sexualupplysare och bokälskare

Kaosutmaningen 2015

Publicerad 2015-01-31 10:15:17 i böcker,

Jag är ju med i en bloggutmaning där en ska läsa ett visst antal böcker under ett år, efter olika teman/innehåll. Nedan ser ni hela listan på vilka en har att välja mellan. Och jag har lagt till vilka jag klarat av under januari. Eftersom det är första gången jag gör detta vet jag inte om jag ska uppdatera varje månad? Vi får väl se hur det blir med det. Här kan du läsa mer om Kaosutmaningen och vilka fler som är med. 
 
 1. Läs en bok med ett djur på omslaget. 
 2. Läs en bok vari det inte finns någon telefon. 
 3. Läs en bok som utspelar sig under vintern. 
 4. Läs en bok vars författare var under 20 när hen skrev den. 
 5. Läs en bok av en författare med initialerna M.M. 
 6. Läs en bok om gudar. 
 7. Läs en bok som inte utspelar sig i Europa eller USA. - Expeditionen av Bea Uusma
 8. Läs en bok med en huvudperson som bloggar. 
 9. Läs en bok som har en hbtq-huvudperson. - Jag duger inte åt lycka av Märta Fohlin
 10. Läs en bok som kom ut 2011. 
 11. Läs en bok på ett annat språk än svenska. 
 12. Läs en bok vars titel innehåller fler än sju ord. 
 13. Läs en bok vars titel består av endast ett adjektiv. 
 14. Läs en bok där nycklar spelar en stor roll. 
 15. Läs en bok om någon som pratar med djur. 
 16. Läs en bok vars omslag är till största del grått. 
 17. Läs en bok vars omslagsbild består av ett mönster. 
 18. Läs en bok vars filmatisering du såg innan du visste att det fanns en bok.
 19. Läs en bok med ett pronomen i titeln.
 20. Läs en bok som till viss del (eller helt) utspelar sig på internet. 
 21. Läs en bok med idrottsanknytning. 
 22. Läs en bok om att resa. |
 23. Läs en bok inom en genre du vanligtvis inte läser. Maken av Gun-Britt Sundström 
 24. Läs en svensk ungdomsbok. 
 25. Läs en bok med en flagga på omslaget. 
 26. Läs en bok om en skolklass. 
 27. Läs en bok med en hund i. 
 28. Läs en bok som handlar om ett föräldralöst barn. | 
 29. Läs en bok som utspelar sig på en annan planet (månen är också godkänt, för den som vill använda tex Uppstigandet för att pricka av den här).
 30. Läs en novellsamling. 
 31. Läs en bok från ett för dig nytt förlag. 
 32. Läs en bok som utspelar sig i Malmö. 
 33. Läs en bok du fått av någon annan. 
 34. Läs en bok på vers. 
 35. Läs en bok vars titel är en allitteration (det vill säga: alla ord börjar på samma bokstav. Till exempel:Mio, min Mio.)
Totalt: 3/20

tavlor på kliniker

Publicerad 2015-01-30 07:55:41 i Sex osv.,

I går när jag var och hivtestade mig så hade vi ett bra samtal både innan, under och efter. Hen som gjorde testet var fantastisk! Ville nästan byta nummer och fortsätta samtalet en annan gång, så bra kändes det. Men iaf, när vi gjort testet och fått reda på resultatet så frågade hen om jag hade några ytterligare frågor:
 
C - Ja, jag kan väl lika gärna passa på när vi står här. 
X - Ja?
C - Det här med tavlor på väggarna, varför är ni så förbannat dåliga på det? (Ingen MI är inte...) 
X - Jo, det ska jag berätta för dig. 
 
Och så berättade hen hur dom haft dessa lokaler i kanske två år, men att det var så sent som för ett halvår sen dom fick tillstånd att ha en tavla per rum. Som består av ett fotografi bakom en glasskiva och som har silikon längs kanterna. För att tavlan ska kunna gå att sprita och torka av. 
- på grund av reglerna gällande sterila miljöer. För annars kan det fastna resistenta bakterier bakom ramen eller på väggen bakom tavlan, om tavlan skulle hänga fritt. 
 
Så till alla er som också legat i gynstolen och funderat över varför det är så tråkiga väggar, eller funderat över varför det inte finns någon affisch på väggen - där har ni svaret. Dom får helt enkelt inte pga hygien osv. Jag har tänkt på denna fråga i över tio år. Känns skönt att ha ett svar. 
 
 

reflektion

Publicerad 2015-01-28 12:27:20 i Sex osv.,

Söker på MI och får upp denna bild. Ungefär det jag har lust att göra nu: hoppa på en strand i solljuset med ett fång ballonger.

Har ni någon gång gått en utbildning där en samtidigt är aspeppad men samtidigt helt mjuk i huvudet? Så känns det just nu. Vi gör övning på övning på övning där vi får praktisera MI på varandra. Fokus just nu är reflektion. Inga frågor är tillåtna utan bara reflektioner. Så svårt men så lärorikt. 

Så till alla er i min närhet - jag ska testa MI på er alla! 

att drömjobba

Publicerad 2015-01-28 07:42:23 i Sex osv.,

I går kväll hade vi en kvällsutbildning på tre timmar. Kidsen var fantastiska och deras ledare var väldigt nöjda, det är så fantastiskt när ledare, lärare eller ansvariga är med - för då kan en få feedback direkt på vad en gör bra och vad en gör mindre bra. En del kids är ju givetvis bra på att visa och berätta, men det är ändå häftigt att få höra av några som suttit med utan att delta på samma sätt som kidsen. 
 
Och vi fick varsin bukett blommor som tack, och jag vet inte riktigt varför - men jag blev så rörd att jag nästan började gråta framför dom. Där står jag och har mitt absoluta drömjobb - och det är jag som får blommor? 
 
Många kan nog tycka att jag fortfarande lever ett stökigt liv eller att jag alltid gör tusen saker, fast jag älskar det. Just nu har jag pass för melliskids, högstadie/gymnasie, fritidspass, workshops och nu senaste testningsprojektet. Ungefär fyra olika projekt som är igång samtidigt. Och det är så fantastiskt. Jag får träffa kids i blandade åldrar och prata om det som jag brinner allra mest för: sexualupplysning, säkrare sex, kärlek, relationer, flirttips, kondomer, kroppens anatomi och känslor. 
 
Och i det senaste projektet som är testningsprojektet, blev jag handplockad av samma person som skickade iväg mig på min första utbildning som var våren 2009? Hur häftigt är inte det?! Cirkeln blev på något vis sluten. Och helvete vad jag är tacksam för det. 
 

utbildning!

Publicerad 2015-01-27 14:18:57 i Sex osv.,

Dag ett av tre är snart slut och min hjärna är fullmatad med begrepp, tankar, metoder och funderingar på hur jag ska kunna applicera MI på så mycket som möjligt. Herre min gud vad det är mycket att lära, ta in och fatta. Min hjärna är snart fullmatad och överhettad. Och det är hela tiden växling mellan teori och praktik. Åh vad jag älskar att utbildas inom nya områden!!

hurra för Saga Becker!

Publicerad 2015-01-27 07:33:48 i hbtqi,

Jag missade hela galan eftersom jag var upptagen med att äta pizza i min kompis nya lägenhet och prata ikapp några månader <3 Men hela min fb svämmade över av det fantastiska beskedet - Saga Becker vann priset för årets kvinnliga huvudroll! Den första transpersonen som blivit nominerad och vunnit. Så jävla mäktigt.
 
Filmen Något måste gå sönder är baserad på en bok skriven av Eli Levén som heter Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats. Jag läste boken precis i början av mitt uppsatsarbete, men jag har fortfarande inte sett filmen. Någon av er som har sett den? 
 
Se Beckers fantastiska tal. Som Becker säger, dom har skrivit historia <3 
 
 
Nu ska jag iväg på utbildning i dagarna tre. MI och testning står i fokus. Och jag är så jäkla pirrig, samtidigt som det ska bli jättekul. Puss!

menskoppen - min kärlekshistoria

Publicerad 2015-01-26 18:01:00 i fittan <3,

Vecka fyra och dags för fjärde avsnittet om fittan. Tidigare har jag skrivit intro, Kunskapens frukt och fittan som begrepp. Denna vecka är fokus Menskoppen
 
Varför? Jo, den enkla anledningen är att jag själv har mens just nu och så fort det inträffar blir jag en vandrande reklampelare för denna fantastiska produkt. 
 
Vad är en menskopp? Det är en produkt vars uppgift är att samla upp mensblod. Det finns ju också bindor och tamponger, som är engångsprodukter. En menskopp kan en använda i flera år, vissa upp till tio år. De flesta menskoppar är gjorda av silikon och är snäll mot kroppen och miljön. Om en nu bryr sig om miljön kan en ju tänka på hur slöseri det är med engångsprodukter som bindor och tamponger gjorda av bomull som en slänger efter användning.
 
Men nu skippar vi miljön och fokuserar på fittan. Det finns en anledning till varför jag vill att alla som har mens regelbundet ska byta från engångsprodukter till en menskopp - slemhinnorna!
 
Slidan består av slemhinneväggar som är fuktiga. Hela fittan är fuktig och varm, som ständigt rengörs. Den mens som skapas ska ut ur kroppen, men det sker på olika sätt beroende på vilket mensskydd en använder. Använder en binda rinner blodet ut och samlas upp. Använder en tampong suger den åt sig allt mensblod samt all annan fukt också som finns i fittan. Och det blir torrt, väldigt torrt. 
 
För dig som inte har en fitta eller känt av torra slemhinnor i könet så kommer här en beskrivning: tänk att du sprungit en bit, din hals är uttorkad. Sådär torr att det gör ont att andas och det river i halsen. Tänk då att någon tar en stor tops och skrapar i halsen, på det där supertorra. Och det fortsätter att skrapas fram och tillbaka, kanske i en stund eller ibland flera timmar. 
- så känns det att stoppa upp en tampong när en har oregelbunden mens och bomullen suger åt sig allt. 
 
Om en då använder en menskopp och för en upp den i slidan, så samlar den upp allt mensblod - och inget mer än så. Ja, lubricerar en mycket eller har mycket flytningar under mens så hamnar det också i menskoppen. Men menskoppen suger inte ut all fukt som en tampong. Detta innebär att slemhinnorna får fortsätta att vara fuktiga och fittan mår bra! 
 
En menskopp har en alltid med sig under mens, så en slipper panik-situationer som kan uppstå gällande tamponger och bindor. Dessutom kan menskoppen fånga upp mer mensblod än en tampong, vilket gör att en bara behöver tömma menskoppen några gånger om dagen.  Sen jag skaffade menskoppen tycker jag att det blivit enklare att uppskatta hur mycket mens jag har. Om en nu tycker att sånt är relevant. 
- när en tömmer menskoppen kan en göra det direkt i toaletten eller i ett handfat, skölj av koppen med ljummet vatten och för sen in den igen. För tydliga instruktioner för hur en för in en menskopp, kika här
 
Menskopp finns att köpa på en del vettiga apotek, men annars på olika sidor online. Det finns lite olika märken, men oftast två storlekar. En storlek för dom som inte fött barn, och en storlek för dom som fött barn. På denna sida finns information om olika menskoppar och svar på alla frågor som kan finnas om menskoppar. 
 
 
Sen jag skaffade min menskopp har jag kommit på mig själv med att längta efter mens! För att det dels är en rolig produkt att använda + att jag vet att min fitta och slemhinnorna kommer att må bra under hela mensperioden. Dessutom funkar menskoppen att ha under träning, när en badar eller andra fysiska aktiviteter. När menskoppen sitter korrekt så känns den inte ens. Med andra ord, en magisk produkt som kommer bli bästis med din fitta!
 
 

vecka fem

Publicerad 2015-01-26 11:14:29 i min vardag,

Jag vet inte hur tiden kan gå så snabbt, men jag bara hoppas att detta innebär att våren snart är här. Jag längtar lika mycket efter tulpaner och barmark som jag hatar snön och kylan. Denna vecka ska jag syssla med detta:
 • Plugga körteori
 • Planeringsmöte för kommande pass - inför varje pass på lättare svenska har vi möte och planerar hur vi ska lägga upp kommande pass. För att på så sätt anpassa oss helt efter varje enskild grupp. Då språknivån kan variera, så är det viktigt att planera och fixa så mycket som möjligt för att det ska bli bra för gruppen. 
 • Hälsa på i en kompis nya lägenhet!
 • Utbildning i tre heldagar om MI och testning
 • Två pass på lättare svenska för RFSU
 • Ett fritidspass för RFSU
 • Träna några gånger
 • Hamburgekväll
 • Komma igång med kurserna
Just nu är det tre olika projekt som är igång + plugg + körkortet, och jag gillar detta upplägg. Jag gillar när det är olika saker från dag till dag, när en måste planera och avsätta tid för olika saker. Och när jobbet varierar. Ibland brukar jag tänka över när jag ska bestämma mig för bara ett jobb. Den dagen kommer nog någon gång. 
 
Och eftersom det är Guldbaggen i dag, vill jag tipsa om detta klipp. Fantastiska Ann Petrén pratar om manlighet och män i filmens värld. Ljuvligt klipp. 
 

första träffen!

Publicerad 2015-01-25 15:47:24 i böcker,

Nu har vi haft första träffen med bokcirkeln Hedvig! Uppslutningen bestod av mig och Ove, som hamnade på Fabrique Odenplan. Första boken vi haft under januari är Maken av Gun-Britt Sundström. En förhållanderoman. 

Upplägget för bokcirkeln är att det är böcker skrivna av kvinnor, gärna feministiskt och att träffarna ska vara fina och peppiga. Gärna ge utrymme för häng. Och jag gillar tanken av att böckerna gärna finns på bibliotek eller i pocket. Det ska liksom inte kosta att vara med i en bokcirkel. 

Första träffen blev himla fin och vi hann strukturera upp ett frågeformulär för kommande träffar. Det ska gärna vara lite uppstyrt, men inte överdrivet. Detta är ju min första cirkel så jag vet inte hur andra gör? Men vårt upplägg känns bra.
 
Fina Ove, som jag känt sedan tiden på Pocketogram. Då arbetade vi ihop som säljare. Jag blev kvar i tre månader och Ove i sex? Hursomhelst, vi har hängt sedan dess. 
Kan rekommendera Fabrique för deras bröd. Men knappast för priset eller personalen. Vi ska hitta en bättre plats till nästa gång. 

Nästa bok till februari blir Flickvännen av Karolina Ramqvist. 

vårens önskelista

Publicerad 2015-01-24 20:45:11 i böcker,

Jag har gått igenom vårens utgivning och hittat ett gäng böcker jag gärna skulle vilja ha ståendes i min regnbågssorterade hylla och sen sluka. Det finns något extra peppigt att gå och längta efter böcker flera månader innan dom ens kommit ut. Speciellt när det är böcker i en serie eller av författare en läst något tidigare av. Eller blir det snäppet roligare att hitta helt nya författare? Jag kan inte bestämma mig. Men dessa önskar jag mig. 
 
 • Som om jag vore fantastisk av Sofia Nordin. Det är tredje delen om hur en mystisk feber slagit ut större delen av befolkningen, och hur en ung person tvingas lämna sin döda familj och finna något eller någon för att överleva. Både ettan och tvåan slukade jag på några timmar vardera, bland det bästa jag läst. 
 • Den ökända historien om Frankie Landau-Banks av E Lockhart. Jag läste Lockharts förra bok på engelska under semestern, och älskade den. Så jag ser väldigt mycket fram emot denna. Dom är visserligen fristående, men den är nog fantastisk. 
 • Det som händer dig, händer mig av Miranda July. Jag har läst en novellsamling av July tidigare, som var magisk. Så jag har stora förväntningar på denna bok. 
 • I lagens mening oskyldig av Nina Larsdotter. Den första boken har jag haft hemma ett tag och ska läsa snart. Och även tvåan låter väldigt bra och spännande. 
 • Ett norrländskt trauma av Victoria Larsson. Jag vet inte varför, men jag bara fastnade för denna bok. 
 • Yoga Erotica av Karin Björkegren Jones. Hur en ska ha sex för att yoga bättre och yoga för att ha bättre sex. Två av mina huvudintressen sammanflätade, kan ju bara bli succé. 
 • Yoga och Jogga av Tia Jumbe & Jenny Sunding. Ytterligare två av mina favorithandlingar. Kan också bara bli succé vid kombination. 
 • Hyresgästerna av Sarah Waters. Åh, jag läste en av Waters böcker för många år sen och älskar språket. Dessutom älskar jag att det ofta förekommer lesbiska figurer i Waters böcker. Alltid lika trevligt och jag ser mycket framemot denna. Dessutom kommer både Nattvakten och Främligen i huset i nytryck, så jäkla snygga omslag. 
 • Virtuell våldtäkt av Caroline Engvall. Allt Engvall skriver är så jävla bra. En av Sveriges viktigaste författare som vågar skriva om ämnen som ingen annan tar i. En som står på de ungas sida. 
 • Stå i bredd av Ebba Witt-Brattström. Åh, denna bok verkar så himla häftig. Jag har inte läst något längre av Witt-Brattström, så det vore kul att läsa ett helt verk. 
 • Créme fraiche av Suzanne Brogger. En tidigare upplaga av denna bok har mamma haft i bokhyllan, och nu finns den i nytryck. Visserligen kom den i oktober, men jag önskar mig den till våren iaf. Samt Ja och Transparence som är de andra delarna i serien. + Jadekatten och Fräls oss ifrån kärleken. Det är så sabla snygga omslag. 

bibliotek <3

Publicerad 2015-01-23 16:45:00 i böcker, plugg,

Åh, jag älskar verkligen bibliotek. Är det något jag alltid kommer att slåss för så är det människors rätt till gratis litteratur. Detta får aldrig försvinna. Men det som däremot får försvinna är sura bibliotikarier. Jag vet inte ens om jag har träffat en trevlig? Och jag förstår inte varför? Dom tenderar alltid att bli störda, bli sura och sucka åt en när en bok inte står på sin plats. Som att dom hatar böcker? Blir en inte bibliotikarie för att en gillar att arbeta med böcker? 
 
 
Jag var förbi SU och samlade på mig denna hög inför vårens kommande kurser. Älskar att två av mina kurser är på distans = annan skola = SU brukar ha böckerna. Det är så himla smidigt samtidigt som jag slipper köpa massa böcker. Under våren kommer jag att läsa följande: 
 
- Genusvetenskap, GR, (A), Feministisk teori och intersektionella maktanalyser A2. 15 hp
- Interkultur I. 15 hp
- Genus och sexualitet. 7,5 hp
 
 

fredag!

Publicerad 2015-01-23 08:16:58 i Sex osv.,

 
Åh, äntligen fredag! Ska alldeles strax ut i stormen för årets första pass på lättare svenska. Som jag längtat! Det är så jäkla härligt att ha ett jobb som en verkligen längtar efter. Att träffa kids och utbilda är bland det absolut bästa jag vet. Fan vad jag är lycklig över mina olika uppdrag. Det är alltid något nytt som händer, det blir aldrig tråkigt och samtidigt som jag lär ut massa nytt så lär jag mig massa tillbaka. Perfekt. Trevlig fredag på er! Och lyssna på denna fantastiska tolkning, jisses. 
 

Plötsligt händer det!!

Publicerad 2015-01-22 23:55:47 i feminism, genus osv.,

Mensen är här!! Enbart 60 dagar sent. Håller tummarna för att den blir regelbunden och kommer som den ska i fortsättningen. Det känns som att jag går igenom puberteten på nytt? Vad kommer härnäst? Finnar, fet hårbotten, mörka tankar, depplyssna på Simple Plan och Good Charlotte, raseriutbrott osv?

Det känns mest läskigt att kroppen är ur balans och att det inte funkar som det ska. Och jag undrar när hormonerna jag ätit under tio år rensats ut helt? Fan, det är så frustrerande och tar så mycket energi. Samtidigt som jag vet att jag knappast är den enda som drabbats av detta. Detta område är så eftersatt ur ett forskningsperspektiv. Så jävla tröttsamt.


en onsdag i januari

Publicerad 2015-01-22 20:36:06 i Sex osv., min vardag,

I går hade jag nog en av de mest händelsefulla dagarna på länge. Dessa tre stora saker hände. 
 
1) Jag var på min första utbildningsdag hos Venhälsan Södersjukhuset. Jag är handplockad till ett nytt projekt som RFSL har tillsammans med några andra - och det kommer ha premiär den 16/3. Peppen står mig upp i halsen. Innan jag tackade ja hade jag inte riktigt förstått vad mitt nya jobb går ut på. Men efter i går vet jag snäppet mer: jag kommer att ta snabbtest! Kan fortfarande inte fatta det. 
 
2) Jag och E minglade förbi mammas kontor på söder och fixade ESTA-papper. Åh, om det är något som knäcker mina nerver så är det att fylla i blanketter. Speciellt för att fixa inför resor. Svetten rinner och jag känner mig alltid nervös över att ha stavat fel på mitt eget namn osv. Men det gick bra och VI ÄR GODKÄNDA FÖR INRESA I STATERNA!!

3) Avslutade kvällen hos RFSU med middag och sammanfattning efter höstens alla utbildningar på lättare svenska. Totalt träffade vi 14 olika grupper, höll ungefär ca 38 pass och träffade ca 210 elever! Hur sjukt är inte detta?! Så jävla kul att vi träffat så otroligt många människor på så kort tid. 
 

Så under våren kommer jag att fortsätta med pass på lättare svenska för rfsu, + mellispass och högstadie/gymnasiepass för rfsu, hålla workshops för RFSL Ungdom, Testningsprojektet för RFSL samt hålla lite grejer för mitt egna företag. + givetvis plugga lite och vara kvar på PS. Detta kommer blir en fantastisk vår! 

TW: blod

Publicerad 2015-01-22 07:47:49 i Sex osv.,

Detta är lite av det jag ska jobba med på mitt nya jobb! Är fortfarande helt slut efter gårdagen, och håller på att smälta allt. Sammanfattningsvis: helvete vad jag är peppad. Detta är så stort.

utbildning!

Publicerad 2015-01-21 07:47:04 i Sex osv.,

 
Nervös_varelse_89. 
 
I dag börjar min utbildning! Första dagen av fem och sen kickar mitt nya jobb igång. Hur jag mår? Som en nervös femåring. Jag har så lätt för att jämföra mig med andra när det kommer till utbildningssammanhang. Och lika lätt för att glömma bort all min tidigare erfarenhet och vad jag själv kan. Varför blir det alltid så? Hur som helst ska det bli väldigt kul att äntligen få veta mer om jobbet. Jag tackade ju ja på stående fot efter några meningar, så det ska bli spännande att få mer information. 
 
Håll tummarna för mig! 
 

fittan och dess synonymer

Publicerad 2015-01-20 15:54:00 i fittan <3,

DET ÄR DAGS FÖR VECKA TRE OM FITTAN! (ber om ursäkt för att den blivit försenad. <3)
 
Vulva, vagina, köttgylf, fiffi, musen, fiffin, mellan benen, skåran, springan, kissimurran, fittan, framstjärt, mellan låren, pussy, muffin, mimmi, slidan, musslan, mus, sköte, busken, murra, mutta, blygd, underliv, köttros, snippa, muff, snäcka, kvinnans kön, feminint könsorgan osv. 
 
- dessa är några av alla hundratals ord som finns som synonymer till ordet fitta. Googla så får ni själva se, det finns hur många som helst. Ibland när jag är ute i klasserna brukar jag be elever räkna upp så många ord dom kommer på för fittan. Testa själva, det finns en hel del. 
 
Men så länge jag har arbetat som sexualupplysare har jag använt mig av ordet fitta, och jag är så glad för att mina nuvarande uppdragsgivare RFSL Ungdom och RFSU är helt inne på samma linje som jag (alltså jag har ju gått de flesta av mina utbildningar hos dom, så annat vore ju konstigt!) - att fitta är ett bra och vettigt ord när en pratar om könet. 
 
 
Många jag möter, oavsett ålder, har ofta en åsikt om detta. Många anser att det är ett starkt ord, negativt, fult, äckligt, hårt, fel och känns jobbigt att säga. Andra rodnar upp till hårfästet. Andra tappar fattningen helt. För att det finns så mycket känslor kring detta ordet fitta. Min mamma går exempelvis ut ur rummet varje gång jag säger ordet... Och en av anledningarna till att det finns så otroligt många ord för fittan är väl just att det finns så mycket tankar och normer kring hur en får benämna fittan.
- och givetvis hänger detta samman med hur en sett och fortfarande ser på hur sexuellt handlingsutrymme hänger samman med kön. Vilket gör att fittan som tenderar att hänga samman med kvinnor och kvinnors sexualitet, gärna förkläs i snällare, gulligare, och mjukare benämningar. Tänk åter igen på vilka synonymer det finns för fittan men även för kuken så hänger ni med på hur jag tänker. Men alla kvinnor har inte fittor och alla män har inte kuk, men mer om det i ett annat inlägg. 
 
De allra flesta är vana vid att fitta är något negativt och ett lämpligt ord för att vara elak, sätta dit någon eller jävlas. Det kan vara synonymt med dålig, värdelös, elak, jävlig och fungerar enligt många som ett nedsättande ord. 
- fast när jag berättar runt om i skolor vad ordet egentligen betyder, är det många som på riktigt fattar hur puckat det är att använda sig av ordet fitta som något negativt.
 
FITTA BETYDER VÅT/FUKTIG ÄNGSMARK. - Det är fornsvenska och ordet är så att säga taget direkt från naturen. 
 
Anledningen till varför jag tycker att fitta är det bästa ordet att använda när en pratar om könet är för att det är det enda ordet som innefattar alla delar. Vulva, vagina och slida är alla tre ord för samma del i fittan. Men fitta är hela könet. Och det är ett starkt och bra ord som jag vill vara en del av att ta tillbaka.
 
Det viktigaste för mig är inte att alla jag möter och utbildar ska omvandlas och tänka precis som jag, knappast. Utan det viktiga är att en hittar ett ord för sitt eget kön som en är bekväm med. För många växlar detta ord beroende vilken situation en befinner sig i. Ett ord med sin partner, ett ord när en är själv, ett ord när en går till läkaren osv. Och det kan ju kännas vettigt. Så länge en är helt bekväm med det. 
- detta innebär ju också att jag alltid dubbelkollar när jag möter en grupp jag ska utbilda huruvida de känner inför ordet fitta. Känns det ok för samtliga fortsätter jag använda ordet, annars använder vi oss av något annat ord. Givetvis går jag dock igenom varför det är ett bra ord och dess riktiga förklaring. 
 
 
Men jag tycker dock att det är viktigt att en tänker efter vilket eller vilka ord en själv använder - och varför. Vad menar jag med ett visst ord? Vad säger det om min kropp och om mitt kön när jag använder fitta istället för fiffin? Musslan istället för underliv? Muffin istället för pussy? osv. Vilka ord lärde du dig som barn och vilka benämningar känns lämpliga? Testa dig fram och hitta rätt ord. 
 
Hittade ironiskt detta när jag sökte lite. Och jag har knappast varit ensam om denna tanke... 

Glee 6.03 Jagged Little Tapestry

Publicerad 2015-01-20 07:59:16 i hbtqi,

 Jag vet inte om det var för att jag hade övningskört halva dagen och var slutpumpad efter det, men jag grät 37 av 43 minuter som det tredje avsnittet är på. Det kan ju inte bara vara jag som gråter till varje avsnitt av Glee? 
 
Och jag tänkte resonera lite kring detta avsnitt - SPOILER ALERT. För er som inte ser serien, ni kan haka på i tankebanorna ändå. 
 
Att Becky som har downs syndrom träffar en kille som inte har downs, upprör alla. Beckys vänner blir upprörda och tror att den här killen enbart är med Becky för att utnyttja henom. Dom ordnar ett möte och undersöker om dom har haft sex ännu? För dom tar för givet att en snubbe som inte har downs enbart är med en tjej som har downs för att vilja utnyttja henom sexuellt. - slutar med att snubben inte vill försvara varför dom dejtar och att det är dom själva som borde tänka över hur de resonerar på vilka människor som förväntas ha sex. (okej, det var inte så dom uttryckte sig, fast det var så jag läste av det!) 
- och jag har aldrig sett denna sorts problematik på film? Jag kan inte komma på enda serie eller film eller bok där en person med downs syndrom har ett kärleksliv? Eller finns i samma sammanhang som sexuella känslor? 
 
Santana och Brittany ska gifta sig!! Eftersom jag följer ungefär fem glee-konton på insta så visste jag att detta skulle ske. Men som jag grät. Det är så förbannat vackert och fint. Vad jag förstått så är det lagligt för homosexuella att gifta sig i Ohio, där staden Lima ligger. De har visserligen inte samma rättigheter som heteropar, men det är iaf lagligt att gifta sig. Oavsett så planerar Santana och Brittany att flytta till NY och bo ihop <3333 (ja, givetvis har jag redan börjat fantisera om att springa in i paret när jag och E är där!)
 
Och kanske finaste och bästa av allt: Coach Beiste kommer ut som transperson! Beiste har varit borta mycket, missat träningar och tar mycket tabletter. Först ljuger hen om att hen har cancer. Men erkänner sedan att hen fått diagnosen GID (gender identity disorder) och håller just nu på med förberedelser för en bröstoperation. Beiste förklarar sina känslor kring sin könsidentitet på ett väldigt enkelt och vettigt sätt. Så även om en inte har en enda aning om detta, så får tittaren en vettig inblick. 
- och det finaste av allt. Sue välkomnade Beiste tillbaka efter operationen osv. <3!!
 
 
Jag förstår inte hur en serie gjord för unga/unga vuxna kan innehålla så otroligt mycket bra saker? Det är så jävla mycket sexualpolitiska tankar och influenser inbakat mellan all sång och dans. Det enda sorgliga med Glee är att detta är sista säsongen. Fast det är ju tio ljuvliga avsnitt kvar <333

kiss a ginger

Publicerad 2015-01-18 21:54:42 i kärlek,

Visste ni att det var officiella #kissaginger-day i måndags. Vet inte hur många av er som firar detta den 12/1, men lyllo mig som får göra det varje dag! Så istället för att skriva veckans text om fittan har jag ägnat mig åt just det <3
- så text tre kommer i morgon istället. Och jag byter dag till måndag. 

Vi tittade på HIMYM där Ted pratar om att vara rädd för att träffa någon ny. Och att själva rädslan hänger samman med att en vet att det är något viktigt på g. Vilket är så himla fint sätt att se på kärlek. Fast jag var inte ett dugg rädd när jag träffade E. Samma kväll som jag fattade att jag var förälskad slutade allt annat runt omkring att fungera. Jag kunde bara tänka på att jag så himla gärna ville att hon skulle känna samma för mig. Allt jag kunde tänka på var att vara nära henne, få henne att le och hur jag aldrig ville sluta att kyssas. Men rädsla? Knappast. Jag mest följde magkänslan, och nu sitter vi här efter mer än 17 månader ihop <3 

att köra i stan

Publicerad 2015-01-18 12:58:17 i resor,

Jag har tagit upp körningen igen och har kört för andra gången nu. Förra gången körde jag på en parkering samt en kort sträcka där rondell, övergångsställen och 30 km/h var standard. 

Denna morgon fick jag köra från Högdalen ända in till tight smet i Skanstull! Så mycket nytt! Jag har kört genom tunnel för första gången, kört i Stockholm för första gången och kört längre än 20 min. Det var så mycket att tänka på och ta in. + så jävla mycket bilar att ta hänsyn till. 

Och vad är det för fel på människor som tutar? Mina motorstopp blir inte färre för att någon tutar?! Jävla gubbslem som ligger på tutan... 

Men heja mig! Dessutom parkerade jag såhär snyggt inne på söder.

fin start på dagen

Publicerad 2015-01-16 12:18:16 i böcker,

Inledde denna fredag med att dricka svart kaffe ihop med fina Christoffer Carlsson, som samtidigt signerade två tjog av sin senaste bok. Det är så fint att ha föjt honom genom alla hans böcker. Och är det någon författare jag verkligen unnar all framgång och känner genuin lycka för när det går riktigt bra, så är det honom. Jag kan annars lätt bli avundsjuk på folk som blir utgivna, som skriver bra böcker eller är sådär sjukt vettig. Men inte när det gäller CC. Dock känner jag avund för alla som har någon bok kvar, ännu inte sett honom föreläsa eller prata om sina böcker. Lyllo er, ni har mycket fint att se fram emot. 

CC's senaste bok heter Den fallande detektiven. Spring och köp!

om pengar

Publicerad 2015-01-15 17:48:32 i åsikter,

I veckans avsnitt av Minnet Fullt pratar vi om pengar. Januari är ju årets fattigaste månad, så vi passar på att diskutera ämnet. Vi pratar om våra jobb som frilansare, hur kul men stressigt det kan vara. Hur kan överlever på CSN och vad en ska göra när en har taskig ekonomi. Vi hinner också med att gå igenom hur vi själva ser på pengar och vi ger våra bästa tips för att snåla in på saker. En utav oss köper bara kläder med bra material och en annan köper grejer på hm men får plaggen att hålla år efter år. 
- och kanske det bästa med avsnittet: vi ger tips på hur jäkla enkelt det faktiskt är att snacka om sin kassa ekonomi. 
 
För mig är det otroligt viktigt att kunna prata med min tjej eller mina vänner om hur jag står till ekonomiskt. För det ska inte vara en jobbig fråga eller pinsamt att inte ha överflöd med pengar. Det ska gå att säga till sina vänner att en hellre vill laga mat hemma än käka ute - annars är det något fel på ens vänskap. Alternativt personer som inte kan förstå att en inte lever i överflöd. Hur ska en kunna göra det när CSN är magert eller samhället är i kris? Det är hög dumpfaktor på sådana personer. Här kan ni lyssna på avsnittet.
 
Och apropå pengar och överflöd, så vill jag även passa på världens bästa serie: Pappas Pengar. För er som inte sett denna pärla, varsågod för helgens underhållning. 
 

nyårslöften gällande jobb

Publicerad 2015-01-15 10:29:00 i min vardag,

Nu har det gått två veckor av nya året och jag har läst metervis med texter som handlar om att en absolut inte ska ha nyårslöften, men gärna kicka igång på andra sätt. Fast vad det gäller ett område i mitt liv så vill jag verkligen ha löften, mitt jobb. Eftersom jag försöker att strukturera upp någon slags frilansbas, vore det himla bra om jag hade mer koll än jag har nu. Nu består mitt frilans av detta system: jag får ett uppdrag, tackar ja, utför jobbet, glömmer att fakturera, bloggar om det, fotar allt med min mobil. Låter min mor sköta bokföring osv. 
 
Fast jag tänker att 2015 ska bli året då jag får lite mer ordning på allt. Och tänker mig följande löften:
 
- lära mig min kamera. Jag har en jättefin och svindyr kamera, men som jag inte vet något om. Lära mig kameran och börja använda den regelbundet. 
 
- göra om designen på bloggen. Alla kategorier som jag vill ha finns med, fast dom är ju inte ifyllda som dom ska... Så göra om och göra bloggen läsbar i mobiler. Göra allt snyggare och enklare. 
 
- sammanfatta mina prestationer. Jag vill strukturera upp alla utbildningar jag gått och vilka kurser jag hunnit med, båda högskolekurser och andra kurser. Samt göra en meritlista på de utbildningar jag hållt och vilka jag kan hålla. 
 
- pitcha föreläsningsuppdrag. Jag har hunnit med lite olika uppdrag genom åren och är så peppad på att komma ut till fler skolor. Ska göra lite olika uppdrag och maila iväg. Drömmen är just nu att utbilda lärarna på THG i normkritik. Herreminge vilken rolig uppgift det vore. 
 
- skaffa linkedin. Är det ens vettigt? Något som fortfarande används? 
 
- rätta alla bloggsidor. De bloggsidor jag är med på är så gamla att det känns pinsamt. Tror jag registrerade mig på ett tjog samma dag som jag fick jobbet på Veckorevyn. Och sen har jag inte ändrat något sedan dess... Känns som att det är något jag borde göra.
 
- få ordning på bokföring, skatteverket osv. Det vore så himla härligt om jag faktiskt förstod vad min mamma sa när vi pratar om min ekonomi. 
 
- skaffa spons. Jag vill så gärna ordna spons till podden! Att vi kan lotta ut saker till lyssnare, att vi kan spela in i en studio och att den lyfts upp lite. Vore fantastiskt om vi kunde samarbeta med företag som vi tycker är vettiga. 
 
 
Så, det var väl allt? När detta är ordnat så kommer jag vara en riktig karriärista osv. Fram till dess kommer jag fortsätta med mina photo booth-bilder. Hur fin är inte denna tröja? Hittade den på en marknad i Thailand. 
 

löparglädje!

Publicerad 2015-01-14 10:40:55 i njuta,

Jag har som mål att klara milen i juli. Jag klarade nästan fem km i somras, så jag tänker att det borde gå? Men eftersom jag har benhinnor som gjorda av smörpapper samt ägnade 7 timmar i september på gynakuten för misstänkt brusten äggstock, men som visade sig vara inflammation i ljumsken - så ska jag bygga upp mig långsamt. Riktigt långsamt. 

Denna morgon joggade jag två km och pw'ade tre km på 45 min. Svetten sprutade och jag mådde som Hulken. Och bäst av allt? Jag fick beröm av en tant! Hen tyckte jag sprang så snabbt och bra! Jag hörde mig själv skryta över mina prestationer. Och det kändes ju som att vara med i en reklamfilm för exempelvis yoghurt. En vacker dag står hen nog där med en medalj. Älskar tanter <3 

Projekt Rosie

Publicerad 2015-01-14 10:02:00 i böcker,

Det var länge sen jag läste en sådan rar och fin bok! Projekt Rosie är skriven av Graeme Simsion och är en debutbok. Jag hade spanat in den ett tag i butiken innan jag plockade med mig den till Thailand. Det var något med det rara omslaget som fångade mig. 
 
Det är inte så ofta jag läser feelgoodromaner eller kärlekshistorier av män. Anledningen? Den typen av böcker innehåller alltid tröttsamma klyschor. Män som inte kan ta hand om sig själva, som dricker och röker för mycket, som ligger med någon på fyllan, som inte kan uttrycka känslor osv. 
 
Fast denna bok är något helt annat. Den handlar om Don Tillman som är 39 år och som ska gifta sig. Problemet är bara att Don inte vet med vem? Don har två vänner, arbetar som lärare och har ganska svårt att få kontakt med andra människor. Don har ett matschema, ett träningsschema, ett schema för aktiviteter och ett schema för allt som sker i hens liv. Tills hen kommer på att hen behöver en fru - och skapar ett test. Ett test för att ta reda på vem som skulle kunna bli henoms fru. 
- Jag tänker att Don har någon slags asperger eftersom hen följer schema, tar allt extremt bokstavligt, är dålig på att ha sociala kontakter och tror att det går att finna en partner genom en urvalsundersökning och ett gäng frågor. 
 
Men Don dejtar, bryter sina scheman, testar nya maträtter, kysser någon, missar träning och kommer av sig i livet och med sina fasta tider. Och det är en fullkomligt ljuvlig historia. Jag ger Projekt Rosie fyra av fem palmer. 
 

under det rosa täcket

Publicerad 2015-01-13 09:58:00 i böcker, feminism, genus osv., girls <3,

- underrubriken är: Om kvinnlighetens vara och feministiska strategier.
 
Jag har äntligen läst denna feministiska guldklimp från pärm till pärm. Tidigare har jag bara läst vissa kapitel när jag läst olika genus-kurser. Men jag påbörjade boken i Thailand och blev klar för någon vecka sen. Det är fantastiska Nina Björk som skrivit boken som något år tillbaka finns i nytryckt pocket-upplaga. 
 
Vem ska läsa Under det rosa täcket? - ALLA. 
Varför ska alla läsa boken? - För att den ger heltäckande och vettiga svar om feminism.
Vilken slags feminism? - Olika sorters feminism, så det är möjligt att som läsare hitta sin egna feministiska inriktning och bilda egna åsikter och tankar kring detta. Björk är öppen med vilken feminism hen förespråkar och tycker är bäst. Men öppnar även upp för flera feministiska perspektiv. Vilket jag tycker är vettigt. För bland det viktigaste och bästa med feminism är att det går att välja sin egna feministiska väg. Det är ett gigantiskt smörgåsbord, som visserligen baseras på en och samma grund (helst!), men att det går att skapa sin egen feminism. Hitta de frågor en tror på och de saker en vill vara med och påverka mest. 
 
Alla kan inte vara feminist på samma vis, och det går ju hur bra som helst. Fast alla kan och borde vara feminist på något vis. Jag har min inriktning inom feminism och tänker på vissa sakfrågor när jag säger att jag identifierar mig som feminist. Medan det finns andra som tänker på helt andra saker eller kategoriserar annat som feministiskt. 
 
Denna bok är en bra grundbok för att lära sig om vad feminism kan vara och hur det ser ut i samhället. Hur media behandlar kvinnors kroppar och liv. Hur strukturella ordningar i samhället påverkar kvinnors liv på ett annat sätt än män. Hur arbetslivet, studier, familjelivet och kroppar behandlas olika baserat på vilket kön en identifieras som. Det här är en såndär bok som är bra att läsa om en är intresserad av feministiska tankar, vill lära sig mer och kanske förstå lite mer om hur det egentligen står till med feminism och samhället. 
 
Det allra bästa med boken är att den är skriven på ett vettigt och rakt sätt. Det används en hel del begrepp, men som förklaras på ett bra sätt. Om en aldrig någonsin läst något om feminism så kommer en lära sig massa! Om en kan en hel del sedan tidigare kan en se boken som informativ läsning. Och om en sedan tidigare har bra koll kan en se boken som mysläsning. 
 
Under det rosa täcket får fyra av fem palmer. 
 

finns det en så finns det flera

Publicerad 2015-01-13 07:50:11 i hbtqi,

Är det inte en klyscha inom serier att finns det en hbtq-person, så finns det oftast en till? Nu tänker jag inte på den där töntiga idéen om att varje tjejgäng måste ha en feminim bögkompis. Utan att det oftast är två hbtq-personer - och som ofta faller för varandra? Är inte det rätt ologiskt?
 
Just nu är jag helt inne i Pretty Little Liars där en tjej är flata, och när en annan också kommer ut som flata - så börjar dessa per automatik att dejta. Givetvis i hemlighet, för den ena vågar absolut inte komma ut för sina föräldrar för då skulle hela hennes liv förstöras. Att det alltid ska framställas som problematiskt att vara hbtq är en helt annan historia. 
 
Men är det bara jag som tänkt på detta? Jag kan tycka att det är så långsökt att bara för att två hbtq-personer bor i samma stad, så måste de automatiskt dras till varandra? Så är det väl knappast i verkligheten? Enda gången jag sett att två personer inte tänder på varandra är Anthony och Stanford från SATC, som bokstavligen uttalar att de knappast passar bara för att dom är bögar. Som Charlotte tror. 
 
Även i min favoritserie sker detta. Kurt och Blaine samt Brittany och Santana. 

om alkoholnormen

Publicerad 2015-01-12 15:25:00 i åsikter,

Planen var att vi skulle prata om olika normer som finns i vårt samhälle. Som vi själva är med och skapar dagligen, och de normer som vi inte är lika förtjusta i. De där normerna som förstör för en och som begränsar ens liv och de val en gör/skulle vilja göra. Normerna som kommer för nära ens liv och förstör ens handlingsutrymme. Vi hann nämna heteronormen, tvåkönsnormen och sen snöade vi in helt på alkoholnormen. 
 
Vi pratade om hur denna norm påverkar oss alla oavsett hur ofta eller ens om en dricker alkohol. Vi rasar över hur alla våra högtider är uppbyggda kring drycker. Och vi pratar om våra olika relationer till akohol. Mest hur det varit i tidigare år, runt högstadiet/gymnasiet. Fridah som konstant måste försvara att hen inte dricker alkohol, medan jag delar med mig om hur jag och mina vänner tänkte kring alkohol från femton och uppåt. 
 
Välkomna till avsnitt nummer tio av Minnet fullt! 
 

Expeditionen - min kärlekshistoria

Publicerad 2015-01-12 09:21:58 i böcker,

Jag brukar ofta vara anti böcker som hypas och som alla pratar om. Oftast läser jag boken något år, när allt lagt sig igen. Så för första gången på länge har jag läst en bok som ligger högt på topplistan - Expeditionen. Min kärlekshistoria av Bea Uusma. 
 
Alla jag känner som har läst den ÄLSKAR den. Folk som vanligtvis inte läser faktaböcker ÄLSKAR den. Alla oavsett smak ÄLSKAR Expeditionen. Jag har hört kollegor tipsa allt och alla denna som årets julklapp. Att det är en såndär bok som passar alla, oavsett smak. 
 
Och jag började läsa den i fredags och blev klar sent i går kväll. Spontant utlåtande: njaa? Jag gillar sättet Uusma skriver när det handlar om henoms egna tankar och funderingar. De bitarna som rör planeringen, forskande och allt som rör henoms egna del och ställning till expeditionen. Då använder hen ett vackert språk och en får någon slags förståelse för hur hen kunde lägga ner så mycket tid på detta. 
- vilket är det jag tycker är mest fascinerande av allt. Hur hittar en ett ämne som en brinner för så pass mycket att en forskar, utbildar sig och lägger ner flera år på att försöka förstå något? Det är väl efter att en lagt ner tio tusen timmar på något som en kan kalla sig expert, så jag gissar att Uusma är det sedan länge vad det gäller Andrées expedition. 
 
Expeditionen handlar om Uusma som hittar en bok om en expedition på en fest, och som blir så pass intresserad att hen forskar, utbildar sig till läkare, läser dagböcker, går igenom resterna av expeditionen, reser dit gång på gång - för att försöka förstå. Ta reda på hur de tre männen dog och vad som egentligen hände på Vitön. Det var på Vitön som expeditionen slutade. 
 
Nu när jag läst ut den förstår jag inte riktigt vad jag läst. Och jag vet inte heller om jag skulle kunna rekommendera den. Jag gillar att ta del av Uusmas tankar och funderingar, fascinationen för denna expedition är fängslande. Fast själva expeditionen i sig berör mig inte. Expeditionen får två av fem palmer. 
 
 

Kunskapens frukt av Liv Strömquist

Publicerad 2015-01-11 17:41:59 i fittan <3,

- det är dags för vecka två av Fittans år! Och jag vill tipsa om ett av mina favoritalbum. Liv Strömquist ägnar sitt fjärde album helt åt fittan. Hur häftigt är inte detta? Det är genialiskt, vettigt, peppigt och kul.
 

Jag vet inte hur bevandrade ni är inom serievärlden, men sedan några år tillbaka samlar jag på serier skrivna av kvinnor. Enda anledningen till det är att jag tycker att män skriver tråkiga serier. Det går liksom inte ens att jämföra kassa strippar om "sköna snubbar", när det finns massa härliga, kloka och intelligenta kvinnor som skriver serier som handlar om politik, feminism och samhället.
 
Kunskapens frukt är ett album som handlar om fittan. Allt från historisk fakta, fittans anatomi, pms och mens.  Det känns bara så vettigt och fint att ett helt album ägnas åt ett kön som historiskt sett varit allt från utsuddat, förkastat, förvridet, censurerat, felaktigt framställt och stundtals totalt bortglömt.
- därför känns det vettigt att någon ritar, skriver och förmedlar massa saker om fittan!
 
Med tanke på hur det ser ut i samhället med framställning av fallossymboler, statyer, byggnader och diverse konstverk där kuken har en helt annan position och plats än fittan - så kan jag inte riktigt tänka mig att det skulle vara lika intressant att läsa ett seriealbum med fokus på kuken. Eller för den delen något annat kön. Men vem vet, det kanske också kommer någon gång. Fram till den dagen hoppas jag att fittan som kön får mingla själv bland seriealbumen. Och jag håller tummarna för att fler följer Strömquists spår och ritar mer serier om fittan.

Här kommer några av mina favoriter ur albumet. 
 

recept på en lyckad morgon

Publicerad 2015-01-11 14:54:11 i kärlek,

Inledd dagen med en lång sovmorgon. Se till att ha gott om tid, hela planen går ut på att hänga och ta det lugnt. Leta fram ett recept på amerikanska pannkakor. Jag använde mig av detta. 
 
Fast om jag vore ni så skulle jag skippa citronskalet. Jag tycker inte att det blir lika gott när pannkakorna smakar citron. Fast det är ju en smaksak. Vispa ihop allt och stek på svag värme. 
 
Servera med olika tillbehör och ät tillsammans med någon framför en bra serie. Vi ser just nu på SATC och drömmer oss till New York. Ett av mina favoritavsnitt är när Miranda träffar Steve. Jag blir tårögd varje gång och tänker att kärlek är nog något som kan ske när en minst anar det. Ja, det är den äldsta klyschan. Men ibland händer det ju att det faktiskt stämmer. 
 
 
 
Ha en fin söndag allihop <3

Konst av papper

Publicerad 2015-01-10 15:45:57 i böcker,

Vårens klassikersläpp från Bonnier är så förbannat vackra. Jag vet inte vad det kallas, men det är Åsa Hjertstrand Brensén som gjort omslagen. Jag brukar vanligtvis inte bry mig så mycket om omslag, men dessa är fantastiska. Omslaget till Stenarna skola ropa är den finaste! på biblioteket

Publicerad 2015-01-09 16:09:12 i böcker,

Jag var förbi stadsbiblioteket tidigare i dag och letade efter lite kurslitteratur. En kan ju få en smärre hjärnblödning av att kolla priserna på bokus...

Hur som, om ni har vägarna förbi är mina favorit-avdelningar VND - sexologi, sexualrådgivning, sexualmedicin osv. Samt dessa två:
På dessa hyllor kan du hitta feministiska klassiker, vettig kunskap och de mest intressanta böckerna. + alla böcker på kurser inom genus och sexologi.

hej och tack!

Publicerad 2015-01-09 09:58:00 i Sex osv.,

För all fin respons på min debattartikel i går. Den har delats, gillats, kommenterats och folk är peppade. Vilket är så roligt! Än så länge är det 406 reaktioner på Nyheter 24, mest delningar på fb. Jag hoppas att vi fortsätter att diskutera preventivmedel, p-piller och normerna kring säkrare sex i fortsättningen också. Detta är ju knappast ett ämne som slutar att vara aktuellt. 
 
Bland allt pepp så har dock två saker varit lite märkliga:
1) En person tolkar min text och min vilja att förändra normerna kring sex och säkrare sex, som att jag förespråkar avhållsamhet? Hur har den människan läst min text? Hur kan någon på något sätt tolka det jag skrev som att jag vill att folk ska ägna sig åt avhållsamhet? 
 
2) Fick ett jättefint mail som tackade för min text och massa beröm. Samt tips om jag istället skulle skriva om andra preventivmedel. Som exempelvis pessar. Och fick massa bra grejer med pessar, som borde komma ut till unga. - vilket absolut stämmer. Vi borde verkligen prata om fler sorters preventivmedel. Men just nu handlade det om p-piller, och jag kan tycka att frågan ska handla om just det. Fast givetvis ska jag läsa in mig mer på pessar, det är ett ämne jag inte kan överdrivet mycket om. 
 
 
Men men, tusen tack för all pepp. Nu ser vi till att frågan om p-piller inte glöms bort och att förändringar sker för ungas hälsa! Det kan inte gå 50 år till där unga tjejers hälsa ses som en icke-fråga. Mycket måste förändras till det bättre. 

"P-piller ska hindra en oönskad graviditet – inte förstöra ens liv"

Publicerad 2015-01-08 18:35:42 i Sex osv.,

Sådärja, nu finns min debattartikel att läsa hos Nyheter 24. Och ni hittar den här! Med tanke på hur lång tid det tog att få ihop den från att jag fick förfrågan till att jag var tvungen att springa till tuben, är jag väldigt nöjd. Men däremot finns det väldigt mycket mer som jag hade velat få med. Men 2500 tecken inklusive blanksteg är inte mer än 2500 tecken inklusive tecken. Det kanske låter som mycket, men det är en bedrift att få något sagt. 
 
Jag tänkte återkomma imorgon med några punkter som jag inte fick plats med. Detta är ju ett ämne som jag verkligen brinner för, och som måste förändras på flera plan. Det går inte att lalla bort unga tjejers hälsa längre. Jag hoppas att jag får lite respons på denna artikel. Och förhoppningsvis är det några beslutsfattare som kanske får sig en tankeställare? En kan ju alltid hoppas. 
 
 


gästspelar

Publicerad 2015-01-08 10:59:48 i kärlek,


I dag hänger jag på Östermalm, kom gärna förbi! Sist jag jobbade här var när jag fyllde 24, och jag hade en sådan fin födelsedag. 

Moa kom först förbi med fika och åkte sen hem och gjorde snittar som vi åt på kvällen hemma hos mig. Hon hjälpte även till med resten av maten innan resten av gästerna kom <3 Och jag åt lunch med Tobias, fick hemmagjord tårta av en kollega. På kvällen åt vi ute på gården och mitt i allt gick min systers vatten. Dvs världens bästa present <333. Födelsedagen avslutades med att vi dansat oss svettiga på Olssons skor och jag promenerade hem barfota. Dessutom minns jag hur förälskad jag var i E då. Första utgången som nykär = inget existerar förutom ens vänner och dans. Så bra födelsedag.

slutat med neovletta - ingen mens

Publicerad 2015-01-07 17:20:00 i Sex osv.,

Jag slutade använda p-piller av märket Neovletta i slutet av juni 2014 och har knappt någon mens sedan dess. Främsta anledningen var att jag inte levt utan dessa piller, utan proppat i mig hormoner varje dag sedan jag fyllt femton. Om det är något farligt med det? Knappast. I alla fall om en inte har anlag för blodproppar i släkten. Givetvis finns det en hel drös med andra biverkningar, men min kropp har omfamnat tabletterna och mått bra av allt. Men jag ville testa att leva utan p-piller och se hur min kropp mår av det. Dessutom är ju inte risken överhängande att bli på smällen när jag ligger monogamt med en tjej. 
- Mina p-piller har funnits med sedan jag var 14-15, det vill säga ungefär två år efter att min pubertet kickat igång. Så jag vet inte riktigt vad som är min kropp och vad som påverkats av p-piller. Allt har bara flätats samman. Därför ville jag testa hur jag mår utan. 
 
Hur mitt humör påverkas olika beroende på vart jag är i menscykeln? Om jag är kåtare med eller utan p-piller? Om jag är argare utan p-piller eller om jag drabbas av PMS nu när jag inte längre äter? Får jag mer mens med tabletter och kommer all vidrig värk komma tillbaka efter att jag slutat? Min aptit, min vilja att träna, min menscykel - det är så mycket jag inte vet hur det egentligen funkar för att jag alltid fått "hjälp" av p-piller. 
 
Och nu sitter jag här, lite mer än ett halvår senare och har ingen mens. Jag har försökt googla, men jag kommer bara in på vi-vill-bli-med-barn-sidor och sånt. Där människor som ätit neovletta, slutat och nu ska bli på smällen. Och så delar de med sig av hur länge de gått sen de slutade tills de blev gravida.
- allt sånt är ju jättehärligt. Fast inget som rör mig just nu. 
 
Jag slutade med preventivmedel för att jag inte direkt är orolig för att bli gravid eftersom jag ligger med en tjej, så då tappade tabletterna sitt syfte. Och för att jag vill lära känna mig själv utan tabletterna. 
 
Är det någon mer som slutat äta Neovletta efter många år? Hur har era kroppar reagerat på det? Har mensen kommit tillbaka som den ska? Humöret, kåtheten, aptiteten, bröststorleken - vad har förändrats efter tabletterna? 
- jag vill mest veta om jag ska kolla upp varför min mens inte kommer som den ska? Om det går att kolla eller om det är samma vis som när en var tonåring "den kan rubbas av stress, nu är du stressad och på så vis rubbar du menscykeln osv.". Jag har aldrig ens tänkt på min mens under de senaste 10 åren eftersom den alltid kommit som den ska eftersom jag ätit neovletta. Och nu tänker jag på den då och då, eftersom jag haft två veckor med mens sedan slutet av juni. 
 
Så, om någon har erfarenhet - lämna en kommentar och så pratar vi om kraschade menscyklar pga p-piller. 
 

ödet och p-piller

Publicerad 2015-01-07 12:29:57 i Sex osv.,

Jag hade precis skrivit klart en text om p-piller och utebliven mens och tidsinställt det, då jag ska jobba stängning ikväll - när Totte Löfström från Nyheter 24 mailade och bad om en debattartikel. Ämnet? P-piller. 
 
Det mina vänner, är vad jag kallar för ödet. Givetvis tackade jag ja! Är det ett ämne som vi måste prata mer om så är det preventivmedel och i allra högsta grad p-piller. Så nu ska jag få ihop något vettigt och som ett slags svar på denna artikel. Önska mig lycka till!
 
 
 

hermafrodit på PLL

Publicerad 2015-01-07 11:41:05 i Sex osv.,

Eftersom jag har haft pesten sedan nyår har jag kollat tre säsonger HIMYM, Girls, Pregnant in Heels och börjat på Pretty Little Liars. Någon av er som tittar på den serien? Är det något att ha? 
 
Än så länge har jag bara sett sju avsnitt och jag gillar det. Serien är skapad av Marlene King och är baserad på en bokserie av Sara Shepard. Alla huvudroller är kvinnor - så än så länge verkar ju allt vara baserat på en vettig grund. + huvudkaraktärerna är inte enbart vita, det finns ett flatpar med bland huvudrollerna och jag gillar att det är mystiskt, läskigt och en slags deckarkänsla. Det är inte bara några kids som går i skolan och allt det där vanliga dravlet. Utan det är något mer. Och jag gillar att tjejerna tar plats, tänker själva, försöker lösa olika problem och är aktiva. Det känns nytt och vettigt. 
 
 
 
Men, jag undrar hur de som skrivit manus egentligen tänkte när de använder sig av ord som hermafrodit? Serien startade 2010, så manuset kanske skrevs 2009-2010. Hur gick det till när någon satta sig ner, skrev manuset och tyckte att det var en bra idé att en av bitcharna i klassen använder hermafrodit i negativ benämning. 
 
Hermafrodit är en gammal benämning som inte används längre. Ursprungligen är det en grekisk gud, Hermafroditos som hade två kön. Fast nu för tiden finns det andra benämningar som är mer lämpliga. Dels för att peka på att det finns fler än enbart två kön som många tycks tro. Det finns personer med fittor och det finns personer med kukar - och det finns personer med oändligt många andra variationer. 
 
Tvetydig könstillhörighet är ett annat begrepp som är vettigare och mer användbart. Alterntivt intersexuell. Detta innebär att ens biologiska könsuppsättning består av en variation. Det kan handla om biologiska könet, gener, könshormon och kroppen inte går att kategorisera enligt mallen för ett eller ett annat kön. Ibland går det att upptäcka detta direkt vid födseln men hos andra framkommer det under puberteten. 
 
 
Oavsett tycker jag att diskussionen ska handla om varför vi så hemskt gärna vill kategorisera allt och alla efter enbart två kön, istället för att förstå att det finns så mycket mer än enbart två fack. Och under diskussionen ska rätt sorts begrepp användas och inte något historiskt och nedsättande. 

nyårsavsnittet

Publicerad 2015-01-06 15:56:20 i feminism, genus osv.,

Jag och Fridah ska ses på onsdag och spela in ytterligare två avsnitt av Minnet Fullt! Det ska bli så kul att kicka igång podden igen. Att spela in podd är bland det roligaste jag vet! Vi pratar om intressanta ämnen, diskuterar, peppar och har kul. Samt förklarar ett ord eller ett begrepp som kan vara vettigt att känna till. Några ord har varit: cis, sexuella trakasserier, feminism, jämställdhet och hbtq.

Förra avsnittet kom dagen innan nyårsafton och handlar givetvis om nämnda dag. Vi går igenom traditioner, nyårsaftnar genom tiderna och hur vi känner inför denna högtid. Lyssna och njut! <3


övar

Publicerad 2015-01-05 22:24:54 i kärlek,

Just nu ligger detta mini-stycke och snarkar på min huvudkudde. Ett av väldigt få djur som fått en plats i mitt djurhjärta. Och i min säng... Ninja är så liten att mini-E trodde det var en katt när vi facetimeade förut <3 Förutom att det är fantastiskt mysigt att vakta henne, är det även ett fint sätt att ta reda på hur jag och E skulle kunna ha hand om en egen en vacker dag. 

Nuvarande slutsats: jag är den som skulle gå loss, strunta i reglerna och låta hunden bestämma allt. Medan E skulle vara strikt, lite mer korrekt och rätta till det jag stökat ner osv. Som ying och yang. 

Kaosutmaningen 2015

Publicerad 2015-01-05 15:55:00 i böcker,

Åh! Ett nytt år och en ny lista att följa, är så peppad på denna lista. Eller främst peppad över att jag kommer få hänga med från början. Listan och infon är snodd härifrån.
 
Regler: Du har hela 2015 på dig att pricka av minst 20 punkter på listan. Varje bok får finnas med på listan en gång. Här finns en lista med andra som hakat på utmaningen och bloggar om den. Om du vill vara med på listan postar du en länk till sidan där du uppdaterar så stoppar jag in dig i listan!

 1. Läs en bok med ett djur på omslaget. 
 2. Läs en bok vari det inte finns någon telefon. 
 3. Läs en bok som utspelar sig under vintern. 
 4. Läs en bok vars författare var under 20 när hen skrev den. 
 5. Läs en bok av en författare med initialerna M.M. 
 6. Läs en bok om gudar. 
 7. Läs en bok som inte utspelar sig i Europa eller USA. 
 8. Läs en bok med en huvudperson som bloggar. 
 9. Läs en bok som har en hbtq-huvudperson. 
 10. Läs en bok som kom ut 2011. 
 11. Läs en bok på ett annat språk än svenska. 
 12. Läs en bok vars titel innehåller fler än sju ord. 
 13. Läs en bok vars titel består av endast ett adjektiv. 
 14. Läs en bok där nycklar spelar en stor roll. 
 15. Läs en bok om någon som pratar med djur. 
 16. Läs en bok vars omslag är till största del grått. 
 17. Läs en bok vars omslagsbild består av ett mönster. 
 18. Läs en bok vars filmatisering du såg innan du visste att det fanns en bok.
 19. Läs en bok med ett pronomen i titeln. 
 20. Läs en bok som till viss del (eller helt) utspelar sig på internet. 
 21. Läs en bok med idrottsanknytning. 
 22. Läs en bok om att resa. 
 23. Läs en bok inom en genre du vanligtvis inte läser. 
 24. Läs en svensk ungdomsbok. 
 25. Läs en bok med en flagga på omslaget. 
 26. Läs en bok om en skolklass. 
 27. Läs en bok med en hund i. 
 28. Läs en bok som handlar om ett föräldralöst barn. 
 29. Läs en bok som utspelar sig på en annan planet (månen är också godkänt, för den som vill använda tex Uppstigandet för att pricka av den här).
 30. Läs en novellsamling. 
 31. Läs en bok från ett för dig nytt förlag. 
 32. Läs en bok som utspelar sig i Malmö. 
 33. Läs en bok du fått av någon annan. 
 34. Läs en bok på vers. 
 35. Läs en bok vars titel är en allitteration (det vill säga: alla ord börjar på samma bokstav. Till exempel:Mio, min Mio.)
Totalt: 0/20

måndag = hela veckan

Publicerad 2015-01-05 08:55:21 i min vardag,

 
För er som tycker att måndagen sätter ribban för resten av veckan, så kan ju ni kicka igång med denna låt. Mitt absolut favoritpar genom tiderna, Santana och Brittany sjunger till en av Whitney Houstons bästa låtar. Det kan knappast bli bättre. Och bara vetskapen om att Glee´s sjätte säsong börjar på fredag/lördag med ett två timmar långt avsnitt lyfter hela denna vecka. Det finns absolut inget argument för att inte följa denna fantastiska serie. 
 
 
Årets första måndag ska jag ägna åt att vakta en liten fin hund och strukturera upp vårens plugg. Juste, tack för pepp angående Fittans år. Jag är riktigt peppad och E föreslår att jag ska använda mig hashtagsen #fittan och #fittansår. Men jag får se hur det blir med det. Någon som vet om twitter censuerar könsord efter ett tag? 

fittans år!

Publicerad 2015-01-04 18:59:26 i fittan <3,

Jag har tänkt på hur jag vill utveckla bloggen under kommande år. Dels vill jag skriva om mina olika uppdrag som sexualupplysare, olika fakta jag lär mig och saker jag kommer att lära mig under vårens plugg. Dels vill jag skriva om vettiga böcker jag läser, feministiska tankar och saker jag hittar på med min tjej och mina vänner. 
 
Men så finns det ett ämne jag aldrig kan tröttna på. Ett ämne som jag kan föreläsa om i timmar, som jag alltid vill lära mig mer och som jag alltid vill utbilda andra om. Ett område som, oavsett vilken målgrupp jag möter - kan leverera fakta som dom inte känner till. 
 
FITTAN
 
Det finns så otroligt mycket fakta, kunskap och information om fittan som folk inte känner till. Och det slår mig varje gång jag träffar en ny grupp människor som jag ska utbilda - det finns stora kunskapsluckor om detta kön som ungefär hälften av jordens befolkning har i olika utsträckning. Under 2014 träffade jag fritidsledare, kids i åldrarna 10-19, fotbollstränare, personer som har språkintroduktion - och det finns kunskapsluckor att fylla!
 
Så min plan är att varje vecka lägga upp ett nytt inlägg om fittan. Det kan vara fakta, lustanatomi, myter, pepp, kultur, normer, föreställningar  osv. 
- jag har redan kommit på 46 rubriker. Så har ni några ideér på vad de sista 6 veckorna ska handla om får ni gärna maila mig på carowikbrocarlen@gmail.com 
 
Jag är så extremt peppad inför detta! Att upplysa andra om fittans olika delar, vilka vätskor som finns, hur en kan få fantastisk orgasm eller vad fittan kan lukta eller se ut - är bland det bästa och viktigaste jag vet. Att känna till hur ens kropp fungerar är en mänsklig rättighet. För många kanske detta ses som en självklarhet, men det är så mycket som rör fittan som inte kommer fram. Som döljs pga kassa normer, tabu och skamkänslor. 
- min tanke med en ny sak om fittan i veckan är att upplysa, ge kunskap som en aldrig fått höra eller lära er något nytt om er kropp. För en del kommer mycket kanske vara gammalt och upprepning, för andra kommer allt vara nytt. Oavsett så vet jag att vi behöver prata mer om fittan! 
 
Så, välkomna till 2015 - fittans år! 
 

decembers böcker

Publicerad 2015-01-04 13:10:00 i böcker,

Årets sista månad hann jag med att läsa dessa böcker. Jag skyller allt på sista femti-boken, helvete vad den är lång. Som sagt, rekommenderar den inte. Och jag har totalt läst 61 böcker. Det känns så sjukt mycket. Utöver det har jag läst ett gäng noveller från Novellix och en hel drös med kurslitteratur. Men det har jag inte tagit med i beräkningen. 

 

- Över gränsen av Carl-Michael Edenborg

- Femtio nyanser av frihet av E L James

- Rädda mig inte av Tahereh Mafi 

- Economista av Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius

- Han kallar sig Esmeralda av Ritta Jacobsson

Totalt: 5 stycken. 

 
Gillade mest: Rädda mig inte, del två i Mafis fantastiska trilogi. Jisses vad den är bra!! 
Gillade minst: Fifty, behöver inte förklara mer. 
Största överraskning: Han kallar sig Esmeralda. Jag trodde att den skulle vara bra, men jäklar. Den är så sjukt bra och tar upp flera viktiga ämnen. 
Största besvikelse: Economista. 

Dunham <3

Publicerad 2015-01-04 11:12:07 i feminism, genus osv.,

Jag är inget fan av Skavlan, men jag är ett stort fan av Lena Dunham. Fram till midnatt kan en fortfarande se Dunhams medverkan hos Skavlan. Se det!!

Bland det viktigaste under intervjun: hur Dunham jämt ses som modig för att hen är avklädd och visar sig naken. Fast den  kommentaren får aldrig normkroppar höra. Men för att Dunham inte väger 53kg, så blir hen modig som vågar vara naken. Det är en sådan märklig inställning till kroppar och framförallt kvinnors kroppar. 
- när jag blivit frisk från pesten ska jag skriva mer om detta. 


På första bilden pratar Skavlan, andra och tredje är Dunhams svar. Jag vet inte hur Skavlan brukar se ut när hen blir satt på plats? Men hen verkar vara jäkligt oberörd över att ha gjort bort sig. 

nyårspepp för 2015

Publicerad 2015-01-03 17:54:00 i min vardag,

För 2014 hade jag en lång lista med saker jag ville hinna med under året. Jag tycker att det finns något rart med människor som ser en enda dag som chansen till en nystart. Eller de som blir motiverad av att året ändrar siffra. Oavsett vad som krävs, vill en genomföra en förändring eller sätta upp mål är det väl vettigt, så länge en mår bra av det. Jag föredrar att mer se det som pepp än löften. Ungefär såhär såg listan ut för 2014 och jag har fyllt i vad jag hann göra. 
 
2014:
 
- Laga 12 nya saker: munkar, jordärtskockssoppa, hälsolimpa, semlor, citron och-kokoskaka med citrongrädde, apelsinkladdkaka, kokosmuffins, toscakaka, västerbottenpaj, kycklingwok, kyckling i ugn, saffranskladdkaka, saffranspannacotta och schnitzel. 
 
- Dra ner på socker: Nja, funkade väl ibland men knappast under tiden jag höll på med min uppsats. Då kunde jag leva på marabou med smak av salta mandlar. 
 
- Sluta dricka läsk: så ofta jag kommer ihåg det så håller jag det. Och min tandläkare applåderar nog någonstans. 
 
- Yoga och träna regelbundet: när jag inte hade uppsatsen så gick det ganska bra. 
 
- Ta körkort: nepp, men jag har fixat allt som behövs för att börja igen. 
 
- Läsa sju engelska böcker: jag hann med tre. 
 
- Dra ner på kött: nja, är inte helt nöjd med detta. Borde ha gjort det oftare
 
- Handla ekologiskt i den mån det går: ja! Det har jag verkligen gjort. Mjölk, mjöl, bananer, kaffe är alltid ekologiskt. Kött osv när butiken har sänkt pris.
 
- Hitta ett givande jobb på lämplig arena: ja! Jag har börjat föreläsa på lättare svenska - vilket är bland det bästa jobb jag någonsin haft <3 
 
- Vila och hångla mycket! - nja, hade velat göra det oftare. <3
 
 
För 2015 kör jag på samma tema: roliga, vettiga, drömmiga och utvecklande saker. Ungefär detta:
 
- Ta körkort!
- Skippa godis med gelatin
- Yoga två gånger i veckan
- Ta ut min kandidat
- Dejta Emelie ofta <3 
- Spara och bygga en buffert för att köpa hunden Frans!!
- Ha två vegetariska dagar i veckan, fisk går bra en av dagarna
- Jogga och springa vårruset
- Läsa fem engelska böcker
- Laga 12 nya maträtter eller bakverk
- Åka på roadtrip 
- Utveckla mitt företag och skapa olika föreläsningar och utbildningar att hålla
- Ha en separatistisk bokcirkel
- Ha ett separatistiskt kulturår
- Bruncha ofta och testa nya ställen
- Bli starkare och bygga muskler
- Podda mer och skapa en tvodd
- Resa fler gånger än 2014 och besök minst ett nytt ställe <3
- Fortsätta sexualupplysa på flera olika sätt
- Ge mig själv mycket skrivtid
- Läs kurser som är utvecklande och intressanta

novembers böcker

Publicerad 2015-01-03 13:48:00 i böcker,

November var en fantastisk bok-månad, jag var ju på semester i två veckor och hann läsa nästan en bok om dagen. Jag vet inte hur ni definierar drömsemester, men det är så jag kategoriserar en drömsemester <3 Och jag hann med att läsa dessa:

- Ramona av Marta Söderberg

- Skuggorna av Katarina Wennstam

- Villig av Christina Wahldén

- God jul av Jonas Karlsson

- Not that kind of Girl av Lena Dunham

- Lilla Smycket av Patrick Modiano

- Mad about the boy av Helene Fielding

- Rör mig inte av Tahereh Mafi 

- Projekt Rosie av Graham Samson

- Utan personligt ansvar av Lena Andersson

- Allt som är av Linn Bursell

- We are liars av E . Lockhart

- Äta kakan och ha den kvar av Kristin Emilsson

Totalt: 12 stycken
 
Gillade mest: Rör mig inte, jag har nog aldrig läst en dystopi med så vackert språk. Jisses!
Gillade minst: Lilla Smycket. Brukar försöka läsa nobelpristagare, och jag blir alltid lika besviken. Tål inte långsamma böcker där inget händer.
Största överraskning: Utan personligt ansvar, jag gillar den! Och det hade jag aldrig trott. 
Största besvikelse: Allt som är, den slutade så jävla dumt. Huvva. 


ett kvinnoseparatistiskt kulturår

Publicerad 2015-01-02 19:49:25 i girls <3,

Jag har bestämt mig för att ha ett kvinnoseparatistiskt kulturår. Vilket innebär att jag kommer att aktivt välja saker att läsa, lyssna, titta på och intressera mig av saker som är av och med kvinnor. Det betyder inte att jag kommer sluta lyssna på Håkan Hellström eller stänga av tvn så fort en man dyker upp. Men det handlar snarare om att jag är ganska så trött på att bara slentrian-konsumera kultur där män har huvudrollen. Vi är så vana vid att bara ta del av saker som ligger på topplistorna och vi är vana vid att män är normen och de bästa på ungefär allt som sker i vårt samhälle. Så det är ingen slump att manliga komiker uttrycker att "män helt enkelt är bättre än kvinnliga komiker" - vilket är ett typexempel på att vi är vana vid att konsumera kultur som presenteras för oss. Och det är män som presenteras pga dom är normen. 
   Ett annat exempel är att saker gjorda av män eller med män i huvudrollen ses som "allmäna", medan när det är två kvinnor som är huvudrollen är det en chicflick. Detsamma gäller litteratur, musik, konst och teater. Dessutom tenderar saker gjorda av kvinnor eller med kvinnliga huvudroller att ses som sämre. För att en kvinna har skapat eller är huvudrollen. Det är ju helt sjukt!
 
Och jag är ganska så trött på allt som har med att bara godta denna norm. Och jag är trött på att konsumera kultur som baseras på denna kassa norm. Så därför kände jag att 2015 ska bli ett vettigare och mer medvetet år. 
 
Mitt kvinnoseparatistiskt kulturår kommer bestå av:
 
- filmer: dom som har klarat Bechdeltestet, som har en kvinnlig huvudkaraktär eller en kvinna som regissör. 
- serier: dom som klarar Bechdeltestet, kvinna som skapare eller regissör alternativ kvinnlig huvudkaraktär.
- böcker: bara böcker skrivna av kvinnor. 
- seriealbum: bara seriealbum skrivna av kvinnor. 
- musik: aktivt välja kvinnor
- konst: kvinnor här med
- teater/musikal: kvinnor i huvudrollen alterntivt kvinna som skapare eller regissör
 
I samband med detta ska jag även ha en kvinnoseparatistisk bokcirkel. Målet är väl 12 böcker under 2015 tillsammans med ett härligt gäng. Åh, jag är så peppad på detta år! Jag har tom skapat en kategori för detta: girls <3, för att kunna samla alla böcker, filmer, serier, musik av fantastiska kvinnor som jag ska läsa, lyssna, titta på och lära känna under detta år. Hurra!
 
Just nu tittar jag på denna serie: How I met your mother. Lily och Robin är ju med som huvudroller och dom snackar om annat än män. Visserligen mest snubbarnas äventyr, deras jobb, alkohol och deras liv? 
 
Och jag läser Under det rosa täcket av Nina Björk samt läser seriealbumet Torskarnas Pride-parad av Sara Hansson:
Någon mer som  vill haka på? 

kaosutmaningen 2.0

Publicerad 2015-01-02 12:38:00 i böcker,

Nu har året börjat och jag ska sammanfatta hur det gått för mig med Kaosutmaningen. Jag fick med totalt 32 böcker på listan, hurra!
 
Det hela går ut på att medverkande i Kaosutmaning 2.0 ska läsa 20 av 40 böcker enligt en förbestämd lista. Startdatum är 1 januari 2014 och utmaningen håller på till 31 december 2014. Böckerna du läser får endast förekomma en gång på listan. Om du orkar och har tid får du gärna kommentera här med länk till din lista så vi kan se hur det går för dig. Här är det du ska fokusera på om du vill vara med:
 
 1. Läs en bok som har en hbtq-huvudperson. - Du är rötterna som sover vid mina fötter av Eli Léven
 2. Läs en bok med en månad i titeln. 
 3. Läs en bok som är skriven av en nu avliden författare. - Kalle och Chokladfabriken av Roald Dahl
 4. Läs en bok med frukt i titeln. - Jag biter i apelsiner av Annakarin Thornburn
 5. Läs en bok vars omslag är mestadels grön. - The golden year av Hannah Widell och Amanda Schulman
 6. Läs en bok med ett tvillingpar på omslaget. - Tidstvillingarna av Arne Norlin & Sally Astridge
 7. Läs en fristående bok. - Inte helt hundra av Caroline Hainer
 8. Läs en bok skriven av ett författarpar. - Glaskroppar av Erik Axl Sund (Jerker Eriksson & Håkan Axlander Sundquist)
 9. Läs en bok med en fyr på omslaget.
 10. Läs en bok som har över 500 sidor. - Femtio nyanser av Frihet av E L James 
 11. Läs en bok som kommer på film under 2014 eller 2015. - Legend av Marie Lu
 12. Läs en bok av en debutförfattare. - Jakten på Kapten Klänning av Jonas Trolle
 13. Läs en bok först publicerad före år 1900.
 14. Läs en bok skriven/publicerad under pseudonym. - Åttio dagar bärnsten av Vina Jackson
 15. Läs en bok vars omslag är mestadels gul.
 16. Läs en bok av en asiatisk författare.
 17. Läs en bok som handlar om att resa. - Gone Girl av Gillian Flynn
 18. Läs en bok skriven av en Nobelpristagare. - Lilla Smycket av Patrick Modiano
 19. Läs en bok vars originaltitel är på svenska. - Liten handbok i konsten att bli lesbisk av Mian Lodalen och Matilda Tudor
 20. Läs en bok med en av de fyra elementen på omslaget. - Spring så fort du kan av Sofia Nordin
 21. Läs sista boken i en trilogi/serie. - Eumonia av Erika Vallin <3
 22. Läs en bok med ett eller flera personnamn i titeln. - Amanda och Axel av Katerina Janouch 
 23. Läs en bok med marint tema på omslaget. - Happy Holiday av Bodil Sjöström
 24. Läs en bok om krig. - Prodigy av Marie Lu
 25. Läs en bok från ett, för dig, nytt förlag. - Som Zlatan fast bättre av Niclas Christoffer (Hoi förlag)
 26. Läs en bok med fler än två huvudpersoner. - En man som heter Ove av Fredrik Backman 
 27. Läs en novellsamling. - Över gränsen av Carl-Michael
 28. Läs en svensk bok med titel på annat språk. Virgin Suicides av Jeffrey Eugenides
 29. Läs en bok du blivit tipsad om på en bokblogg. Äta kakan och ha den kvar av Kristin Emilsson
 30. Läs en lånad bok. - Tuktad till frihet av Magnus Utvik
 31. Läs en bok med ett djur i titeln.
 32. Läs en bok vars författare har bokstaven S i både för- och efternamn.
 33. Läs en bok som inte utspelar sig i stadsmiljö. - Yngsjömordet av Yngve Lyttkens
 34. Läs en bok först publicerad år 2000. 
 35. Läs en bok med en bok på omslaget. - Miss Jean Broadies bästa år av Muriel Spark
 36. Läs första boken i en trilogi/serie. - Flickan vid Glastornet av Erika Vallin
 37. Läs ett seriealbum. - Kunskapens frukt av Liv Strömquist <3 
 38. Läs en bok på annat språk än svenska. - The Tales of Beedle the Bard av JK Rowling
 39. Läs en August-vinnare. - Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson
 40. Läs en bok med mat på omslaget. - Projekt Rosie av Graham samson

ett paljettfyllt 2015

Publicerad 2015-01-02 08:49:52 i feminism, genus osv.,

Min eminenta och fantastiska poddkollega och vän Fridah, har skrivit en vettig krönika i Metro. När jag läser den sammanfattningen inser jag hur deppig stämning det varit ur ett politiskt och humant perspektiv. Men jag tror nog att 2015 blir bättre. 

Förutom de ord som Fridah peppar för tror jag även på dessa: värmebölja, kulturår (pga mycket gratis kultur), upp till kamp 2.0, systerskap, hbtq, vegetariska måndagar, trivsam stämning och solidaritet. 

Vilka ord vill ni att 2015 ska stå för? 


årssumering

Publicerad 2015-01-01 16:52:48 i min vardag,

Nu har 2015 kickat igång, så jag tänkte oväntat nog sammanfatta det jag minns av 2014. Att svara på frågor och göra listor är ju en av mina favoritsysselsättningar. 

Gjorde du något 2014 som du aldrig gjort förut? Jag skrev klart en kandidatuppsats i kriminologi och jag arbetade med PR. Och jag har förlovat mig!  Samt varit på semester min älskade i två veckor. Dessutom har jag hållt pass på lättare svenska för RFSU. Så det var ganska mycket nytt som skedde. 

Genomdrev du någon stor förändring? Jag pausade min uppsats och satte hälsan förre skolan och betygen, vilket var årets bästa beslut. Dessutom har jag bakat in mer och mer ledighet samt prioriterat häng med min kära. Vettiga förändringar med andra ord.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? Nej, men det vore fantastiskt ifall det kunde ske under kommande år <3 

Vilket datum från år 2014 kommer du alltid att minnas? När jag och E förlovade oss, när jag pausade uppsatsen, resan till Thailand, min födelsedag, när jag firade min födelsedag på landet med kräftskiva.

Största musikaliska upptäckten? Ingen jag direkt kan komma på? Lyssnar väldigt sällan på ny musik.

Vad gjorde du på din födelsedag 2014? Jag vaknade upp efter en lång sovmorgon, målade naglarna framför Rederiet medan E fixade frukost. Kom ut och öppnade en flaska bubbel, samtidigt smög mina bästa vänner in genom ytterdörren - och så hade vi en jättelång och fantastisk brunch!! Sen drack jag bubbel och solade på balkongen resten av dagen. På kvällen åt vi tapas på söder med la familia. Och kvällen avslutades med att jag och Jennie drack shotar och dansades oss svettiga på Sommar. Så jävla fantastisk födelsedag, har aldrig haft en bättre födelsedag! + att jag firade efter med kräftskiva ute på landet och att det var så många som kom! Ny tradition <3 <3 <3 

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? Mer sömn, mer träning och mer strukturerade tid för plugg/vila. 

Vad fick dig att må bra?  Att ha det var en sådan himla fin sommar. Att det var varmt konstant och så många soltimmar. Samt när jag tog ledigt från uppsatsen och hånglade med E. + vår resa till Thailand. 

De bästa nya människorna du träffade? Jag har träffat flera nya människor via olika jobb. Och det är alltid lika kul att klicka med nya personer.

Mest stolt över? Att jag pausade uppsatsen fastän den hade gått upp till opponering. Och att jag vågat tacka nej till saker när kroppen sagt tack och bock. 

Högsta önskan just nu? Att jag fick ett eget program eller fick hålla i en tvodd. Samt en föreläsningsturné över hela Sverige om sexualundervisning, normer osv. Samt att rasisterna tar sitt pick och pack och lämnar samtliga positioner i hela landet. Och att F! får mycket inflytande.

Vad tänker du göra annorlunda nästa år? Jag tänker strukturera upp plugg så att jag får plats med både studier och vila. Och jag ska dejta min donna oftare <3 Samt läsa mer och yoga regelbundet. Och ta tag i min auktorisering, den har helt glömts bort.

Vem saknade du? Pappa. 

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? Jag var mycket gladare, men ca 1000% mer stressad och jävlig. 

Vad spenderade du mest pengar på? Resor och mat? Mina två största intressen <3  

Något du önskade dig och fick? En ljuvlig semester där jag fick vakna utvilad, kunde hänga oavbrutet med E och välja en ny bok varje dag. Dröm.

Något du önskade dig och inte fick? Ett harmoniskt år.

Största framgång på det privata planet? Att jag frågade om E ville förlova sig med mig och att hon sa JA! <3 och att jag börjat podda med Fridah + hängt mycket med mini-E!

Största misstaget? Att jag lät uppsatsen ta så stor plats i våra liv och att mitt humör gick ut över E typ varje dag. 

Vad var din största framgång på jobbet 2014? Jag måste nog börja med att jag slutförde min c-uppsats och nu kan plocka ut en kandidat med huvudämne kriminologi/sexologi/genus. Jag har även hunnit med att arbeta med PR, vilket var helt nytt men väldigt stort och kul. Dessutom har jag arbetat med ett stort fritidsgårdsprojekt för RFSU som FLT. Där jag sysslade med både utbildning, coachning av andra informatörer och observatör. Samt att jag fick börja med Mellispass för RFSU under våren. Och passen på lättare svenska på RFSU som jag gjort under hela hösten/vintern och även kommer att fortsätta med under nästa år. Avslutningsvis fick jag ett jobberbjudande för några veckor sen som jag tackade ja till och kommer börja med i slutet av januari. + att jag hållt min första egna workshop för lärare, det var häftigt. Håller tummarna för att jag kommer få hålla många utbildningar och workshops under kommande år!

Favoritprogram på TV? Jag tittar ju inte på tv. Så jag säger väl Rederiet, How I met your mother, Friends och Pretty little Liars då det är dessa serier jag håller på med just nu. 

Bästa boken du läste i år? Liten handbok i konsten att bli lesbisk av Mian Lodalen och Matilda Tudor, Skuggorna av Katarina Wennstam och Den fallande detektiven av Christoffer Carlsson. 

Dog någon som stod dig nära? Nej och det är jag evigt tacksam över.

Vad önskar du att du gjort mindre? Läst bloggar som egentligen inte ger mig någonting och istället ägnat tiden åt att läsa eller hångla med min tjej. Bra plan inför kommande år <3 

Vad önskar du att du gjort mer?  Joggat mer, när jag väl kom igång skadade jag mig och la allt på is. Och kanske nöjesläst mer? 

Bästa köpet? Thailandsresan med E och våra mammor, helt klart. Två veckor som bestod av värme, hångel, bad, böcker och mat. Lika ljuvligt som en kan föreställa sig!

Gjorde någonting dig riktigt glad? Att få ha tryckt på skicka-knappen för sista gången och veta att uppsatsen verkligen var inne. Att jag struntade i vilket jävla betyg jag fick, att den var klar. Och att hänga med mini-E. Att få henne att skratta är det bästa jag vet. 

Saknar du något under år 2014 som du vill ha år 2015? En hund <3 och att F! kommer in i riksdagen vore mysigt. Annars vill jag nog ha mer vila, mer lästid och mer skrivtid, tack! 

Vilka länder besökte du? Danmark, Thailand och Förenade Arabemiraten (vid teknisk mellanlandning). Bullandö borde nästan räknas pga är detsamma som paradiset <3 

första dagen

Publicerad 2015-01-01 08:14:08 i min vardag,

Avslutade gårdagen med att naken ha enkvinnaallsång till Håkan-låtar medan jag sippade cava. Detta skedde efter att alla gäster gått. Och nu inleder jag året med att äta rester från en av desserterna i går innan jag ska kila iväg till jobbet. 
 
Och jag tänker på en diskussion vi hade i går, minns ni prästen som ollade post-it-lappar för några år sen? En av gästerna berättade hur ett grabbgäng bestämde sig för att olla allt i ett hus under en skidsemester. Att de gick ihop och kom på idéen. 
- och vi skämtade om hur vi skulle snigla allt i ett hus. Men vi kom mest till frågan om hur det skulle gå till? Räcker det med att nudda eller ska det lämnas kvar vätska? Jag är ingen expert på ollning, så jag vet inte hur en tänker kring sånt. Fast mest pratade vi om hur det ens går till när folk kommer på denna sortens tankar? Är det en som säger det och så hakar alla på för att det förväntas av en? Att det sker på grund av grupptryck? Eller går människor runt och fantiserar om att göra detta? Det vore ju intressant att veta. 
 
 

Om

Min profilbild

Caro Wikbro Carlén

jag arbetar som sexualupplysare och har huvudfokus hivprevention och säkrare sex. förutom det gillar jag att läsa, feminism, hångla med min donna, mina queens, New York, att äta, vettiga serier, genus, att resa och att diskutera. och det är ungefär det jag bloggar om.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela