom exakta datumen som vi fått från början. Främst eftersom vi inte kan råka bli gravida då vi är ett samkönat par och saknar tillgång till sperma :))) och i fredags fick jag en tid för i dag! Ett avhopp blev till vår tid! Så i dag måndag gör jag spolningen och nu på onsdag gör jag gynundersökningen. Sen har vi bara en träff kvar <3 En annan historia

Publicerad 2017-10-08 07:00:00 i böcker, girls <3,

Lina Thomsgård är redaktör och hjärnan bakom En annan historia som ges ut av Volante
 
Följande personer har fått välja varsin kvinna att skriva om: Alice Kassius Eggers, Ana Udovic, Andreas Cervenka, Anna Charlotta Gunnarson, Anneli Jordahl, Annika Lantz, Annika Norlin, Behrang Behdjou, Bilan Osman, Björn af Kleen, Bodil Jönsson, Ebba Witt-Brattström, Elsa Westerstad, Eva Franchell, Fanna Ndow Norrby, Federico Moreno, Ida Therén, Isobel Hadley-Kamptz, Jenny Aschenbrenner, Jenny Damberg, Jenny Lindh, Johanna Frändén, Johanna Koljonen, Johanna Palmström, Jonna Sima, Kalle Lind, Karin Thunberg, Klas Ekman, Kristina Lindquist, Kristofer Ahlström, Lisa Ehlin, Lisa Förare Winbladh, Lisa Magnusson, Magda Gad, Malte Persson, Marimba Roney, Martin Gelin, Martina Montelius, Micael Dahlen, Nadia Jebril, Natalia Kazmierska, Nike Markelius, Patrik Lundberg, Sanna Lundell, Sara Martinsson, Simon Bank, Susanna Alakoski, Tara Moshizi, Tone Schunnesson, Valerie Kyeyune Backström, Wanda Bendjelloul. 
 
Totalt är det 51 kvinnor som berättas om. Det är författare, konstnärer, revolutionärer, suffragetter, barnmorskor, sångerskor, krigare, börshajar, poeter, vetenskapskvinnor och stora tänkare. Flera av personerna som varit med och skrivit texter om sin favorit, är från början min favorit, vilket gjorde boken ännu finare. 
 
Det kan nästan svartna för mina ögon när jag tänker på hur många viktiga kvinnor som hamnat i skuggan av män, som ignorerats, negligerats och vars idéer blivit stulna av män. Och jag tänker på alla kvinnor som tänkt, skapat, uppfunnit och gjort revolution på många olika sätt - men som ändå inte fått den uppmärksamhet och belöning de skulle ha. Eller alla kvinnor som aktivt blir bortvalda gällan yrken, utbildningar, positioner, löneförhöjning osv just för att de är kvinnor. 
 
 
Jag kände till en del av personerna som omnämns i boken. Några suffragetter, författare och barnmorskor såklart. Typ alla var vita, såklart. Men jag lärde känna så många stora tänkare, feminister, mödrar och queens. Jag blev rörd, förbannad, häpen och jävligt peppad. Fan vad kvinnor är balla, har alltid varit och kommer alltid vara. Om du känner att du vill kunna omnämna fler historiska personer som inte är män - låna, köp eller sno denna bok. Du kommer känna dig smartare och mer ödmjuk inför historiska queens på samma gång. 
 
En annan historia får fem av fem palmer.  (och tips, adlibris har den på rea nu!! såklart ej sponsrad.) 
 Författaren Lina Thomsgård. 

Natur = terapi

Publicerad 2017-10-07 12:38:04 i kärlek, resor,

Min fot har ju krånglat till och från sen maj, men nu börjar den bli bra igen. Jag vågar fortfarande inte jogga och det kanske jag inte kan göra på länge, men det gör inte så mycket. Bara att jag kom ut på en timmes pw utan att få ont gör mig överlycklig!! Dom andra är på Ikea, så jag fick en timme själv i Mariebergsskogen. Och det är ju något med att gå i skogen, min själ mår så bra av det. 


Att bara vara i naturen, känna doften av blöt skog, det enda ljud som hörs är lite barn som leker på håll och bara få andas. Vem behöver sitta i en terapistol när en kan gå i skogen? <3 
Tackkorten

Publicerad 2017-10-06 07:00:00 i bröllop <3,

Hipp hipp hurra! Äntligen är Tackkorten på väg ut till våra gäster/redan kommit fram. Det var E som hade den uppgiften på sitt bord att ta fram ett kort och välja bild och bilder. Hade det varit min uppgift hade jag velat skicka ett album till alla, hahaha :'))


Så nu kommer alla frimärken jag köpte förra sommaren till användning! <3

Här är snott från Emilys bokhylla <33

Änglamakerskan

Publicerad 2017-10-05 07:00:00 i böcker, girls <3,

Jag är klar med åttonde delen av Camilla Läckberg om poliserna i Tanumshede, Erica Falck och hennes man Patrik. Och Änglamakerskan är den allra bästa. Vill ni läsa dom andra recensionera finns dom här: bok ett, bok två, bok tre, bok fyra, bok fem, bok sex och bok sju. Det är Månpocket som gett ut allihop. 
 
Erica Falck har nu en fyraåring och tvillingar som är två, dvs fullt upp med barn. Dessutom försöker hon komma på vad för riktigt mordfall hon ska skriva om härnäst. Paula är höggravid, Martins fru är svårt sjuk, Bertil måste banta och Annika har fullt upp med sitt barn. Det står ganska stil rent krim-mässigt, tills en gammal barnkoloni sätts i brand. 
 
Den historiska biten denna gång är riktigt spännande och hemsk. Som titeln avslöjar handlar det om änglamakerskor, ett otroligt vackert namn på något så sorgligt. Änglamakerskor är alltså kvinnor som tog hand om barn, men vanvårdade dom tills dom dog. De fick även betalt för detta. 
Förr fanns det lagar och normer som innebar att ogifta kvinnor inte skulle bli gravida eller föda barn. Förutom lagarna fanns det ju samhällen som bespottade, frös ut eller mördade dessa kvinnor. Att föda ett utomäktenskapligt barn kunde förstöra livet för en kvinna av flera olika anledningar, vilket innebar att många hellre valde att lämna bort eller döda sina barn. Eller valde och valde, jag kan inte ens kalla det för ett val. Gällande att mörda barn har det varit dödsstraff på i Sverige. Jag har även för mig att det finns någon lag om som innebar att utomäktenskapliga födslar kunde leda till riktigt hårda straff. Dessa lagar är ju såklart skapade för att hålla koll på kvinnor och deras sexualitet. 
 
Förutom detta tema har boken ett annat viktigt tema som vi liksom aldrig kan sluta prata om: högerextrema grupper. Jag hyllade Rudbergs förra bok, för det är jäkligt snyggt när viktiga åsikter och ställningstagande bakas in hos karaktärer. Och det görs även i den här boken! En av karaktärerna, John, är partiledare för Sveriges vänner, som även planerar en stor, organiserad attack i centrala Stockholm. De tidigare böckerna kan ses som ganska platta? Det är inte så ofta som karaktärerna är eniga, har starka åsikter eller säger rakt ut vad de känner. Men i denna bok är alla enade att John är ett as, att deras retorik är rasistisk och han + hans partikamrater är hemska. Och att det kan krocka inuti en när en person kan vara så trevlig men samtidigt ha så fruktansvärda åsikter. Jag gillar ju det där när karaktärer tar ställning. Dessutom känner jag ju dom här personerna, vi har ju hängt i åtta böcker. Därför känns det extra bra när alla är enade om vad de tycker om John och hans vänner. Det är riktigt bra och realistiskt beskrivet.
 
Något som jag också gillar är att Falck börjar bli irriterad på att det är hon som tar allt ansvar i familjen. Hon har mest ansvar för barnen, hon sköter hemmet med allt vad det innebär och gör allt för att få familjen att gå runt. Hon är den som styr upp, planerar och parerar när hennes svärmor lägger sig i. Medan Patrik liksom är polis och inte så mycket mer än så. Det är alltid hon som får lägga skrivandet på is, avboka en intervju eller skjuta på ännu en skrivdag för att han måste iväg och jaga bovar. Det är mycket irritation som skiner igenom, vilket är härligt. Jag väntar på en revolution eller explosion i nästa bok!
 
Änglamakerskan får fyra av fem palmer. 
Författaren Camilla Läckberg. 

Pappa

Publicerad 2017-10-04 22:40:07 i kärlek,

I dag är det sex år sen du dog! Sex år!! Det är ju helt sjukt. Orimligt. Jag kan inte få ihop det i min hjärna att det redan gått sex år. Eller att du missat så mycket av mitt liv. Så många tillfällen du skulle uppskattat och mängder av fantastiska tillfällen där du inte deltog. Helvete pappa, du har missat så mycket. 


Och jag har insett att jag inte sörjer dig som förut. Men Pappa, det händer att jag drabbas av sorg. inte sådär hjärtkramande, golvande sorg. utan mer vardaglig sorg. hur glad du blev när det fanns ananas i salladsbuffén, att du skällde ut nån på Coop för att det finns för få sorters folie, hur du ringde och spelade in låtar som jag gillade på mitt mobilsvar. hur du kunde äta samma rätt 15 dagar i rad, för det var alltid lika gott. sånt saknar jag, pappa. jag saknar dig.

Men jag saknar dig inte som förut. Jag är mer häpen över att du är borta? Kan det ha gått så långt nu? För död vet jag ju att du är, och att du inte kommer tillbaka. Men när det kommer till just begreppet tid blir det kortslutning. I går firade jag fyra år och två månader med E. I dag har du varit död i sex år. Även fast jag har dessa tidsskillnader på print, vill min hjärna inte foga samman dessa hänseender.

Och det finns dagar då jag är rädd för att glömma dig. Att jag ska vakna en dag och inte minnas din doft, hur din röst lät eller minnas alla dina citat. Vem fan är jag då den dagen jag inte längre minns dig? <3 


Fortsatta undersökningar

Publicerad 2017-10-02 07:00:00 i att skriva, bebis <3,

Senaste uppdateringen om vår utredning: jag har fått tillbaka min mens tack vare Primolut Nor! Då är ju tanken att en ska boka in uppföljande möte för undersökning två och tre som är en grundlig gynekologisk undersökning och en genomblåsning av äggledare. 


Dock fick jag bara tid för en gynundersökning då tiderna till blåsningen (HSSG) var fullbokade under de dagar jag kunde göra. Dessa två tillfällen bokar en in efter hur ens menscykel ser ut och funkar. Så planen är att jag gör del två denna menscykel och del tre nästa menscykel. Som jag då förmodligen måste äta tabletter för att få igång osv. 

Självklart känns det pissjävlabajs-tråkigt att mina undersökningar måste delas upp över två menscykler, speciellt när min mens är phuckad. Jag gick in och grät på jobbtoan för det kändes så frustrerande!

Men en annan sida av mig vet ju att en månad hit eller dit inte spelar någon roll i långa loppet. Och vi är ju inne i vårdbubblan. Nästa besök är om en och en halv vecka. <333 


Lyllo mig som har en sådan lugn och stabil fru (!!!) som motpol! Och som dessutom gör frukost varje morgon <3

Fislandet

Publicerad 2017-10-01 09:00:00 i Sex osv.,

För ett tag sen blev jag bjuden på releasefest och jag messade Fridah direkt om att hon skulle bli min +1. Dock visste jag inte att 1) hon var pr-ansvarig för den boken, 2) hon satt mitt namn på gästlistan. Haha, så kul att jag försöker bjuda med henne på en fest hon var med och fixade! Det är Rabén & Sjögren som ger ut boken. 
 
Boken som skulle firas är Fislandet som är skriven av Cecilia Forss och illustrerad av Anna Ileby. Ileby gör helt fantastiska bilder! Det var en ren fröjd att läsa en bilderbok med så roliga bilder. :))) 

Hittade jackan hos mamma dagen innan som jag lånade + we should all be feminists-tröja. 
 
Och kvällens rimliga umgänge. Vi ägnade typ tre timmar åt att äta chips, uppdatera oss om allt som hänt sen sist samt prata om fisar och hur svårt det kan vara att bajsa i en ny relation. Blir lätt så när kvällens tema är just fisar. 
 
Och jag fick ett gäng snittar av E. Soyamarinerad blomkål med sesamfrön, tonfisk med olika sorters lök och soyasås?, samt något slags rött kött med fyllning. Sååå gott. Dock alldeles för få bitar, allt tog slut. 
 
Vi köpte boken åt mini-E och jag har redan tjuvläst den... Och hon kommer att älska den!! Den handlar om Märta som bor med sin familj i ett hus och hennes största intresse är fisar. Hon gillar sina egna och hon samlar på dom i små glasburkar. Men sen får hon veta att hennes hobby är ganska äcklig? Och att flickor egentligen inte ska fisa? 
- och alla som någon gång sovit över hos en kompis, ligg, kollega eller ny kärlek vet ju hur magen mår av att inte få fisa? Vi har alla varit där på ett eller annat sätt och vet hur jäkla kasst magen mår av att inte få fisa eller bajsa regelbundet. Mitt egna rekord var typ fyra dagar under ett höstlov på gymnasiet. Efter den incidenten är jag över allt sånt. 
 
Tillbaka till Märta, såklart mår Märta dåligt över detta. Dels för att hon inte längre får hålla på min sin samling, dels för att hon inte kan leka som hon vill pga magont av alla fisar i magen. Men sen tas hon till Fislandet och får lära sig alla fördelar med att fisa. Och så får sagan att lyckligt slut? Samt en hint om en fortsättning? 
 
Jag tycker att det här var en riktigt rolig bok. Jag älskar att Märta har mindre fokus än fisarna och jag älskar att det är en tjej som har detta intresset. Märta är en väldigt charmig unge och även fast det är en barnbok är det ju ett viktigt tema. Vilket Forss även tog upp under intervjun på release-minglet. Varför är fisar så tabu-belagt när det är något som alla måste göra och gör varje dag? Och varför är det ett så otroligt känsligt ämne? Hur många med IBS, nya förhållanden eller en kombo av detta har inte legat däckad hemma sen i magknip pga att en inte kunnat gå på toa. Så himla märkligt det där. Fislandet får fyra av fem palmer.
 
Författaren och illustratören blev intervjuade på scen av sin redaktör.

Om

Min profilbild

Caro Wikbro Carlén

jag arbetar som sexualupplysare och har huvudfokus hivprevention och säkrare sex. förutom det gillar jag att läsa, feminism, hångla med min donna, mina queens, New York, att äta, vettiga serier, genus, att resa och att diskutera. och det är ungefär det jag bloggar om.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela